Окръжна прокуратура – Варна предаде на съд двама мъже и жена, избегнали установяването и плащането на ДДС общо в размер над 1 700 000 лева

25 Юни 2021 г.

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 42-годишния Т.К., 51 – годишния П.Й. и 45-годишната Б.Й. престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Т.К. е обвинен за това, че, при условията на продължавано престъпление като съсобственик и управител на частна фирма, в съучастие с П.Й., избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 1 244 902,59 лева, като потвърдил неистина в подадените справки- декларации до ТД НАП – Варна. Освен това той ще бъде съден за това, че в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение в партньори на фирмата за банковата сметка, по която следвало да бъдат превеждани суми, дължими по сключени договори, и с това причинил имотна вреда на собствената си фирма в големи размери на - 341 014,55 лева.

51-годишният обвиняем е провлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 1, т. 2, пр. 1 и 2, т. 3 и т. 7 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Той заедно с Т.К. и Б.Й., избегнал установяването и плащането на ДДС в особено големи размери - 1 748 255,46 лева.

Неговата 45-годишна съпруга ще отговаря пред съда за усвояването на неследващ данъчен кредит в размер на 503 352,88 лева – престъпление, което извършила в съучастие със своя съпруг.

Данъчните престъпления били реализирани в периода 2009 г. – 2011 г. Схемата била чрез включване в месечните отчети на частната фирма на фактури за фиктивни сделки да се натрупат задължения на държавата към дружеството. Тези сделки били оформени в дневниците за покупки и продажби на дружеството и подавани като информация с декларациите по ЗДДС, приспадайки данъчен кредит като реално дължим на дружеството по ЗДДС, без да били налице реални доставки на стоки и услуги.

Ако тримата бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.