По искане на Окръжна прокуратура – Шумен 38-годишен турски гражданин, издирван в родината си, остава в ареста по дело за екстрадиция

16 Май 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Шумен 38-годишен турски гражданин е задържан под стража по дело за екстрадиция, поискана от властите в Република Турция. Мъжът е издирван в родината си за трафик и доставка на наркотични вещества в големи количества, както има данни, че е извършител и на други престъпления.

Съдът прецени, че предоставените доказателства от съседната ни страна подкрепят искането на прокурора по делото. Съобрази и това, че престъплението е подсъдно и по българското законодателство, и определи Г.В. да остане в ареста.

За 38-годишния мъж се знае, че е преминал нерегламентирано границата на Република България на неустановено място и без разрешение на граничните власти, като след това се укривал в град Шумен. Той беше задържан през месец април след извършена планирана проверка от служители на ОД на МВР гр.Шумен, когато предоставил на органите на реда фалшиво свидетелство за управление на МПС и фалшива лична карта, издадени по словенски образец на името на друго лице.

Определението на Окръжен съд – Шумен подлежи на обжалване. Предстои същинското дело за екстрадицията на Г.В. в Република Турция.