24 Февруари 2021 г.

Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на бащата, убил 5-годишния си син

Сподели

       Окончателно, по обвинение на Окръжна прокуратура - Габрово Д.Б. от гр. Габрово е осъден на доживотен затвор за убийството на малолетния си син.

Присъдата на Окръжен съд - Габрово бе потвърдена от Апелативен съд - Велико Търново. С решение от 22.02.2021 г. Върховният касационен съд не уважи искането на подсъдимия и защитата му за намаляване на наложеното наказание от "доживотен затвор" на 20 години "лишаване от свобода".

       Д.Б. бе предаден на съд и осъден за това, че на 03.07.2019 г., през нощта, около 04 часа, умишлено умъртвил 5-годишния си син, като го хвърлил от мост с височина 30.5 метра, изграден над р. Янтра, в района на Пречиствателна станция за отпадни води в гр. Габрово. Убийството на малолетното дете е било извършено предумишлено и при условията на опасен рецидив, почти 2 години, след като извършителят изтърпял ефективно наказание "лишаване от свобода" за други тежки умишлени престъпления.

       За претърпените неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от престъплението, Д.Б. е осъден да заплати на майката на починалото дете обезщетение в размер на 200 000 лв.