21 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура-Плевен предадена съд обвиняем за грабеж на възрастен мъж в с.Ореховица, извършен при условията на опасен рецидив

Сподели

Днес 21.12.2020г. Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу Т.Ж.С. 35-годишен мъж за грабеж на 90-годишен мъж в с.Ореховица, област Плевен, извършен на 12.05.2020 г. при условията на опасен рецидив. Обвинението е за това, че на 12.05.2020 г. , в с.Ореховица, обл.Плевен, при условията на опасен рецидив отнел сумата от 90 (деветдесет) лева от владението на собственика В. М., с намерението противозаконно да ги присвои, като му нанесъл удари в областта на тялото и главата. За престъплението се предвижда наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Заради неприятния инцидент и проведената специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на 19.05.2020 г.,  главният прокурор Иван Гешев посети плевенското село, където се срещна със семейството на пострадалия мъж,  кмета и местни жители. С него бяха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, зам.окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Николай Пачевски и районния прокурор на Районна прокуратура - Плевен Пламен Петков. Още тогава главният прокурор каза че „битовата престъпност е едно от малкото неща, които може леко да ме дебалансират“ и заяви че се полагат усилия до края на годината да има  значително намаление на тези случаи, каквото се наблюдава при телефонните измами.

Няколко дни след деянието извършителят на тежкото престъпления бе разкрит, привлечен в качеството на обвиняем и по искане на прокуратурата му бе взета мярка за неотклонение задържане под стража.

В хода на разследването е установено, че същият е извършител и на две други тежки умишлени престъпления, за които също привлечен като обвиняем - опит за кражба, извършена при условията на опасен рецидив /чл.196, ал.1 от НК/ и опит за принуда/чл.143 НК/.

Лицето е осъждано  многократно за престъпления от общ характер - 14 присъди и от задържането му под стража до настоящия момент в селото не е извършен нито един грабеж.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.