Прессъобщение 12.12.2017 г.

13 Декември 2017 г.

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд  шофьор, причинил катастрофа с един загинал човек

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 61-годишен шофьор на цистерна, движил се с превишена скорост и причинил пътно-транспортно произшествие с един загинал човек.

 

Обвинението срещу Йордан Й. е за това, че на 11.07.2015 г., на главен път Русе – Велико Търново, в района на землището на гр. Бяла,  при управление на товарен автомобил „Мерцедес Актрос“, нарушил правилата за движение по пътищата - като водач на пътно превозно средство категория „С“, не изпълнил задължението си да не превишава скоростта – 50 км./ч., като управлявал с 80,5 км./ч. и по непредпазливост причинил смърт на Петър П. на 76 години. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

Обвиняемият работел като шофьор и на 11.07.2015 г. управлявал цистерната натоварена с 10 000 литра сурово краве мляко. В района на гр. Бяла, се движил с  над разрешената скорост  за този участък. Когато достигнал км. 53+700, на 40- 50 метра пред управлявания от него товарен автомобил, от отбивка вдясно се включил в движението л.а. „Фолксваген Джета“, управляван от пострадалият Петър П. В момента, в който лекият автомобил навлязъл в дясната лента на пътното платно, обвиняемият  възприел опасност за движението и рязко задействал спирачната система. Въпреки това застигнал лекия автомобил, в резултат на което възникнал удар между задната част на л.а. „Фолксваген Джета“ и предната част на т.а. „Мерцедес 2543Л Актрос“. В резултат на пътно – транспортно произшествие водачът на лекия автомобил – Петър П. починал на място. Обвиняемият веднага сигнализирал на тел. 112.

 Предстои насрочване на дело за разглеждане от съда.