17 Декември 2021 г.

Районна прокуратура - Шумен приключи работа по нови десет случая на нелегално преминаване на държавната граница и постигна 105 осъдителни присъди за месец

Сподели

Районна прокуратура - Шумен приключи работа по нови десет бързи полицейски производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Те са започнати на 13 декември 2021 година, когато група от десет млади мъже, преминали без разрешение границата на Република България, била задържана близо до Велики Преслав.

Групата била от осем пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност, преминали през държавната границата между Република Турция и Република България на неизвестно за тях място.

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева. Непълнолетните са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от Районен съд – Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

За периода 12 ноември до 16 декември 2021 година Районна прокуратура – Шумен е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 105 случая на нелегално преминаване през държавната граница.

Заедно с десетимата чужденци, бяха задържани и трима мъже, подпомагали тяхното транспортиране в границите на България. На двама от тях съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, а третият ще бъде освободен от ареста срещу „парична гаранция“ в размер на 2000 лева. Работата по образуваните досъдебни производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Шумен.