Прессъобщение 05.10.2017 г.

 

След обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, 58-годишна жена, ползвала неправомерно чужда кредитна карта е осъдена на една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок. Наложено й е наказание и глоба 100 лева, както и да заплати на гражданския ищец  сумата от 1500 лева – обезщетение за причинени имуществени вреди.

Елена Ч. е осъдена  за това, че на  26.12.2016 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление, на 11 пъти използвала платежен инструмент – кредитна карта без съгласието на титуляря, като деянието не представлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

         В периода октомври - декември 2016 г. пострадалият  поел грижите за бившия си тъст, който бил възрастен и боледувал. За да му помагат в грижите за възрастния човек, наел  обвиняемата, като и дал ключ от жилището им. При едно от посещенията си в дома на пострадалия, Еленка Ч. видяла оставена кредитна карта с листче с написан ПИН-код. Тъй като имала нужда от допълнителни финансови средства, решила да  изтегли парите от нея. Взела кредитна карта и отишла до близък банкомат като използвала общо 9 пъти банковата карта /извършила проверка за наличност; на четири пъти изтеглила парични суми – общо 1500 лева и направила четири опита да изтегли още пари, но не успяла, поради превишен лимит/.  Част от изтеглените пари внесла за обслужване на ипотечния си кредит, както и за покриване на кредит, изтеглен от фирма за бързи кредити, а останалите пари похарчила за битови нужди.

         Присъдата подлежи на  обжалване пред ВТАС. 


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“