Присъда от 19 години „лишаване от свобода“ по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Шумен за убийство на жена, жертва на домашно насилие, беше потвърдена от Апелативния съд във Варна

12 Май 2022 г.

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд-Шумен, с която 32-годишният Ю.К. бил признат за виновен за това, че умишлено умъртвил жената, с която живеел на семейни начала, по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост, като деянието било извършено в условията на домашно насилие. Втората инстанция отхвърли жалбата на подсъдимия и потвърди наложеното му наказание – 19 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Уважен е и гражданският иск на родителите и дъщерята на жертвата - в размер на общо 125 000 лева.

Престъплението, за което е осъден Ю.К., мъжът извършил на 24 юли 2020 година. Заедно с пострадалата, с която той съжителствал от 2019 година, си купили алкохол и седнали на открито в кв. „Дивдядово“ да гледат филм от телефона на жертвата. Получено на устройството съобщение, подразнило обвиняемия и предизвикало ревност у него. Той се ядосал и започнал да удря и рита жената.. Отчупил клон от дърво и продължил с ударите. Със счупена стъклената бутилка Ю.К. нанесъл порезни рани на жертвата в областта на главата. Докато обвиняемият я биел, пострадалата се свлякла на земята. Първоначално мъжът се опитал да скрие тялото й, а после решил да го отнесе в къщата, където живеели. На следващия ден съобщил, че двамата с приятелката му пили алкохол вечерта, а на сутринта той не можал да я събуди.

При направения оглед и аутопсията на жената са установени множество травматични увреждания. В хода на разследването било доказано, че в случая се касае за убийство.

Според събраните факти по случая, съжителството между Ю.К. и жертвата било белязано от непрекъснати запои, ревност, скандали и физическо насилие, което мъжът упражнявал над жената.

Присъдата на Апелативен съд-Варна подлежи на обжалване пред ВКС.