И.Ф. РАЙОННИЯТ ПРОКУРОР НА СЛИВЕН ИВАН ИВАНОВ: 98 ДУШИ СА ПОЛУЧИЛИ ПРИСЪДИ ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

22 Април 2021 г.

SlivenInfo.bg, Георги Мангилов

Иван Иванов е завършил специалността „Право“ в Софийския университет през 1999г.През 2001г. започва работа като прокурор в Районна прокуратура Сливен. От 2011г. е в ръководството на тази прокуратура като заместник-районен прокурор. През 2015г. е избран за Административен ръководител на Районна прокуратура Сливен, а след изтичане на мандата,от м.май 2020г. до настоящия момент е изпълняващ функциите на Административен ръководител.

Г-н Иванов, повече от година сме в пандемия. Има ли образувани дела и осъдени лица за неспазване на противоепидемичните мерки срещу Covid – 19 в Сливен и региона?

Последната една година беше особена и трудна за всички. И прокурорите, както всички останали трябваше без да изоставяме работата, да се грижим и за безопасността и на околните, и на близките. Много граждани обаче подценяваха ситуацията и нарушаваха противоепидемичните мерки ,застрашавайки здравето на другите. Като практика се утвърди маловажните нарушения (като неносене на маски) да се насочват за носене на административна отговорност, а при по-сериозните нарушения започвахме досъдебни производства – най-вече в случаите на нарушаване на карантина.От началото на пандемията сме наблюдавали 386 такива досъдебни производства, по които до момента има осъдени   98 лица. В 39 от случаите е наложено условно наказание лишаване от свобода плюс глоба в размер на 10 000 лв.  По този показател РП Сливен е от водещите в страната.

В последно време се наблюдават множество специализирани полицейски операции под ръководството на Районна прокуратура – Сливен, които са свързани с битовата престъпност в селата и сечта на горите. Има ли според Вас ефективност от тези акции?

Не само в селата и не само по тези направления. Такива СПО се провеждат почти ежеседмично в унисон с приоритетите на Прокуратурата на РБ и МВР. Резултатите са налице – видимо са намалели кражбите и грабежите, а телефонните измами, които бяха ежедневие, сега се броят на пръсти. Така,че ефективносттта на тези мероприятия е безспорна и те допринасят в голяма степен за спокойствието на хората, особено на беззащитните възрастни хора и деца.

През последната година бяха закрити прокуратурите в Котел и Нова Загора. Как се отрази това на работата на Районна прокуратура – Сливен?    

Да, действително, считано от началото на 2020г. Районните прокуратури в Котел и Нова Загора бяха закрити, като се вляха към Районна прокуратура Сливен. Така териториалната компетентност на Районна прокуратура Сливен обхвана цялата Сливенска област, а ангажиментите и отговорностите на ръководството значително се увеличиха. Благодарение на своевременната организация и взетите мерки процесът на окрупняване мина гладко и безболезнено,като нямаше отражение на качеството на прокурорската и деловодната работа. Тепърва предстои да се анализира как реформата се отразява на разходите, но важното е, че се постигна равномерна натовареност между прокурорите. Същевременно, в градовете Нова Загора и Котел са създадени териториални отделения към прокуратурата, към които гражданите могат да се обръщат при нужда, така че окрупняването по никакъв начин не се отрази върху достъпа на хората до правосъдие.Осезаемо се засили и електронният обмен на информация, а като цяло съм на мнение, че реформата беше необходима и полезна.

В публичното пространство има идеи прокуратурата да излезе от съдебната система. Вашето мнение по този въпрос.

Този въпрос винаги предизвиква у мен усмивка. Периодично идеята се лансира в общественото пространство от различни кръгове, които нямат интерес от силна и независима прокуратура, способна да брани интересите на българското общество. Така че трябва да е ясно – това, че прокуратурата е в съдебната власт не е проблем на държавата и нейните граждани, а на кръгове, имащи сериозни проблеми с правосъдието и техните лобита. Интересно е, че колкото повече прокуратурата е силна и работеща, толкова повече са и нападките срещу нея. Всъщност тези идеи са голословни и се употребяват най-вече около избори с цел извличане на политически дивиденти, но досега не са били подкрепени със смислени юридически аргументи. Категорично мястото на прокуратурата е там, където предвижда Конституцията – в Съдебната власт. Това е гаранция за независимостта на Прокуратурата като цяло и на всички прокурори, както и гаранция, че прокурорите ще вземат решенията си само по вътрешно убеждение и въз основа на закона.  Само по този начин се гарантира работа на колегите в спокойна обстановка, което им позволява ефективно да бранят интересите на гражданите от престъпни посегателства и своеволия на администрацията. Районна прокуратура Сливен не прави изключение.

