Прессъобщени 27.06.2017 г.

27 Юни 2017 г.

Пенсионерка, запалила чужд имот е осъдена след обвинение на Районна прокуратура – Бяла.

Пенсионерка, горила сухи треви и подпалила запалила съседен  имот е осъдена след обвинение на Районна прокуратура – Бяла. Наложено й е наказание осем месеца „лишаване от свобода“, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Съдът призна Кина А на 60 години за виновна за това, че на  28.07.2016 г.в с.Обретеник, обл. Русе, по непредпазливост, запалила чужда сграда - имот в с.Обретеник, представляващ двуетажна вила, с пристроените към нея лятна кухня и дървен склад и имущество на значителна стойност, възлизащи на 33 209 лв., като са последвали значителни вреди в общ размер на 9 781.81лв. - престъплението по чл.331, ал.3, вр. ал.1, вр. чл.330 от НК.

На 28.07.2016 г. обвиняемата била в градината си към къщата, като събрала предварително окосена трева на купчинки, които  запалила, за да изгори. В същото време  съпруга й я извикал, за да тръгват  към гр. Две могили,  където имали работа. Бързайки, за да тръгне, обвиняемата  с три кофи и една туба пълни с вода, поляла горящата трева, за да загаси огъня и тръгнала, без да се увери дали огнищата са загаснали напълно. Заедно със съпруга си напуснали имота и отишли в гр.Две могили. През това време, тревата все още не е била напълно изгоряла и се разпалила. Огънят стигнал до границата със съседния имот и се прехвърлил върху тревата около дървената постройка, която била долепена до къщата. Последвало  запалване на дървената постройка, в която се съхранявали 3 куб. м. дърва за огрев. Пламъкът от горящите дърва запалил дървената дограма на къщата  на втория етажи и издадената част на покривната конструкция, а от там пламъците проникнали в стаите.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.