Прессъобщение 05.10.2017 г.

 

След обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, 58-годишна жена, ползвала неправомерно чужда кредитна карта е осъдена на една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок. Наложено й е наказание и глоба 100 лева, както и да заплати на гражданския ищец  сумата от 1500 лева – обезщетение за причинени имуществени вреди.

Елена Ч. е осъдена  за това, че на  26.12.2016 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление, на 11 пъти използвала платежен инструмент – кредитна карта без съгласието на титуляря, като деянието не представлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

         В периода октомври - декември 2016 г. пострадалият  поел грижите за бившия си тъст, който бил възрастен и боледувал. За да му помагат в грижите за възрастния човек, наел  обвиняемата, като и дал ключ от жилището им. При едно от посещенията си в дома на пострадалия, Еленка Ч. видяла оставена кредитна карта с листче с написан ПИН-код. Тъй като имала нужда от допълнителни финансови средства, решила да  изтегли парите от нея. Взела кредитна карта и отишла до близък банкомат като използвала общо 9 пъти банковата карта /извършила проверка за наличност; на четири пъти изтеглила парични суми – общо 1500 лева и направила четири опита да изтегли още пари, но не успяла, поради превишен лимит/.  Част от изтеглените пари внесла за обслужване на ипотечния си кредит, както и за покриване на кредит, изтеглен от фирма за бързи кредити, а останалите пари похарчила за битови нужди.

         Присъдата подлежи на  обжалване пред ВТАС. 


виж още ...
  • ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА ВСС

    С  Ъ  О  Б  Щ  Е  Н  И  Е

    

            Съгласно решение по Протокол № 12, д.т.14 от заседанието на комисия „Бюджет и финанси“,  упълномощена с решение на Пленума на ВСС от 16.03.2020  г. в БНБ  е открита банкова сметка в левове на името на Висш съдебен съвет със следния номер:

   http://www.vss.justice.bg/page/view/104990

  • Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди заместник окръжния прокурор Мирослав Mаринов

    

   Окръжна прокуратура – Русе съобщава, че със Заповед на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от 23.10.2019г., заместник окръжният прокурор Мирослав Mаринов е награден с отличие – знак „За заслуга“. Отличието се дава за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения. То му бе връчено тържествено от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Русе в присъствието на всички прокурори, следователи и съдебни служители.

  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Прессъобщение 27.05.2020 г.

   Извършителят на тежко престъпление в с. Ценово е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Русе  

  • Прессъобщение 26.05.2020 г.

   Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 27.05.2020 г. от 11.30 часа в сградата на ОД на МВР- Русе ще се проведе съвместна пресконференция, на която ще присъстват прокурори от Апелативна прокуратура – Велико Търново, прокурори от Окръжна прокуратура – Русе, прокурори от Районна прокуратура – Русе и ръководството на ОД на МВР – Русе.

  • С Ъ О Б Щ Е Н И Е

            След отмяната на извънредното положение в страната и предвид настоящата извънредна епидемична обстановка, достъпът до работните помещения в Окръжна прокуратура – Русе в съдебната палата, съгласно заповед № 141/13.05.2020г. на председателя на Окръжен съд – Русе ще се осъществява по следния ред:

    1.    Източният вход на Съдебната палата /към ул. Р.Даскалов/ е определен за граждани и адвокати и други външни посетители, а южният вход /централния вход към Градския площад/ – за магистрати и съдебни служители.

   2.    Всички посетители в Съдебната палата трябва да носят маски и да си дезинфекцират ръцете на входа, където е осигурен антибактериален лосион за ръце.

   3.    На всички посетители в Съдебната палата ще бъде измервана телесната температура от служителите от ОЗ Охрана. Няма да се допускат лица с повишена /над 37 градуса/ телесна температура.

   4.    Определеното време за достъп на граждани и адвокати до канцелариите е:

   • от 9,30 ч. до 11,30 ч. преди обяд
   • от 15,00 ч. до 16,30 ч. след обяд
   • Да се избягва струпване на повече от двама души на едно място, посетителите да изчакват реда си за справка извън работното помещение и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

   5.    Справките   ще се извършват преимуществено по телефон, електронна поща или чрез интернет страницата на Прокуратурата.