Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик: Битова престъпност ли? В Черногорово е равна на нула

31 Декември 2020 г.

"РА1"

Васил Малинов е завършил специалността „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е само като прокурор. Има 30 години магистратски стаж. Първоначално е започнал работа на 9 май 1990 г. като младши прокурор в Районна прокуратура – Велинград, впоследствие е прокурор в Районна прокуратура – Пазарджик, а след това и в Окръжна прокуратура – Пазарджик.

PA1: Г-н Малинов, изпращаме една трудна година, белязана от COVID-19. За това първият ми въпрос е свързан с това каква организация на работа бе създадена в Окръжна прокуратура – Пазарджик, за да се запази здравето на служителите?

 

Васил Малинов: Ние спазваме всички противоепидемични правила, за да запазим здравето на магистратите и съдебните служители. Както се изисква, всички са снабдени с маски, шлемове, дезинфектанти. В Окръжна прокуратура – Пазарджик е създадена специална организация на работа в условията на пандемия. Достъпът до правосъдие не е ограничен. Гражданите могат да подават своите жалби, сигнали, документи при нас, на място, като специален служители ги получава и предава в съответното деловодство, а така също и онлайн. До момента не е имало забавяне в нашата работа при обслужването на гражданите. Всичко е в срок. И сега организацията продължава да е същата.

PA1: От отговора ви става ясно, че въпреки противоепидемичните мерки работата на прокуратура не спира. Какво отчитате като резултати в края на годината?

Васил Малинов: Ще ви предоставя кратка статистика за района на Окръжна прокуратура – Пазарджик, в който се намират районните прокуратури – Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Пещера. От началото на годината до момента Окръжната и районните прокуратури са внесли общо 750 обвинителни акта в съдилищата. 712 са осъдените лица с влезли в сила присъди. През 2020 г. в Окръжна прокуратура – Пазарджик преобладаваха делата за държане с цел разпространение на наркотични вещества и производството им, а за районните прокуратури – престъпленията против собствеността и управление на автомобил от шофьори след употреба на алкохол и наркотични вещества.

PA1: През последните месеци зачестиха съобщенията от полицията за открити наркооранжерии в Пазарджишко или лаборатории в региона. Каква е тенденцията при този тип престъпност и отчитате ли увеличение при внесените обвинителни актове и съответно при осъдителните присъди?

Васил Малинов: Да, имахме няколко случая през годината, като съвместно с полицията бяха създадени екипи за разкриването на тези престъпления. Извършителите бяха установени и задържани. Пак ще ви дам малко цифри. От Окръжната и районните прокуратури в района през 2020 г. са внесени общо 82 обвинителни акта за държане на наркотични вещества, за отглеждане на растения от рода на конопа, за производство и за държане с цел разпространение. Един от особено фрапиращите случаи на разкрита „наркооранжерия“, както вие я наричате, беше в района на гр. Панагюрище. Там полицейските служители намериха засадени 500 растения зелен канабис, за които бяха полагани редовни грижи от двама обвиняеми от гр. Благоевград. В момента те с в ареста с наложена мярка от съда „задържане под стража“. Скоро предстои спрямо тях да бъде внесен и обвинителен акт.

PA1: Какъв е профилът на т. нар. „земеделци“, които отглеждат канабис?

Васил Малинов: Те са безработни. Превърнали са отглеждането на канабис в начин на живот и на препитание. Но ще бъдем безкомпромисни спрямо тези хора. Да, отглеждането на растения канабис е престъпление и всеки, който се е захванал, трябва да знае, че ще стигне до съда. Но има и морална страна. Мислят ли тези хора, като отглеждат и продават наркотични вещества, че съсипват живота на други, повечето от които младежи, и те остават засегнати за цял живот от употребата им.

PA1: В началото на годината в региона на Пазарджик стана инцидент, който провокира реакции от страна на отговорните институции – става дума за отровената риба в река Марица. Какво установиха експертизите и до какви изводи стигна прокуратурата за причините и виновните за него?

Васил Малинов: Делото е с фактическа и правна сложност, като се разследва активно. В момента се изготвят експертизи, а когато получим данните от тях, наблюдаващият прокурор ще изрази своето становище и ще бъдете информирани за него.

