Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за подкуп на данъчен служител

22 Септември 2021 г.

На 22.09.2021 година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за извършено престъпление по чл.  302, т. 2, вр. чл. 301, ал. 1, пр. 1 и пр. 2  от НК на Я.Я. - длъжностно лице - инспектор по приходите в Централно управление на Национална агенция за приходите.

Същият е привлечен като обвиняем за това , че на 16.09.2021 г.  в гр. София, на пазар „Младост 1“, е поискал дар от А. Р. в качеството му на земеделски производител - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва,  и на 21.09.2021 г. в гр. София, в служебно помещение - коридор на Централно управление на Национална агенция за приходите е приел дар - сумата в размер на 600 лева, която не му се следва чрез изнудване.

Обвиняемият Я. Я. е обещал на А. Р. , че няма да затвори сергията му на пазара и няма да приложи принудителна административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни, за констатирано от него нарушение на Закона за данък добавена стойност -  неиздаване на касова бележка за осъществена продажба.

Разследването по случая е започнато по повод получен сигнал  от А. Р.  за поискан подкуп.  След  проведени  мероприятия по случая  Я. Я. е задържан на 21.09.2021 г. в Централно управление на Национална агенция за приходите с поискания подкуп.

При извършения  обиск в обвиняемия са намерени и иззети банкнотите, предварително  белязани и описани, в размер на шестстотин лева. Същите са  приобщени  като  веществено  доказателство по делото.

Извършено е освидетелстване на  Я.Я., като  при  осветяване с  ултравиолетова  лампа е констатирана флоурeсценция със светлозелен цвят в областта  на дланите.

Извършени са били, в условията на неотложност,  претърсване в служебния кабинет на обвиняемия и в обитавания от него недвижим имот, като  са били намерени и иззети  преносим компютър и документи, относими към случая.

С постановление на СГП е постановено задържане под стража за 72 часа, предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за  неотклонение по отношение на Я.Я. – „задържане под стража“.

Обвиняемият Я. Я. е тридесет и шест годишен, неосъждан.