Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Затворихме „студените досиета“ с убийствата на прехода

21 Декември 2020 г.

в. "Марица", автор: Тони Михайлов

- Г-н Попов, през последните години разследващи екипи от прокурори и полицаи разкриха едни от най-тежките и брутални убийства на прехода, които дълго време бяха в графата „неизвестен извършител“. Как успяхте да подредите пъзела с доказателства, за да изпратите виновните на съд?

- С екипност! Това е точният отговор! По тези случаи се работи изключително трудно и само в условията на екипност между прокуратурата, оперативните работници и разследващите органи можем да успеем.

Неминуемо, освен професионализма на служителите в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР Пловдив, трябва да добавя изключителния принос на специалния отдел в ГД „Национална полиция“ на МВР, гр. София, оглавяван от г-н Михаил Наумов и неговите колеги, както и в някои случаи на прокурори от ВКП, определени да работят по този тип дела. Благодарение на нашата работа заедно за последните 6 години на територията на област Пловдив бяха разкрити 9 знакови убийства от т. нар. „студени досиета“. Трагедии, които разтърсиха обществото в годините на прехода, а

виновните за тях трябваше да бъдат разкрити и изправени на съд.

Нека припомня за установените извършители на убийството през 1999 г. в гр. Хисаря ​- на моряк, чийто труп бе открит във фризер, през 2003 г. - на възрастна жена, бита и изнасилена заради грабеж в с. Първенец, през 2012 г. - на възрастен мъж в с. Стряма, на наследничка на един от богатите пловдивски родове Балабанови, поръчковите убийства на митничаря Георги Дребчев, на Огнян Харизанов…

 Крайно време е законодателят да въведе използването на СРС при разследване на данъчни престъпления. 

Зад разкриването на тези престъпления стои денонощен труд, усилия и най-вече разбирателство и изслушване между прокурорите, разследващите органи и оперативните работници. В тези случаи няма надделяващо мнение. Целта е определяща - разкриване на престъплението и предаване на виновния на съд. Или по друг начин казано - затворихме „студените досиета“ с убийствата, извършени през прехода. 

- Но за вас е важно да имате свидетели. Как откривате хора, които да посочат: „Да, той беше, той е извършителят“?

- Не виждам причина да се мълчи, да се крие, когато можеш да помогнеш за установяване на тези, които са отнели човешки живот. Преди да пристъпим към т.нар. реализация, всяко едно лице  е анализирано внимателно. В по-голямата част от случаите лицата свидетелстват. Има и такива, които се нуждаят от защита и тя им бива предоставяна от прокуратурата.

 Практиката на Окръжна прокуратура-Пловдив показва през всичките години, че няма недосегаеми. 

Те са „анонимните свидетели“, които ние пазим, за да не станат обект на посегателства или заплахи. Факт е, че по посочените случаи вече има постановени осъдителни присъди, включително и влезли в сила.

- Как реагират роднините на жертвите? Живели са толкова години с болката от загубата, от неизвестното и в един момент всичко за тях се променя.

- Те благодарят за получената справедливост.

- Вие срещате ли се с близки на пострадалите?

- Винаги, когато е имало желание от страна на близките на пострадали, и по своя инициатива, съм провеждал лични срещи. Никога не съм отказал. Смятам, че го дължа, първо, на тях и второ - на себе си.   

- И все пак говорим за разкрити престъпления, извършени  преди години. Не е ли това закъсняло правосъдие?

- Вижте, твърди се, че закъснялото правосъдие не е правосъдие. И донякъде това е вярно. Какво обаче бихме обяснили на роднините на жертвите, ако не се работи по старите случаи и нещата биват неглижирани.

Аз не желая да имам този грях

Нашата работа е да разкриваме престъпленията и да изпращаме виновните на съд. Не можем да си позволим нищо друго. И затова, докато зависи от мен, ще се работи по всички неразкрити престъпления. Защото вярвам, че  справедливостта трябва да възтържествува! Впрочем, както неведнъж съм заявявал, един престъпник, независимо какъв е, условно казано, криминален, икономически, битов и др., то той се надява на спяща прокуратура. Прокуратурата не е била такава и няма и да бъде. 