PA1: Намаля ли битовата престъпност в региона след поредицата специализирани полицейски операции, които се проведоха в Пазарджишко?

Васил Малинов: Да! Смело мога да го твърдя! След поредица от проведени специализирани полицейски акции за противодействие на битовата престъпност, по инициатива на главния прокурор, имаме драстично намаление. Спомняте си какви набези, ако мога така да ги нарека, имаше по къщите и стопанските постройки в пазарджишкото село Черногорово. Прескачаха огради, разбиваха врати и влизаха по къщите на хората, като отнемаха техника, строителни инструменти, дрехи, буркани, медни съдове и каквито вещи още намерят. При проведена там специализирана полицейска операция служителите на полицията задържаха четирима мъже и срещу тях бяха повдигнати обвинения и внесен обвинителен акт за серия от противозаконни отнемания от жилища,като акцията премина под надзора на Окръжна прокуратура – Пазарджик. Извършителите вече са осъдени на ефективни наказания „лишаване от свобода“ и в момента изтърпяват присъдите си в затвора. И знаете ли какво се случва сега в село Черногорово?

PA1: Какво се случва там?

Васил Малинов: Там престъпността е нулева. Няма нито кражба, нито измама, нито грабеж. Хората заживяха спокойно и вече не се притесняват за собствеността си.

PA1: Колко такива операции бяха проведени през годината?

Васил Малинов: Проведени са 119 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност в 74 населени места в област Пазарджик. Образувани са 279 досъдебни производства със 104 обвиняеми лица.Благодарение на проведените специализираните полицейски операции намаляха и престъпленията, свързани с наркотични вещества.

PA1: Вие лично посетихте и разговаряхте с пострадала от грабеж възрастна жена в гр. Белово. Спомням си, че тя беше нападната в дома си през нощта от двама непознати, които я бяха удряли и искали да им даде пари от пенсията си. На какъв етап е разследването по делото за посегателството срещу нея?

Васил Малинов: Разследването по делото е приключило. През януари 2021 г. наблюдаващият прокурор ще внесе обвинителен акт срещу двамата извършители. В момента те се намират в ареста с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“.

PA1: Не са редки случаите и на сигнали за незаконна сеч в региона. Колко са досъдебните производства на територията на ОП – Пазарджик?

Васил Малинов: Намаляват. В повечето случаи се касае за дребни количества незаконно изсечени дърва. Образувани са общо 107 досъдебни производства Проведените специализирани полицейски операции по тази линия имаха превантивен характер.

PA1: Няколко пъти през годината бяха установени и задържани нелегални мигранти в района на автомагистрала „Тракия“ край Пазарджик. Увеличават ли се тези случаи и трудно ли се работи по тях?

Васил Малинов: Имахме два или три случая през тази година, когато получихме сигнали за чужди граждани – мигранти, които се движат в района на автомагистралата. Те са настанени в съответните центрове. Основният проблем е установяване на самоличността им, защото те нямат документи за самоличност. Охраната по автомагистралата е засилена и се следи за съмнителни лица и автомобили, за което гражданите трябва да бъдат спокойни.

PA1: Знаете, че хората очакват от вас бързо разследване по делата. Колко са бързите производства в района на Окръжна прокуратура – Пазарджик и за какво най-често?

Васил Малинов: Най-често са за управление на автомобил след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за кражби, които се разследват от районните прокуратури. През тази година са образувани общо 285 бързи производства в Окръжната и районните прокуратури в района. Бързото разследване по делата ни дава доверието на хората и се стремим да го получаваме

PA1: Имате ли разследвания за корупционни престъпления?

Васил Малинов: Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла в съда обвинителни актове за длъжностни престъпления, безстопанственост, подкупи. Общо наблюдаваните през 2020 г. дела за корупционни престъпления в района са 72, като 33 от тях са приключили и в съда са внесени 11 обвинителни акта.

PA1: Какво бихте откроили като акцент в работата ви през тази година и какво бихте си пожелали в професионален план за следващата?

Васил Малинов: Всичко, за което говорихме в това интервю бе акцент в работата ми като окръжен прокурор, както и опазване на здравето на колегите и съдебните служители в условията на пандемия. За следващата година си пожелавам на мен и колегите ми здраве, защото като го имаме, ще се справяме успешно с професионалните и личните си задължения.