Прессъобщени 01.09.2017 г.

1 Септември 2017 г.

По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе непълнолетен е осъден за измама с подправени банкноти

По бързо производство водено от Окръжна прокуратура – Русе, 17-годишен е осъден за измама с подправени банкноти.

Ф. И. е признат за виновен за това, че на 31.07.2017 г. в град Русе като непълнолетен, но след като разбирал свойството и значението на деянието и могъл да ръководи постъпките си, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у 15-годишно момче, че предадените му за замяна 2 броя банкноти, наподобяващи копюри с номинал 100 лева са истински парични знаци и с това му причинил имотна вреда в размер на 180 лева - престъплението по чл. 209, ал.1 вр. чл. 63 от НК.

            Признат е за виновен и за това, че по същото време и място, прокарал в обръщение подправени парични знаци – 2 броя банкноти, наподобяващи копюри с номинал 100 лева и с еднакви серия и номер - серия АД и № 4608083, като знаел, че са подправени - престъпление по чл. 244, ал. 1, вр. чл. 63 от НК.

Наложено му е наказание една година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок, през което време  осъденият е длъжен да работи или учи. Наложена му е и пробационна мярка – включване в програми за обществено въздействие.

 

Ф. И.  не посещава учебни занятия и спрямо него са образувани три възпитателни дела от МКБППМН при Община – Русе. Вечерта на 30.07.2017 г. бил с приятели. Едно от момчетата показал множество хартиени отрязъци, наподобяващи  банкноти с номинал 100 лева, обяснил, че тези „пари“ са фалшиви и че са от парти, на което „парите“ били разпръсквани за забавление. След това дал на всички от тях. Ф. И. решил, че може да извлече имотна облага от тях и ги запазил. Сетил се, че е взел 20 лева назаем от свой познат на 15 години. Веднага изпратил съобщение на момчето, че иска да му върне парите, но имал само сто лева и  дали има да му върне и да му развали и още една банкнота от 100 лева. Познатият му се съгласил. При срещата пострадалият му дал общо 180 лева на по-дребни банкноти срещу двете фалшиви столевки.

 Присъдата не е обжалвана и е влязла в сила.