Прессъобщениe 08.09.2017 г.

8 Септември 2017 г.

Рецидивист, извършил кражба и ползвал чужда дебитна карта е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура – Русе

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Русе  43-годишен рецидивист е осъден на две години лишаване от свобода  при строг режим и глоба   300 лв за  извършена  кражба и ползване на  чужда дебитна.

Съдът призна Георги С. за виновен за  това, че на 21.11.2016 г. в гр. Русе в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – дамско портмоне, с намиращи се в него вещи – парична сума от 200 лв., лична карта, дебитни карти,  всичко на стойност 208 лв., от владението на жена от същия град, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, престъпление по  чл. 196, ал.1, вр. чл.194, ал.1 от НК.

Той е прозна за виновен и по обвинението на прокуратурата, че на 21.11.2016 г. в гр. Русе в условията на продължавано престъпление – на три пъти, използвал платежен инструмент – дебитна карта, като изтеглил на два пъти парична сума в размер на общо 150 лв. и трети път проверил наличност, без съгласието на титуляря, като деянието не съставлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, ал.1 вр. чл.26  от НК

След като бил освободен от затвора в гр. Ловеч на 17.05.2016 г. Георги С. се прибрал в гр. Русе, но не започнал работа. Имал  нужда от пари  и като начин да си набави доходи, решил да извършва престъпления. Около обяд на 21.11.2016 г. влязъл в козметичното студио и видял, че на маса в близост до входната врата  била оставена дамска чанта, а до нея и портмоне. Изчакал момент, в който жената влязла  в съседното помещение и откраднал портмонето й, след което бързо напуснал козметичното студио. След като се отдалечил проверил портмонето - имало 200 лева, лични документи,  дебитни карти и листче на което бил написан ПИН-кодът. Веднага се насочил към най-близкото АТМ устройство  и изтегли пари от чуждата карта.

 Присъдата подлежи на обжалване  пред Апелативен съд гр. Велико Търново.