Прессъобщениe 02.10.2017 г.

2 Октомври 2017 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе задържаха  румънски гражданин с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария

По искане на Окръжна прокуратура – Русе съдът взе мярка за неотклонение „временно задържане под стра­жа за срок от четиридесет дни“ по отношение на 20-годишен румънски гражданин с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария.

Мунтеан Т.  бил задържан на 25.09.2017год.в 22,00 ч. при влизане в РБ на ГКПП „Дунав мост”. Основание за това е искане от Интерпол-Берн за задържане на румънеца с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария, основано на валидна заповед за задържане, издадена на 15.06.2017г. от Прокуратура в кантон Женева, Конфедерация Швейцария по тяхно наказателно дело. Лицето е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция за извършени престъпления - седем взломни кражби, извършени в съучастие с други лица на територията на кантон Женева в периода 05.-19.11.2016 г.  Престъплението е наказуемо по НК на Конфедерация Швейцария с лишаване от свобода до десет години.

Съдът прецени, че искането на прокуратурата е ос­нователно и по отношение на Мунтеан Т. следва да се вземе мярка за не­от­кло­не­ние „временно задържане под стража”, с оглед осигуряване присъствието му в бъдещото производство по екстрадиция.

Мярката за неотклонение ще се търпи в Затвора – София.

Определението подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд.