26 Ноември 2020 г.

Двойното убийство в гр.Шумен

Сподели

            В 13,30 часа на 23.11.2020г. в ОДЧ на ОД на МВР – гр.Шумен е получен сигнал, че в местността „Под манастира“ – вилната зона на гр.Шумен, в една от вилите са намерени труповете на двама възрастни – мъж и жена – Георги Иванов Атанасов и Янка Георгиева Атанасова. Сигналът е подаден на телефон 112 от дъщеря им. Веднага на място е изпратена оперативно-разследваща група от ОД на МВР – гр.Шумен, заедно със съдебен лекар и е започнат оглед на местопроизшествие, с което е и започнато разследване по ДП № 166/2020г. по описа на ОД на МВР – гр.Шумен за извършено престъпление по чл.116, ал.1, т.4 от НК, т.е. за убийство на повече от едно лице. Уведомен е дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – гр.Шумен. Иззети са множество веществени доказателства и са разпитани над двадесет свидетеля.

         На следващият ден, след проверка на всички възможни версии се е достигнат изводът, че извършител на престъплението е Георги Данчев Йорданов – на 21 години, от гр.Шумен, внук на пострадалите. Посочил е пред разследващите, че той е умъртвил дядо си и баба си, като деянието е извършил с метална тръба, с дължина 64 см./ф.45 мм., която след това изхвърлил в междублоково пространство на бул.“Славянски“, ж.к.“Херсон“ в гр.Шумен, като завел разследващите до мястото и там е намерена и иззета въпросната тръба, която още на место е подложена на изследване от експерт от „НТЛ“ и е реагирала положително, че по нея има кръв.

         След преценка на всички доказателства по делото Окръжна прокуратура – гр.Шумен повдигна обвинение спрямо Георги Данчев Йорданов за престъпление по чл.116, ал.1, т.4 и т.7 от НК, тъй като междувременно се установи, че след деянието Йорданов е отнел и парични средства от пострадалите. Взета му е мярка за неотклонение „Задържан под стража до завеждането му в Съда. Предстои внасяне на искане в Окръжен съд за разглеждане в открито съдебно заседание, с оглед определяне на мярка за неотклонение, която прокуратурата ще поиска да е „Задържане под стража“. Не е посочил до сега мотив, но е споделил пред разследващите и оперативните от ОД на МВР – гр.Шумен, че искал да отърве родителите си от проблеми във връзка с предстоящо прехвърляне на къща в гр.Шумен, на ул.“Божур“, която е била собственост на баба му и дядо му. Назначени са съответните съдебно-медицинска експертиза с оглед заключение за причината за смъртта на двамата пострадали, както и ДНК експертиза в „БНТЛ“ – гр.Бургас на иззетото оръдие на престъплението – метална тръба.

         Предстоят още множество следствени действия, с оглед разкриване на обективната истина за извършеното изключително тежко престъпление.