Шестнадесет години "лишаване от свобода" за жестоко убийство на възрастен мъж в с. Бараково

11 Май 2022 г.

Окръжна прокуратура - Кюстендил постигна осъдителна присъда по внесен обвинителен акт срещу Й.Г. (на 43 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 5 и т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115 от НК.

Подсъдимият Й.Г. нямал постоянна работа. Обикновено бил наеман от свои съграждани за извършване на определени дейности. Често злоупотребявал с алкохол и проявявал агресия, в т.ч. и към близките си. Осъждан е за различни по вид престъпления.

На 05.04.2020 г. мъжът работел в с. Бараково. Вечерта бил в дома на Д.И., която живеела с 5-те си деца. Заедно с тях бил и 71-годишния И.Р., с когото жената поддържала дългогодишни близки отношения. Пенсионерът редовно се грижел за нея, купувал храна за децата, помагал й с работа по къщата, както и финансово.

Връзката между Д.И. и И.Р. предизвиквала ревност у подсъдимия, който неведнъж заявявал, че ще го пребие.

Около 01,00 ч. тримата изпили 4 галона с бира и по 1 бутилка водка и ракия.

Синът на жената - 15-годишният Л.И., извел И.Р. навън, за да го отведе вкъщи. Вследствие на употребения алкохол възрастният мъж не бил в състояние да ходи сам, няколко пъти падал. Момчето се затруднявало да го придържа изправен, поради тежестта му.

Подсъдимият Й.Г. бил помолен да му помогне. Двамата влачили пенсионера, който в един момент се свлякъл на земята. Това силно разгневило Й.Г. и той с ярост нанесъл множество удари с крак в тялото на лежащия на земята И.Р. Състоянието му, вследствие алкохолното опиване и напредналата възраст, не му позволявали да се брани, съпротивлява или да избегне ударите. В допълнение нападателят стоварил върху тялото му намиращ се наоколо в тревата циментов кол. След това Й.Г. и Л.И. тръгнали, като обвиняемият предупредил момчето да не казва на никого за случилото се.

Рано сутринта двамата се върнали на мястото, където били оставили И.Р. Установили, че той продължава да лежи в ливадата и да стене. Подсъдимият премахнал циментовия кол от тялото на пострадалия. Впоследствие покрил лицето му с тениска, притискайки носа и устата му. Не след дълго пострадалият престанал да се движи и да проявява признаци на живот. Тогава Й.Г. и Л.И. напуснали местопроизшествието.

На следващия ден тялото на И.Р. е било открито зад сградата на кметството на с. Бараково. Незабавно е бил подаден сигнал в полицията.

В хода на разследването е било установено, че непосредствената причина за смъртта на пострадалия е острата кръвозагуба в резултат на масивния кръвоизлив в коремната кухина от травматичните разкъсванията.

За убийството на И.Р., извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, подсъдимият Й.Г. е осъден на 16 години "лишаване от свобода".

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.