Окръжна прокуратура – Русе  ръководи разследване във връзка с 4850 кг индустриален коноп, задържан на ГКПП „Дунав мост“

14 Септември 2021 г.

Окръжна прокуратура – Русе  ръководи разследване във връзка с 4850 кг индустриален коноп, задържан на ГКПП „Дунав мост“

 

Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 08.09.2021 г. служители в отдел „Борба с наркотрафика“ при ТД „Митница Русе“ извършили проверка на товарен автомобил, който следвало да напусне страната през ГКПП „Дунав мост“ Русе в посока Република Румъния. По време на проверката било установено, че по документи товарният автомобил превозвал 4 850 кг индустриален коноп.

След лабораторен анализ на взетите представителни проби от растенията било установено, че процентното съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол е по – високо от допустимите 0,2 %. Във връзка с това, по реда на чл. 212, ал. 2 от НПК със съставянето на протокола за първото действие по разследването – протокол за оглед на местопроизшествие било образувано досъдебно наказателно производство, за престъпление по чл.242, ал. 4 вр. ал. 2 от НК.

В хода на разследването, осъществявано под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе било извършено претърсване и изземване, по време на което горепосоченото количество наркотично вещество било иззето и приобщено като веществено доказателство.