5 Юни 2020 г.

Издирваният с ЕЗА от Република Италия съдебен заседател от гр.Шумен с мярка за неотклонение „Домашен арест“ като съучастник на задържаната под стража извършителка на кражби на чужди банкови карти и неправомерно теглене на пари

Сподели

23-годишният Симеон П., който бе задържан от Окръжна прокуратура гр. Шумен по издадена от Република Италия европейска заповед за арест, вече е с мярка за неотклонение „Домашен арест“ по силата на определение на Шуменския окръжен съд. Мъжът е издирван от съда в италианския град Лоди за съучастие в  престъпления, които извършил заедно с други две лица.

Извършителката на престъпленията - 40-годишната Атанаска В., също е издирвана с ЕЗА. С определение на Шуменския окръжен съд от вчера и е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, същата бе задържана от прокуратурата за срок до 72 часа.

Третият съучастник на Атанаска и Симеон се издирва.

Престъпленията им представляват утежнена кражба в съучастие и незаконно използване на кредитни и разплащателни карти, пише в ЕЗА на италианския съд, като деянията им са извършени през месец ноември 2019 година.

Симеон и Атанаска са участвали в кражбата на портфейл на италиански гражданин, съдържащ лична и фирмена банкова карта. От банкомат те  изтеглили 3400 евро. Другото престъпление, за което са издирвани от съдебните власти в Република Италия 23- годишния Симеон П. и 40-годишната Атанаска В., е кражба на портфейл на италианка със сумата от 170 евро и лични документи.

Престъпленията са извършени в град Лоди, Лодивекио и Сан Марино.

Симеон е задържан на 2 юни тази година от полицейски служители в дома му в Шумен. Проверка показала, че е съдебен заседател. Заради чистото му съдебно минало, постоянен адрес и липсата на други висящи производства Шуменският окръжен съд вчера определил той да бъде под домашен арест до началото на делото по екстрадицията в Република Италия, което е насрочено за 9 юни.

Заради предишните си осъждания 40-годишната  Атанаска В. ще дочака процеса по екстрадицията си в Италия в ареста. Тя е осъждана три пъти в Република България за същите престъпления, за които я издирват с ЕЗА в Република Италия - кражба на банкова карта, теглене на пари от нея без съгласието на титуляра и за джебчийска кражба.