5 Април 2021 г.

Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд водач на бетоновоз, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 77-годишна жена от гр. Габрово

Сподели

       Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд-Габров срещу М.И. от гр. Габрово за това, че на 08.07.2019 г., в междублоково пространство на ул. “Свищовска“ № 70 в гр. Габрово, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Актрос“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на М.С. Тежкият пътен инцидент настъпил, тъй като водачът на превозното средство потеглил, без да забележи движещата се по пътното платно пешеходка, която имала намерение да премине пред спрелия на улицата бетоновоз. Пострадалата била ударена с предната дясна ъглова част на кабината, паднала на земята и била прегазена с предна дясна гума на товарния автомобил през долната част на дясно бедро, лява и дясна подбедрица. Същия ден в следствие на травмите М.С. починала. Според обвинението, при управлението на товарния автомобил обвиняемият е нарушил чл.5 ал.2 т.1, чл.20 ал.1 и ал.2, чл.25 ал.1 и чл.116 от Закона за движение по пътищата и чл.77 ал.1 и чл.193 от Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата, тъй като не осъществил контрол на управляваното от него превозно средство и без да се съобрази с възможностите си за видимост, с положението, посоката и скоростта на движение на възрастната пешеходка, без да се убеди, че маневрата му няма да създаде опасност за нея като уязвим участник в движението, привел в движение управлявания автомобил и не бил в състояние да го спре, за да избегне първоначалния удар и последвалото прегазване на пешеходката.

       Деянието е квалифицирано по чл.343 ал.1 б. “в“ предл.1 във вр. чл.342 ал.1 от НК.

       Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

       * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.