Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов пред Делян Аврамов, вестник "Марица": Предадохме на съд трафиканти на хероин за десетки милиони левове

12 Януари 2021 г.

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов пред Делян Аврамов, вестник "Марица": Предадохме на съд трафиканти на хероин за десетки милиони левове

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов пред Делян Аврамов, вестник "Марица": Предадохме на съд трафиканти на хероин за десетки милиони левове 

в. "Марица", Хасково

Автор Делян Аврамов

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов има 26 години юридически стаж - изцяло в системата на държавното обвинение на Република България. Професионалната му кариера започва в Районна прокуратура - Хасково, като последователно заема длъжностите младши прокурор, прокурор и заместник-районен прокурор. Впоследствие е 5 години административен ръководител на Районна прокуратура - Хасково и 4 години административен ръководител на Районна прокуратура - Харманли. През юли 2014 г. е избран от Висшия съдебен съвет за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Хасково. През октомври 2019-а ​​е избран от ВСС за втори мандат като административен ръководител на Окръжна прокуратура-Хасково.

- Г-н Стоянов, колко дела с обществен интерес приключи Окръжна прокуратура – Хасково през 2020 година?

- Преди да Ви отговоря на въпроса, нека дам малко статистика. През 2020 г. магистратите от Окръжна прокуратура - Хасково са внесли с актове в съда общо 90 досъдебни производства, което е повече в сравнение с 2019-а. Тогава те са били 73, какъвто е и броят им през 2018 г. Искам да кажа, че за всеки човек неговото дело е най-важно и ние се стремим бързо, качествено и в срок да вършим своята работа. 

Несъмнено е обаче, че обществото е особено чувствително към някои видове престъпления и най-вече корупционните. По тях сме внесли в съда 15 обвинителни акта. 18 досъдебни производства са били новообразувани за подкупи. Висок обществен интерес има и към делата за незаконен трафик и контрабанда на наркотици и прекурсори през границата на страната ни. В ​нашата област е ГКПП Капитан Андреево, където най-често се извършват тези деяния. За миналата година са образувани 14 досъдебни производства за контрабанда на дрога, внесени са 15 обвинителни акта и са осъдени 24 лица. Няма увеличение. Разкрити и иззети са общо 101,500 кг хероин и 149,110 кг марихуана. Във всички случаи хероинът се транспортира от Турция през България, а марихуаната в обратна посока. Повечето от лицата, пренасящи или превозващи наркотичните вещества, са чужди граждани. Делата за корупция и наркотици са приоритетни в нашата работа. Преди няколко месеца ние внесохме обвинителен акт в съда за контрабанда на рекордното количество хероин - 687 кг, на обща стойност 61 904 700 лева. Наркотикът бе задържан на ГКПП Капитан Андреево в два тира. 

- Какъв беше пътят на този наркотик?

- Двата камиона пътували от Иран за Австрия и са пристигнали от Турция у нас на 27 и 28 септември 2018 г. Шофьори на тировете са двама иранци, превозвали в тях палети със строителни плоскости от гипсокартон. При щателни митнически проверки е бил открит хероина, опакован в пресовани пликове, поставени между самите плоскости, плътно слепени една за друга в палетите. Двамата водачи са били задържани, проведено е разследване и делото е внесено в съда. Разпоредителното заседание е приключило и е в ход съдебното следствие. 

- Да Ви попитам за аналогичен случай, когато през 2019 г. митничари на ГКПП Капитан Андреево откриха 286,940 кг хероин скрит в камион. Защо предадохте на съд само турския гражданин Селман Йоздемир, като за сочения за негов съучастник Неджет Арслан не бе внесен обвинителен акт? 

- Да, през октомври 2020 г. внесохме обвинителен акт спрямо Селман Йоздемир. Разследването установи, че камионът е тръгнал от Иран и крайната точка за доставка на превозваната стока с укрития в нея хероин е в Пловдив. По-точно фирмата на Неджет Арслан. Два дни преди камионът да пристигне у нас, Арслан е напуснал пределите на България в посока Турция. Тогава в България влязъл Йоздемир и отишъл в Пловдив. Ролята му била да посрещне превозваната в камиона стока, да извърши необходимите фактически действия и обезпечи получаването на товара. Всичко това действително е било осъществено от Йоздемир. Чрез способите по НПК са установени множеството контакти и връзката между Арслан и Йоздемир относно превозването и получаването на товара в Пловдив. На 14 април 2019 г. при извършената проверка на ГКПП Капитан Андреево е бил открит хероин с тегло 286,940 кг. на обща стойност 25 824 600 лева. В този случай предметът на контрабандата е в особено големи размери и е особено тежък. Неджет Арслан е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система, както и по каналите на Интерпол с Европейска заповед за арест, но до момента не е открит. Спрямо него са били отделени материали от делото, като издирването и разследването по тях продължават. Относно иранският граждани, шофирал товарния автомобил, не са събрани доказателства за съпричастност към извършеното престъпление и с постановление на наблюдаващия прокурор спрямо него наказателното производство е прекратено. Разпоредителното заседание в съда е приключило и не е уважено искането на защитника на подсъдимия Йоздемир за връщане на делото на прокуратурата. Това е потвърдено и от Апелативен съд - Пловдив. Предстои разглеждане на делото по същество в Окръжен съд - Хасково. Посочих ви два конкретни случая за трафик на наркотични вещества, като само по тези дела е бил спрян на границата на България хероин за близо 88 млн. лева. И най-важното е, че извършителите вече са предадени на съд. 

