Районна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за грабеж над жена

17 Март 2022 г.

         Районна прокуратура – Перник внесе в съда обвинителен акт срещу Я.А. (на 33 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 198, ал.1 от НК.

       През 2018 г. обвиняемият Я.А. се запознал с И.Й., с която впоследствие били във фактическо съжителство. Три години по-късно, поради чести конфликти, връзката им приключила и жената се преместила да живее в дома на баща си.

Въпреки че отношенията им били прекратени, обвиняемият продължил да я търси, предлагайки й да се сдобрят и отново да заживеят заедно.

Вечерта на 28.04.2021 г., в гр. Перник, И.Й. се прибирала от работа. Преди да излезе от автомобила жената била нападната от Я.А., който отворил предната врата и отправил спрямо нея обидни и нецензурни думи. Той й нанесъл няколко удара с юмрук в областта на лицето и тялото, измъкнал я от колата и я повалил на земята. Продължил да й нанася удари с крака, след което издърпал от ръцете й дамската й чанта и избягал.

От извършената съдебномедицинска експертиза е установено, че в резултат на нанесените удари пострадалата е получила травматични увреждания в областта на главата и гърдите, както и мозъчно сътресение.

Стойността на отнетите от обвиняемия чужди вещи – чанта, портфейл, мобилен телефон, дистанционно управление и др., възлиза на 397 лева.

            Я.А. е осъждан, като грабежът бил извършен от него в изпитателния срок по предходно наказателно дело срещу него.

            Предстои насрочване на разпоредително заседание от съда.