Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа шофьор на БМВ за причиняване на катастрофа, при която са загинали трима мъже

5 Май 2021 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем И.Д., на 46 г., за това, че на 02.05.2021 г., на Главен път – II -86 /Околовръстен път на гр. Пловдив/, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ-Х5, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – на трима мъже, на възраст 35 г., 43 г. и 38 г. - престъпление по чл. 343, ал. 3, буква „б“, вр. ал. 1, буква „в“ вр. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 2 май 2021 г., към 22 часа, обвиняемият И.Д. управлявал лек автомобил, марка БМВ Х-5, по Околовръстния път на гр. Пловдив, в посока към гр. Асеновград.  След кръстовището за с. Марково, обл. Пловдив,  регулирано със светофарна уредба, И.Д.навлязъл в насрещната пътна лента за движение. Настъпил челен сблъсък между неговия автомобил и лек автомобил, марка БМВ, който се движел по същото време в собствената си пътна лента.  Вследствие на удара, на място загинали двамата спътници на обвиняемия, както и водачът на другия автомобил.

Обвиняемият в момента се намира в болница, където е настанен за лечение с няколко травми. Няма опасност за живота му.

С постановление на наблюдаващия прокурор И.Д. е задържан за срок до 72 часа, като е поставен под охрана в болницата. Действията по разследването се извършват от разследващи полицаи при сектор „Разследване на престъпления по транспорта“ при ОД на МВР – Пловдив, под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен И.Д., е от 3 до 15 г. лишаване от свобода и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.