- Увеличиха ли се делата за контрабандни стоки през границата, като се има предвид, че до края на миналия медец, когато съседите ни введоха задължителен отрицателен PCR тест, българите отиваха на пазар в Одрин и съседните градове в Турция заради ниските цени на стоките? Внасят се не само дрехи и обувки, примерно, но и цигари. 

- Наблюдава се увеличение на новообразуваните досъдебни производства за контрабанда на стоки и предмети за търговски цели. Те са общо 30 през 2020 г., като за предходната са били почти наполовина. Често хората пътуват до Турция, за да си купуват по-евтини стоки, но подчертавам, че проверките на границата са изключително стриктни и строги, а законите трябва да се спазват. Да припомня, че през април 2020 г., на ГКПП Капитан Андреево, бяха задържани два украински тира с полуремаркета. При извършена проверка по метода "анализ на риска" с рентген в пода на полуремаркетата бяха открити пригодени тайници с укрити в тях контрабандирани стоки за търговски цели в големи размери - кутии цигари без акцизен бандерол. В единия случай - 28 000 кутии на обща стойност 210 000 лв., а в другия 20 800 кутии - на обща стойност 156 000 лв. Извършени бяха необходимите неотложни действия по започнатите две досъдебни производства. По искания на наблюдаващите прокурори съдът е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата обвиняеми по делата. Разследването е приключило в срок от три месеца. През юли 2020 г. двете дела бяха внесени с прокурорски актове в Окръжен съд – Хасково и двамата украинци вече са с присъди. Предметите на престъпленията и камионите, послужили за превозването на стоките, са отнети в полза на държавата. Искам да благодаря за доброто взаимодействие с граничните полицейски органи и служителите от Агенция "Митници"! 

- Вие казахте, че корупционните престъпления са приоритет във вашата работа. Наскоро на първа инстанция бе осъден бивш началник на митницата в Свиленград. Трудно ли стигат до съда случаи с обвиняеми на високи държавни постове?

- Ние си вършим работата и всеки, нарушил закона, отива на съд след прецизно и качествено разследване. Няма значение дали е извършена кражба или корупционно престъпление. По принцип, някои от корупционните дела са с фактическа и правна сложност, затова понякога разследването продължава по-дълго време. Необходими са заключенията по назначени експертизи, събират се документи от различни институции и други. 

Внесеният обвинителен акт срещу началника на бившата Митница - Свиленград, бе изготвен от прокурор от Софийска градска прокуратура, но в последните 17 съдебни заседания по делото пред Окръжния съд в Хасково, както и при пледоариите, се явяваше държавен обвинител от Окръжна прокуратура - Хасково. През декември 2020 г. делото приключи на първа инстанция с осъдителна присъда. За извършени корупционни престъпления на подсъдимия бивш началник на митницата беше определено общо наказание от 4 години лишаване от свобода при "общ" режим на изтърпяване, глоба в размер на 5000 лв. и лишаване от право да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години. 

- Обвинител №1 на България Иван Гешев много държи на борбата с битовата престъпност. Как върви този процес в региона и има ли такива дела, които сте взели на специален отчет?

- През 2020 г. бяха проведени поредица от специализирани полицейски  операции за противодействие на битовата престъпност от ОДМВР-Хасково и районните управления в Хасково, Харманли, Свиленград, Димитровград и Ивайловград. Акциите протичаха под ръководството на съответните районни прокуратури. Инициативата на главния прокурор даде изключително добри резултати в района, като отчитаме намаляване на тези престъпления. В резултат на проведените специализирани полицейски операции бяха внесени в районните съдилища общо 25 новообразувани досъдебни производства срещу 26 лица, като голяма част от извършителите са с взета най-тежка 
мярка от съда "задържане под стража". По-малко станаха кражбите, грабежите, незаконната сеч и телефонните измами. През май само за няколко часа, благодарение на съвместната и бърза работа с полицията и подадения навреме сигнал, бе установен и задържан извършителят на грабеж над 78-годишен пенсионер в харманлийското с. Браница. Виновникът вече е осъден и изтърпява наказанието си в затвора. Справянето с битовата престъпност ни е приоритет, за да са спокойни и сигурни възрастните хора, които живеят в малките населени места, както казва главният прокурор. Благодаря на полицейските служители за добрата работа и взаимодействие с нас!

