Желязко Стефанов, окръжен прокурор на Кърджали: Внесохме седем пъти повече обвинителни актове за държане и разпространение на наркотични вещества

25 Януари 2021 г.

Интервю на Иван Георгиев, „Арда нюз“

Желязко Стефанов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. В съдебната система е от 2004 г.  Бил е следовател, прокурор в Районна прокуратура – Кърджали, неин административен ръководител през периода от 2009 г. до 2015  г., административен ръководител на ОП – Кърджали от 2015 г. до 2020 г., изпълняващ функциите на административен ръководител на ОП – Кърджали през 2020 г. и от 16.12.2020 г. започна втори петгодишен мандат като окръжен прокурор на гр. Кърджали.  

– Г-н Стефанов, вие бяхте избран за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кърджали за втори мандат. Какви ще бъдат приоритетите Ви през следващите 5 години?

– През втория ми мандат приоритет в работата ми, като и досега, ще бъде бързото и качествено осъществяване правомощията на прокуратурата на Република България, очертани в Конституцията и в законите. Нека подред спомена на какво ще обърна внимание. Искам да заложа на повишаване на професионалната квалификация на прокурорите, следователите,  разследващите полицаи и съдебните служители. Те ще се включват в различни форми на обучения в Националния институт на правосъдието и във вътрешноведомствената ни програма.  Предвидени са и обучения от прокурорите за разследващите полицаи. Друг приоритет в работата ми, който е от изключителна важност,е да запазим и да развиваме доброто ни взаимодействието с органите на МВР при извършване на предварителни проверки и разследвания. Ние и досега си сътрудничим отлично с ръководството и състава на полицията, и традицията ще продължава.  За целта залагам на провеждането на по-чести работни срещи с ръководството на Областната дирекция на МВР и на Районните управления. Законосъобразното и ефективно привеждане на присъдите в изпълнение, работата по издирване на незадържани осъдени лица на ефективно лишаване от свобода, е друг приоритет.

През последните 6 години в Окръжна и в  Районна прокуратура – Кърджали се утвърди и положителната тенденция за задържане на високо ниво на решените преписки спрямо наблюдаваните, което е над средното за страната, както и за внасянето в съда на прокурорските актове в законовия едномесечен срок.

– През последните 6 години осезаемо се увеличи и броят на осъдителните присъди за притежание и разпространение на наркотици. На какво се дължи това?

– Искам категорично да ви заявя, че основен приоритет в работата ни като прокурори е и бързото и качествено разследване по делата, свързани с държането и разпространението на наркотични вещества и предаването на съд на извършителите. Тези престъпления особено тревожат обществото, защото най-потърпевши явно са младите хора. В тази връзка бих искал да споделя, че през последните пет години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на новообразуваните дела за наркотични вещества.  Съответно расте и броят на внесените в съдилищата прокурорски актове.  През 2020 г. от прокурорите в района на Окръжна прокуратура – Кърджали в съда са внесени общо 63 обвинителни акта за държане и разпространение на наркотични вещества. Прокурорите в Окръжна прокуратура – Кърджали внесохме през последните 6 години седем пъти повече обвинителни актове и споразумения за държане с цел разпространение и за разпространение на наркотични вещества, спрямо целия период до 2015 г., няма оправдани лица с влязла в сила присъда.

Още веднъж повтарям – правим всичко възможно тези деяния да бъдат разкриване бързо и делата внасяни в съда в срок.  В тези случаи с полицията действаме в пълен синхрон и постигаме добри резултати.  През 2020 г.  в сила са влезли 55 осъдителни присъди срещу 56 лица.

– Кърджалийска област се характеризира с голям брой малки населени места, част от които са отдалечени от общинските центрове. Това е предпоставка за увеличаване на т. нар. битова престъпност. Какви са превантивните мерки, които се вземат?

– Също е приоритет в нашата работа, защото възрастните хора в малките населени места, някои от които високо в Родопите, трябва да живеят спокойно и без страх, както казва главният прокурор. Работим активно в тази насока. През 2020 г.  бяха проведени 20 специализирани полицейски операции от ОД на МВР – Кърджали под наблюдението на Окръжна прокуратура Кърджали. При тях бяха задържани 107 лица. Образувани са 254 досъдебни производства, приключени са общо 163 до момента.

– Имаше няколко случая на задържани лихвари. Какво се случва с разследването по тях?

– Да, преди няколко месеца бяха задържани три лица, занимаващи се с лихварство в Кърджали. Те бяха обвинени за това, че без разрешение по Закона за кредитните институции са извършвали по занятие банкови сделки, като са предоставяли парични средства на различни физически лица под формата на кредити с високи лихви. В резултат на това са били получени значителни неправомерни доходи. Дейността на лихварите е била придружавана със заплахи с насилие и с други противозаконни действия с тежки последици за различни физически лица, за да поемат тези лица имуществени задължения към тях. За по-малко от 8 месеца от повдигането на обвиненията,  тримата извършители бяха признати за виновни от съда с влезли в сила съдебни актове. Едно от лицата получи ефективна присъда лишаване от свобода от 1 година и глоба, а другите двама – условни наказания лишаване от свобода и глоба.

– Бяха закрити районните прокуратури в Ардино, Момчилград и Крумовград. Това ощетява ли жителите на тези райони?

– При извършеното през последните 3 години преструктуриране в ПРБ районните прокуратури в Ардино, Крумовград и Момчилград бяха обособени като териториални отделения към Районна прокуратура – Кърджали с решения на пленума на Висшия съдебен съвет. Категорично това по никакъв начин не намалява достъпа на хората до прокуратурата. В териториалните отделения продължават да работят прокурорите, които са работили и до този момент. Гражданите могат да се обръщат към тях със сигнали, молби и жалби. Разликата е, че териториалните отделения не са самостоятелни структури и нямат административни ръководители. Другата новост е, че на прокурорите в Териториалните отделения  в Ардино, Крумовград и Момчилград, наред с преписките за деяния, извършени на териториите на съответните им общини, сега  се разпределят и такива за района на Кърджали и община Черноочене.  Целта е да се изравни натовареността на прокурорите на районно ниво в цялата област. Анализът показа, че разликата на натовареността в различните райони до преструктурирането беше значителна. Например колегите в РП – Кърджали бяха в пъти повече натоварени в сравнения с останалите си колеги в другите районни прокуратури.

– Имате ли образувани дела и осъдени лица за неспазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в Кърджали и областта?

– Да. За периода от март до декември 2020 г. в района бяха образувани 126 досъдебни производства за извършени престъпления, свързани с нарушаване на въведените на територията на страната противоепидемични мерки, вкл. предписания  за поставяне под карантина. По част от тях има постановени присъди. В повечето случаи осъдените бяха нарушили наложената им задължителна карантина.

– Как работите в условията на пандемия?

– Създадена е добра организация при нас във връзка с въведените противоепидемични мерки. Спазваме ги стриктно. Всеки гражданин и адвокат може да подаде жалба или сигнал в прокуратурата, където е обособено работно място на първия етаж и има дежурен служител. Уверявам ви, че подадените документи се завеждат и обработват в срок.