- Какво е тогава вашето бързо правосъдие?

- Не обичам да говоря с цифри и числа, но ще заявя следното. За региона на Окръжна прокуратура-Пловдив, включваща и районните прокуратури в Пловдив, Карлово и Асеновград, 75% от внесените дела в съда са в рамките на до 7 месеца. По-голямата част от тях са приключили до 14 дни като бързи производства.

Стана практика прокурорите от Окръжна прокуратура-Пловдив да разглеждат и внасят бързи производства за разпространение на наркотици, подкупи и др. по-тежки престъпления. Така че на фона на това се работи регулярно и методично. По всички останали престъпления, по които извършителят е известен, се стараем да приключим бързо своята работа и да предадем виновните на съд.

- По кои по-точно? 

- Окръжна прокуратура-Пловдив, като първоинстанционна прокуратура, внася в съда през последните години средно около 220 дела. 60 от тях, които се характеризират с по-голяма степен на правна и фактическа сложност, приключват в рамките на 14 дни като бързи производства. Почти в 100% от случаите като бързи производства приключват битовите престъпления, за което акцентира и главният прокурор.

- Имаха ли значение за намаляване на битовата престъпност поредицата от специализирани полицейски операции, проведени в Пловдивско през последните месеци?  

- Факт е, че след проведените специализирани полицейски операции на територията на Пловдивска област по линия на конвенционалната престъпност с месеци наред няма извършено каквото и да е престъпление в някои райони. Химера е обаче да смятаме, че престъпността, включително и битовата, може да бъде  сведена до  нула. Същевременно е очевидно, че резултатите по тази линия са изключително добри и този вид престъпност е сведена до минимум, след инициативата на главния прокурор.

- Говорите за бързо правосъдие, но то не е панацея. Наскоро внесохте обвинителен акт за укриване на данъци за над 2 млн. лева и за пране на пари, като началото на престъпната дейност е било през 2016 г. Колко време ви трябва да разследвате едно дело за ощетяване на хазната с милиони? 

- Делата, свързани с избягване на данъчни задължения и за пране на пари, често свързани помежду си, са може би най-тежките за разкриване по редица причини. Първата е свързана със самочувствието на извършителите. Благодарение на благосъстоянието, което са натрупали през годините, контактите им с хора от различни сфери, включително и с магистрати, се смятат за недосегаеми.

 Докато зависи от мен, ще се работи по всички неразкрити престъпления. 

Аз съм го казвал неведнъж и ще го повторя - трупайки лични богатства през годините, създавайки контакти, образно казано, с „богоизбрани“, тези лица трупат самочувствие и се чувстват велики. Те никога не приемат, че могат да бъдат задържани, респективно - предадени на съд, именно заради тези контакти и феодални зависимости.

Уви, практиката на Окръжна прокуратура- Пловдив показва през всичките години, че няма недосегаеми и въпреки трудностите, които се срещат по тези дела, лицата получават обвинения от прокуратурата и в повечето случаи присъди. 

Трудности се получават и от огромния обем материали,

които трябва да бъдат анализирани, разпити на множество свидетели и изчакването на сложни счетоводни, технически и др. експертизи. Затова и разследването е изключително сложно и трудно.

Има много примери. Но един от тях е красноречив ​- извършител на данъчно престъпление е осъден с присъда в размер на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода, която е влязла в сила. Той управляваше приблизително 80% от таксиметровата дейност на територията на град Пловдив.

 Само за тази година Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в съда 16 дела за подкуп.

По същото дело, при условията на екипност и много добра организация, в рамките на 7 дни, бяха разпитани 1200 таксиметрови шофьори. Не мога да не спомена и добрата координация със служителите на ТД НАП, на ОД на МВР Пловдив, а в някои случаи и на ТД ДАНС - Пловдив. За мен парадоксът е друг.

- Какъв?