- Втори мандат сте административен ръководител на Окръжната прокуратура – Хасково. Изпълнихте ли приоритетите си, представени от вас пред Висшия съдебен съвет?

- Считам, че са изпълнени основните приоритети в работата на Окръжна прокуратура - Хасково, които съм представил пред ВСС през първия ми  мандат от 2014 до 2019 г. Имаме положителна тенденция за увеличаване на броя на внесените в съда прокурорски актове, предадените на съд и осъдени лица за същински корупционни престъпления. Този показател е затвърден и през изминалата година. На мнение съм, че бързите производства също са утвърдена форма за разследване по някои видове престъпления. Те вече са практика в нашата работа. Положителната тенденция се дължи на доброто взаимодействие на прокурорите с разследващите органи от МВР. При нас е незначителен броят на върнатите дела от съда и на оправдателните присъди. Тези резултати се дължат на добрата работата на всички магистрати от Окръжна прокуратура - Хасково, както и на създадената колегиална работна среда и отношения на взаимно уважение. 

- С какво ще се оптимизира работата и борбата с престъпността след сливането на по-малките прокуратури в региона с Районна прокуратура – Хасково?

- Прокуратурите в района на Хасково – окръжната, районната и нейните териториални отделения са кадрово обезпечени. Ако има незает щат, то се обявява конкурс за него. От 1 януари т.г. стартира окончателният процес за оптимизиране на районните прокуратури според решението на Пленума на ВСС. Създадени са четири Териториални отделения към Районна прокуратура - Хасково, а именно в Харманли, Димитровград, Свиленград и Ивайловград. Магистратите и служителите от закритите четири районни прокуратури са преназначени на съответните длъжности в Районна прокуратура - Хасково. Целта на оптимизирането е облекчаване на натовареността във всяка окръжна зона, както и постигне на баланс в натовареността на магистратите. Например сега двамата прокурори от Териториалното отделение (ТО) в Ивайловград са включени да работят по преписки и дела в ТО-Харманли. Там има също двама колеги, но тяхната натовареност през изминалите години винаги е била на челните места в страната. Окръжен съдебен район - Хасково се характеризира със специфични особености, предвид наличието на две граници - с Гърция и с Турция, а последната се явява и външна граница на ЕС. Функционират три ГКПП, от които пунктът на Капитан Андреево по показатели за пропускаемост е най-натоварен в ЕС.

- Каква е ситуацията с миграционния натиск?

- Не се наблюдава увеличение при т.нар. "миграционен натиск". През 2020 г. за незаконно влизане в страната ни са предадени на съд общо 176 лица, като са били осъдени общо 157 от тях. При делата, популярни тук като "каналджийство" - за незаконно превеждане през държавната ни граница на мигранти и търсещи закрила лица, през 2020 г. са предадени на съд 50 лица, толкова са и осъдени, всички в Районен съд - Свиленград.

- Има ли данни за имотна мафия в Хасковска област?

- Няма данни за наличие на т. нар. "имотна мафия" в Хасковска област. Има констатиран случай на измама относно прехвърляне собствеността на 
едно общинско жилище. През октомври 2020 г. Районна прокуратура - Хасково внесе обвинителен акт в съда срещу двама обвиняеми - единият упражнява адвокатска професия, а другият е бивш служител в кметството на Хасково. На тях са предявени обвинения за това, че през 2018 г., в областния център, поддържали заблуждение спрямо две лица, че ще им бъде прехвърлена собствеността върху апартамент, който е на община Хасково, чрез сключване на договор за покупко-продажба на недвижим имот и с това им причинили имотна вреда в размер на 26 000 лв. В съда е вече насрочено разпоредителното заседание по делото.  

- Как работите в условията на пандемия?

- Продължаваме да спазваме въведените противоепидемични правила, за да опазим здравето на прокурорите, следователите и съдебните служители. Както се изисква, всички са снабдени с лични предпазни средства и дезинфектанти. Създадена е организация за приемане на жалби и кореспонденция както по електронна поща и факс, така и на обособено работно място с монтиран предпазен параван, откъдето служител ги получава и предава в деловодството. Гражданите и адвокатите могат да изискват информация и справки по телефон или електронна поща за движението по прокурорски преписки, когато са страни по тях. Въпреки усложнената епидемична обстановка, няма забавяне в нашата работа, с колегите продължаваме да решаваме наблюдаваните от тях преписки и дела в законноустановения срок.