По искане на Софийска окръжна прокуратура трафикант на дрога през Калотина е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“

19 Април 2021 г.

Днес, 19.04.2021 г., съдът уважи искането на Софийска окръжна прокуратура за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Ф.Ш., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

На 16.04.2021 г. обвиняемият Ф.Ш. пристигнал на Митнически пункт Калотина от Сърбия с управлявания от него товарен камион. При извършена проверка в кабината на водача бил открит сак с 27 полиетиленови пакета, увити с тиксо. Било установено, че в 22 от тях се съдържат 38,700 кг таблетки с амфетамин, а в останалите - около 5,630 кг кокаин.

По случая е започнало разследване от Териториален отдел „Митническо разузнаване и разследване Югозападна“ под ръководството на Софийска окръжна прокуратура. Чужденецът е бил задържан за срок до 72 часа.

Съдът прие доводите на наблюдаващия прокурор, че от събраните по делото доказателства е налице обосновано предположение за виновността на Ф.Ш. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Обвиняемият е чуждестранен гражданин, няма местоживеене в България и обществената опасност на деянието е изключително висока. Съществува реална опасност той да се укрие и осуети наказателното преследване срещу него.

Определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.