Окръжна прокуратура – София разследва незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение и отглеждане на коноп в община Самоков

9 Август 2022 г.

Окръжна прокуратура – София води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 1 и по чл. 354в, ал.1 от НК.

На 08.08.2022 г., след получен сигнал, е било извършено претърсване в имот в гр. Самоков. Открита е суха тревиста маса, разпределена в найлонови пакети и пликове, сложени в раница. Същото вещество е установено в купа, поставена на везната, в меден казан, запечатан в бидон и в кутия с капак. Иззети са множество вещи – машина за вакуумиране, електронни везни, семена, течен тор, ловна камера с антена, тетрадка със записи и други.

При направен полеви наркотест тревистата маса реагира на марихуана. Общото му тегло е около 3 килограма.

Установено е лицето, обитавало къщата в гр. Самоков –  25-годишният С.Д.

В хода на разследването е било извършено претърсване и в неговия имот в с. Алино, община Самоков. В найлонови чували с различна големина е открито наркотично вещество от същия вид – марихуана, с общо тегло около 6 килограма.

Събрани са доказателства за това, че С.Д. засял и отглеждал в имота си 24 растения от рода на коноп, в нарушение на разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

На място е установено голямо количество рефлектори с кварцови лампи, вентилатори, трансформаторни кутии, саксии, множество пластмасови маркучи и различни видове кабели. Намерени са електрическо табло, въздухопроводи с вентилатор, електрическа центрофуга, филтри.

С постановление на прокурор в Окръжна прокуратура – София С.Д. е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа.

Разследването продължава. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо извършителя на престъпните деяния.