Прессъобщени 10.03.2017 г.

13 Март 2017 г.

Окръжна прокуратура - Русе внесе в съда искане за задържане на полицай

 

Окръжна прокуратура - Русе внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „ задържане под стража“ по отношение на полицай.

К. А. е превлечен в качеството на обвиняем за  престъпление по чл.343 ал.1 б“в“ вр. чл.342 ал.1 от НК , за това, че на 20.02.2017 г на бул. България в гр. Русе , при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 33-годишина жена.

               Прокуратурата счита, че са налице  всички законови предпоставки за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на обвиняемия.                   К. А е привлечен като обвиняем за престъпление, за което закона предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 6 години. Събраните досега доказателства по делото сочат, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление и да се укрие. Поведението на обвиняемия /служител на сектор „Пътна Полиция“ при ОД на МВр –Русе/, при извършване на престъплението и непосредствено след него разкрива пълно несъобразяване с установения правов ред и норми на поведение. Събраните доказателства сочат, че обвинямият е управлавал моторното превозно средство под влияние на алкохол, не е предприел каквито и да е действия за спиране на превозното средство и за оказване на помощ на пострадалата и е опитал да напусне произшествието. Въпреки, че е успял да излезе от автомобила си и е бил без наранявания, не е уведомил Спешна помощ и органите на МВР за настъпилото ПТП, а е предприел действия по укриване на намиращи се в него вещи, след което се е върнал в катастрофиралия автомобил, имитирайки нужда от помощ. Същият е отказал изпробване за употреба на алкохол и даване на кръвна проба, с което е затруднил изясняването на съществени фактически обстоятелства. Установени са свидетели - очевидци на употребата на алкохол, чиито разпит прадстои.

Налице и реална опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване, предвид характера и тежестта на повдигнатото  му обвинение, с оглед избягване осъществяването на наказателна репресия спрямо него и предвид събраните доказателства, че организира заминаването си на работа в чужбина.

Предвид изложеното, прокуратурата внесе в съда искане за вземане на  мярка за неотклонение “задържане под стража“ спрямо лицето.

Под ръководството на прокуратурата действията по разследването продължават.