Дойчин Дойчев, окръжен прокурор на Ямбол: Нелека, но успешна бе 2020-та година за държавното обвинение

3 Януари 2021 г.

В района на Окръжна прокуратура-Ямбол престъпността е намаляла с около 10%. Има райони, в които тя напълно отсъства

Радио "999", Ямбол

Като нелека, но успешна за обвинението – така окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев определи 2020 година в интервю за регионалното радио "999".

„Мисля, че това бе една успешна година за прокуратурите от района на Окръжна прокуратура - Ямбол. Най-вече, защото в тези особени условия, породени от пандемията, ние работихме нормално или, ако мога така да кажа, в една ненормална обстановка в държавата, прокуратурата – като цяло и в частност ОП-Ямбол, запази нормалния си работен процес. Благодарение на цялостната организация, която ръководството на прокуратура на България създаде, на личната и пряка ангажираност на главния прокурор, на отговорното отношение на всеки един магистрат и съдебен служител, ние успяхме да създадем такава организация на работата в условията на пандемия, че всеки един прокурор и следовател да може професионално да изпълнява своите задължения, което пък от своя страна даде възможност прокуратурата адекватно да върши това, за което е призвана – да брани закона и защитава хората и държавата от престъпни посегателства. А при този осигурен нормален процес на работа, съответно и резултатите от тази работа както последните години са на едно много добро ниво“, заяви прокурор Дойчев.

„Ние традиционно имаме много нисък процент на оправдателни присъди и това се запази като тенденция и през 2020 г. Както и през последните години ние имаме много малък процент на върнатите дела, което е и причина за забавяне на правосъдието. Срочността ни на разследване също е на много добро ниво. 80% от делата приключват до 1 година или до 7-8 месеца. В това число и много тежки престъпления, като убийства и грабежи. Винаги обаче има какво да се желае и да се надгражда“, посочи още той.

Относно процеса на прекрояване на съдебната карта и реформата на държавното обвинение, при чиято последна вълна за района на Ямбол РП-Елхово бе трансформирана в териториално отделение, прокурор Дойчев коментира, че тази промяна не би създала промяна в работата на прокурорите, а точно обратното – би спомогнало за уравновесяване на натовареността на обвинителите, което би довело и до повишаване на качеството на работата. „Когато говорим за промени, може би трябва да отбележим и стандартът, който главният прокурор зададе – за една по динамична прокуратура, за една по-динамична работа, за бързо, своевременно и адекватно реагиране на всеки тип престъпления. В рамките на тази динамика бяха и приоритетите, които бяха зададени – борбата с битовата престъпност, разпространението на наркотични вещества, както и шофирането след употреба на алкохол. Мисля, че по всички показатели постигнахме добро ниво, но специално по отношение на битовата престъпност отбелязваме изключително намаление. Като цяло в района на Окръжна прокуратура-Ямбол престъпността е намаляла с около 10%. Има райони, в които тя напълно отсъства“, каза още окръжният прокурор на града.

Той подчерта още, че условията на пандемия и засилваща се икономическа криза, всъщност са един значителен криминогенен фактор, но въпреки това в района на Ямбол увеличение на престъпността не се допуска. „Продължаваме да работим по същия начин, въпреки предизвикателствата пред нас да докажем на обществото, че работим качествено и бързо, колкото то очаква“, каза още прокурор Дойчев.