14 Декември 2021 г.

Районна прокуратура – Шумен привлече към наказателна отговорност трима мъже и превозваните от тях 10 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България

Сподели

Трима мъже от населени места в област Бургас, превозвали общо 10 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, са задържани край Шумен. К.Р. (21 г.), З.С. (31 г.) и Т.К. (34 г.) са привлечени към наказателна отговорност за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона - престъпление по чл. 281, ал. 2 от НК. Тримата са задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда за постановяване на мярка за неотклонение.

Единият от тях – 34-годишният Т.А. вече бил осъждан и е извършил деянието в изпитателен срок по предходно осъждане за друго престъпление.

Районна прокуратура – Шумен ще внесе искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата мъже.

Срещу десетимата чужди граждани са образувани бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Повдигнати са им обвинения и също са задържани за срок до 72 часа.

Установено е, че чужденците са преминали нелегално границата между Република Турция и Република България на неустановено към момента място. Те нямат документи за самоличност. Двама от тях посочват, че са на възраст под 18 години.

Работата по образуваните досъдебни производства и тази по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Шумен.