11 Август 2022 г.

Осъдителни присъди срещу две лица за осъществени от тях умишлени престъпления от общ характер, касаещи нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист – лекар от МБАЛ – Шумен при изпълнение на служебните му задължения, след повдигнато от Районна прокуратура –Шумен обвинение

Сподели

Шуменският районен съд призна за виновни С.Р. и М.Р.  от село Каспичан и  осъди същите за умишлени престъпления от общ характер квалифицирани като състав на едро хулиганство, осъществено с изключителна дързост и цинизъм, отправени закани за убийство към  лекар от МБАЛ – Шумен и причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения. На 02.08.2022г. в гр.Шумен двамата осъдени нападнали, обиждали и заплашвали дежурен лекар в Център за спешна помощ в града.

Бързото производство приключило под ръководството и надзора на Районна прокуратура гр.Шумен е започнато на 2 август 2022 година, когато около 02:30 часа в Центъра за спешна помощ при МБАЛ-Шумен пристигнала група граждани, които не се чувствали добре и имали симптоми на хранително отравяне. Дежурният лекар започнал да преглежда един по един пристигналите. Млади жена и мъж се намесили в работата на медика, като настоявали детето им да бъде прегледано по-бързо. Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, следвало да бъде направен задължителен консулт с педиатър. Дежурният лекар незабавно поискал такъв, но се налагало изчакване на специалиста. Това разгневило родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат младата лекарка. Стигнало се до отправяне на закани за убийство от тяхна страна, а  майката на детето дори си позволила физическо посегателство над медика – хванала я за врата и започнала да я души.

Внесените от Районна прокуратура гр.Шумен споразумения са одобрени от РС-Шумен на 10.08.2022г., като М.Р. е осъдена на 1 година  «Лишаване от свобода», изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено за изпитателен срок от 3 години, а С.Р. е осъден на  6 месеца  «Лишаване от свобода», изтърпяването на което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено за изпитателен срок от 3 години.