Прессъобщени 05.06.2017 г.

5 Юни 2017 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе задържаха  мъж  за блудство с малолетни и държане на порнографски материали

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“  по отношение на  52-годишен мъж  за блудство с малолетни и държане на порнографски материали.

Окръжна прокуратура – Русе е привлякла Пламен А. в качеството на обвиняем за това, че в периода март  - 9 май 2017 г  в село в Русенска област, извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на три малолетни лица  и за това, че през ноември 2015 г. в същото населено място, извършил действия с цел да възбуди полово  желание без съвкупление по отношение на лице ненавършило 14-годишна възраст - престъпление по чл. 149 от НК. Пламен А. е привлечен и като обвиняем и за това, че в периода 6.10.2015 г. до 23.06.2016 г  в  условията на продължавано престъпление  - на 42 пъти, държал в компютърни системи порнографски материали, за създаването на които били използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18 годишна възраст.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че към момента може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. От събраните по делото доказателства е установено, че обвиняемият с различни способи и форми се е сближавал  с пострадалите малолетни лица, водил ги е на различни места, извършвал физически съприкосновения с тях  със сексуален контекст, събличал се е гол пред тях, пускал им порнографски видеозаписи  и съхранявал в паметта на компютъра си  и многобройни дискове порнографски материали. Деянията са наказуеми с лишаване от свобода и съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление. Поради което съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето.

Определението подлежи на обжалване ред Апелативен съд – В. Търново.