- Парадоксално е, че за най-елементарната кражба законодателят е предвидил използването на специални разузнавателни средства, а за извършени данъчни престъпления ​- не. Задавам риторичния въпрос - коя е по-голямата щета за държавата ​- милиони невнесени към фиска или без да подценявам кражбата - отнето имущество за значително по-малко пари?

Подчертавам - работи се както за пострадалите от кражба, така и за тези данъчни дела, еднакво. Но като че ли отговорът на моя въпрос зависи само от законодателната инициатива, т.е. да се разреши използването на специални разузнавателни средства при разследвания за данъчни престъпления. Но такава през годините лично аз не наблюдавам.

- В крайна сметка хората, които са ощетили държавата, връщат ли си парите в хазната?  

- Има редица случаи, по които след внесени обвинителни актове или още на досъдебното производство обвиняемите внасят в пълен размер парите за избегнатите данъчни задължения, включително и такива над 1 000 000 лева.

- Имате ли нови разследвания за корупция?

- Има и резултатите са видими, според мен. Само за тази година Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в съда 16 дела за подкуп.

- А как работите в условията на пандемия?

- Създадена е организация на работа, така че прокуратурата изпълнява задълженията си на 100%. 

- Увеличават ли се делата за нарушена карантина?

- Районните прокуратури в региона работят на пълни обороти по образуваните дела за неспазване на противоепидемичните разпоредби, в това число и на карантината. В по-голямата част от случаите нарушителите са предадени на съд и досъдебните производства приключват с осъдителни присъди, включително и ефективни.

 Хората очакват от нас бързо разследване, защото има ли човек свой казус, то той за него е най-важен.

Според резултатите, получавани регулярно при мен от Областния кризисен щаб в гр. Пловдив и медицинските лица, служителите в РЗИ изнемогват заради безразсъдността на хората, които не спазват предписанията.

От една страна, докторите и персоналът в болниците са подложени на неимоверен стрес. Работят при изключително трудни условия и дават всичко от себе си, за което като гражданин им благодаря.

Срещу това в нередки случаи получават упреци, че не са реагирали адекватно. Искам да бъда разбран правилно. Не казвам, че хората нямат право да сигнализират нас или други административни органи, защото според тях са им нарушени правата.

Не бих искал обаче да се поставям в ситуацията на медицинските служители, които вършат своите задължения съвестно и честно и са подложени на критики и проверки. Така че, обобщено, когато има сигнал за нарушена карантина от дадено лице, прокуратурата бързо, ефективно и качествено извършва разследване. Същевременно

при случай на насилие върху медицински лица сме безкомпромисни

и извършваме бързо и качествено разследването. Подобни случаи не трябва да съществуват.

- След като работихте като прокурор, вие бяхте съдия за шест години, защо избрахте отново да се върнете в прокуратурата?

- Защото обичам действието, обичам активната работа, включително на място, и извършването на всички действия по разследванията, а това при съдийската работа е силно ограничено. Спор обаче няма. Съдът е арбитър в процеса и неговата работа е много тежка и отговорна - да отсееш всички доказателства, за да постановиш справедлива присъда.

- Втори мандат сте окръжен прокурор на Пловдив, какво още е недовършено?

- Нашата работа е динамична. Всеки ден се изправяме пред предизвикателства и трябва да довършим започнатото. Хората очакват от нас бързо разследване, защото има ли човек свой казус, то той за него е най-важен. Това го знаем!

Откровено ще кажа, че ние даваме всичко от себе си, за да установим и предадем на съд извършителите на престъпления. Клише е, но е така. Работим непрекъснато, защото сме отговорни пред обществото, което иска и се нуждае от справедливост. 

ВИЗИТКА

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов е завършил специалност „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има над 20 години стаж като магистрат  - съдия и прокурор. През 2012 г. е избран от Висшия съдебен съвет за първи мандат окръжен прокурор на гр. Пловдив, а през 2017 г. -  за втори мандат. Като съдия е работил шест години, а останалите - като прокурор.