Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд обвиняем за държане на наркотични вещества в особено големи размери и отглеждане на коноп в с. Елов дол

27 Октомври 2021 г.

Окръжна прокуратура – Перник предаде на съд И.М. по обвинение за извършени от него престъпления по чл. 354а, ал. 2, и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

На 23.09.2020 г. служители в ОД на МВР гр. Перник провели полицейска операция на територията на с. Елов дол, област Перник, във връзка с получена оперативна информация за отглеждане на растения от рода на конопа.

В близост до обитавания от И.М. имот в района на махала „Баринци“ се усещала характерна миризма на марихуана. Установена била оградена нива с множество засадени растения от рода на конопа.

По същото време в къщата се намирал обвиняемият. Запитан от служителите на реда за наличие на забранени от закона вещи, той им казал за марихуаната.

Местопроизшествието е запазено до пристигането на оперативна група, която установила нива с насаждения на коноп, а в къщата - растения, които се сушат или са в пластмасови контейнери. Открити са и 171 чувала със засадени в тях растения.

При огледа на двуетажната къща са иззети веществени доказателства – вентилатори, касетки със зелена суха листна маса със стъбла, буркани със съцветия, както и множество растения, сложени на простори и на закачалка.

Предмет на престъпното деяние е високорисково наркотично вещество – коноп, с различно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол. Общото му тегло е 24 448,58 грама, а стойността възлиза на 146 691,48 лева.

Отглежданите от И.М. 171 растения от рода на конопа са с тегло 73 245 грама и процентно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол - 15,54%. Общата им стойност е 439 470 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.