Прессъобщение 02.05.2018 г.

2 Май 2018 г.

Окръжна прокуратура – Русе протестира, приети от общинските съвети в община Бяла и община Ценово, разпоредби на Наредбите за упражняване на правото на собственост върху капитала на търговски дружества

Окръжна прокуратура – Русе внесе в Административния съд два протеста срещу, приети от общинските съвети в община Бяла и община Ценово, разпоредби на Наредбите за упражняване на правото на собственост върху капитала на търговски дружества.

            В единият протест прокуратурата протестира разпоредби на Наредба за реда за упражняване правота на собственост на Община Бяла върху капитала на търговските дружества, приети с Решение №81 по Протокол 7/ 16.06.2008 на Общински съвет Бяла. Искането е за отмяна на чл. 26 ал.3 и чл. 29 от Наредбата,  като незаконосъобразни и противоречащи на закона.

В чл. 26, ал. 3 е посочено,  че регистърът на общинските дружества и дружествата с общинско участие е предназначен на служебно ползване и справки и извлечения от него се дават само на органите на държавната и общинската администрация, на съда, следствието и прокуратурата. Тази разпоредба е в противоречие със законовата норма, според която регистърът е публичен /чл. 54 а ал. 1 от Закона за общинската собственост/.

Чл. 29 от Наредбата също има различия с нормите вписани в ЗОбС, като при съпоставка на двете уредби или разминаване в броя на предвидените регистри. В Наредбата се предвижда един общ регистър, докато в ЗОбС  са предвидени няколко отдели регистри – за търговските дружества  с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица  с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които  участва общината. Разминаване има и в редът за водене и съхраняване на регистрите. Като законодателят е утвърдил по императивен начин правила относно образците  регистрите, редът за съставяне, водени и съхранението им, поради което всяко отклонение от тези правила в подзаконов акт от по-ниска степен води до незаконосъобразна уредба.

Окръжна прокуратура – Русе протестира и разпоредби на Наредба №7 за реда и условията за упражняване правата на Община Ценова върху общинската част от капитала  на търговските дружества, приети с Решение № 38 по Протокол №8/26.02.2008 г. на Общински съвет Ценово. Иска се отмяна на чл. 47, ал 2 и чл. 48 от Наредбата като незаконосъобразни и противоречащи на закона.

В чл. 47, ал 2 от Наредбата /тези регистри са предназначени за  служебно ползване и справки и извлечения от тях  се дават само на органите на държавната и общинската администрация, на съда, следствието и прокуратурата/ е в противоречие със законовата норма, според която регистърът е публичен.

 При чл. 48 от Наредбата  е видно, че са създадени регистри на общински търговски дружества и търговски дружества с общинско участие, с изисквания и реквизити, които са в явно несъответствие със задължителното съдържание на регистрите, съобразно ЗОбС.