По споразумение с Районна прокуратура – Лом е наложено наказание на подсъдим, отглеждал и държал марихуана в имот в с. Василовци

18 Август 2020 г.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Лом и защитата на подсъдимия А.Б. от гр. София, обвинен за извършени от него престъпления по чл. 354в, ал. 1 от по чл. 354а, ал. 3 от НК.

Двадесет и осем годишният мъж се е признал за виновен за това, че в нарушение на закона отглеждал растения от рода на конопа (марихуана). На 28.07.2019 г., при претърсване на ползван от него имот на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Василовци, област Монтана, полицейски служители установили 12 растения с височина от 70 до 270 сантиметра. Общото количество на иззетата суха растителна маса е 2050 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 11,86 %. Стойността на дрогата, изчислена за нуждите на съдопроизводството, съгласно Постановление на МС, възлиза на 12 300 лева.

Освен това, над 200 грама от същия наркотик, държани от подсъдимия незаконно, били открити на маса в двора на имота, в буркани в коридора и в една от стаите в къщата. Стойността на иззетата марихуана възлиза на 1766,58 лева.

За извършените от А.Б. престъпни деяния, с определение на съда, му е наложено едно общо наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. На районния инспектор, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия, е възложено извършване на възпитателната работа спрямо него.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.