Прессъобщение 30.03.2016 г.

1 Април 2016 г.

Три години затвор  за шофьор, нарочно блъснал и причинил телесна повреда на  велосипедист, по  обвинение на Окръжна прокуратура - Русе

След внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Русе, 40-годишен шофьор е осъден на три години лишаване от свобода при общ режим и на лишаване  от право да управлява моторно превозно средство за  шест години,  за това, че е  причинил средна телесна повреда на велосипедист - престъпление по чл.342, ал.3, б от НК.

      Съдът призна Радослав А. за виновен в това, че на 11.06.2014г. в гр.Русе, при управление на лек автомобил  „Сеат“, нарушил правилата за движение по пътищата, като умишлено  причинил на 63-годишен велосипедист,  средна телесна повреда, изразяваща се в увреждания - счупване на черепа, кръвоизлив над твърдата мозъчна обвивка и контузия на мозъка,  довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота.

        Около 9 часа сутринна, Радослав управлявал автомобила си, като пред него се движел велосипедиста. Първоначално следвал неговата скорост, но после се изнервил и решил  нарочно да го блъсне. Предприел изпреварване, при което започнал умишлено да го  притиска и изблъсква в дясно, като накрая го блъснал с преден калник. Велосипедистът падна, но въпреки това подсъдимия не спрял на местопроизшествието.

      Присъдата подлежи на обжалване и протест