А нуждаете ли се вие, като прокурори, от законодателни промени с цел улесняване работата ви.

Нуждаем се, но рядко срещаме подкрепа и разбиране. Помислете как се работи с архаичен Наказателен кодекс, приет през далечната 1968г., и оттогава изменян няколко десетки пъти, отделно пълен с противоречия и недомислици. Продължава и порочната практика за криминализиране на всякакъв вид деяния , но това е дълга тема.Твърде формалистичния Наказателно-процесуален кодекс пък (въпреки, че през последните години имаше изменения в положителен аспект) пречи на бързото и ефективно правосъдие. Едва ли има друга държава, в която се налага да се пише обвинителен акт от хиляди страници. Друг пример – за някои леки престъпления се предвижда носене на административна отговорност, но въпреки това трябва да се премине през цялото досъдебно производство, със скъпи експертизи. Друг пример – всички знаем,че бич за обществото е войната по пътищата. Идеята на прокуратурата обаче да се отнемат автомобилите на пияните, дрогираните и неправоспособните шофьори  отлежава вече повече от година. Така, че работим при неособено качествени законодателни разрешения. Нуждаем се от изцяло нов Наказателен кодекс, съобразен със съвременните обществени отношения, както и изчистен от формализъм Наказателно-процесуален кодекс, за да се стига по-лесно до бързо, ефективно и качествено правосъдие. За съжаление политическата воля в тази насока не е достатъчно силна.

Какъв процент от образуваните дела влизат в съда?

Повод за гордост на екипа на РП Сливен е високата ефективност в работата. През последните години има трайно установена тенденция над 40% от решените дела да се внасят в съда, като съотношението е значително над средното за страната. Въпреки трудните условия за работа в пандемичната обстановка  и въпреки реформата в прокуратурата, през последната 2020г. този показател отново е подобрен с около един процент.

По колко бързи производства работихте през 2020 г.?

През изминалата 2020г. прокурорите от Районна прокуратура – Сливен са работили по 2065 новообразувани досъдебни производства, от които 357 бързи производства. Това показва, че почти 1/5 от случаите разследванията са приключили и лицата са предадени на съд в рамките на седем дни. Бързи производства се започват обикновено, когато извършител на престъпление е заловен на местопроизшествието – кражби,управление на МПС без свидетелство или под въздействието на наркотични вещества и алкохол,хулиганство,в по-редки случаи и при телесни повреди. Бързите производства имат своята важна роля в противодействието на престъпността, тъй като пътят от престъплението до наказанието е значително скъсен (обикновено присъда се получава до две седмици или по-бързо), а това въздейства възпитателно и предупредително и върху останалите. В този смисъл бързите производства са били и винаги ще бъдат приоритет в работата на прокурорите.

Какво показа отчетът на Районна прокуратура – Сливен за 2020 г. като процент на оправдателни присъди, върнати дела и срочност на разследването?

За поредна година отчетните резултати са много добри. През изминалата 2020 година прокурорите от Районна прокуратура-Сливен са внесли за разглеждане в районните съдилища в областта 972 прокурорски акта, по които са осъдени 1132 лица. В 243 от случаите е постановено ефективно наказание лишаване от свобода. Едва 13 лица са оправдани, което е около един процент. От общо внесени в съд 972 дела, върнати на прокуратурата са 21 броя,което съставлява 2,57%. Много добри са показателите и при срочността на разследванията – 84% от досъдебните производства са приключили в рамките на 8 месеца, а едва 2,5% са продължили по различни причини повече от 2 години. Смятам, че такива резултати дават повод да поздравя целия колектив и да му пожелая здраве. Останалото се постига.