Прессъобщениe 05.10.2017 г.

5 Октомври 2017 г.

Осъдителна присъда за шофьор на бус, причинил катастрофа с двама загинали и много ранени по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе

След внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе шофьор на бус, причинил пътно произшествие при което са загинали двама и са ранени шестима е осъден на три години и четири месеца лишаване от свобода при общ режим. Осъден е също да заплати на един от пострадалите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 6000 лева и общо 7100 лв. за съдебни разноски.  

Петър С. е признат  за виновен за това, че  на 02.05.2014 г. в района на гр. Сливо поле, обл. Русе, при управление на автобус, нарушил правилата за движение по пътищата, като водач не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, при което причинил по непредпазливост смърт на двама човека и  средни телесни повреди на шест пътника. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342 НК.  

На 02.05.2014 г. обвиняемият,  управлявайки бус "Мерцедес Спринтер" с общо 19 места, като потеглил по разписание в 13:30 часа от Централната автогара в Русе посока гр. Силистра.  Докато пътували, пътничката, която седяла непосредствено зад шофьора се  оплакала, че е много горещо и й е станало лошо и помолила обвиняемия за свеж въздух, като станало ясно, че тя не знае как да настрои климатика, разположен над седалката й. Опитвайки се да помогне на жената, обвиняемият извъртял тялото си леко назад, като опитал с ръка да настрои климатика на пътничката. В момента в която  погледнал назад, движението на буса станало нестабилно, в резултат на което се отклонил наляво, пресякъл осевата линия, навлязъл в пътната лента за насрещно движение и я напуснал. Обвиняемият се опитал да върне превозното средство на платното за движение, но не успял. Бусът навлязъл в канавката и се преобърнал два пъти през тавана си. В резултат на преобръщането на буса, се счупили и изпаднали от местата си всички стъкла, дясната странична врата се откъснала и паднала, счупило се и предното обзорно стъкло. Две от пътничките загинали на място, а останалите получили различни наранявания.

Присъдата подлежи на обжалване  пред АС гр.Велико Търново.