Апелативният прокурор Таня Недкова: „430 лица са с обвинения за битови престъпления, възрастни и безпомощни хора са най-честите потърпевши”

18 Декември 2020 г.

Н. ГЕОРГИЕВА, В. "БОРБА"

610 досъдебни производства за нарушени мерки по време на пандемията

 

„Въпреки тежката година и пандемията сме обвинили 430 лица за битови престъпления. От началото на 2020 г. под ръководството на окръжните прокуратури от апелативния район, съгласно указанията на главния прокурор за противодействие на битовата престъпност в малките насели места, са проведени 277 съвместни специализирани полицейски операции за противодействие на битовата престъпност в общо 620 населени маста“, посочи апелативният прокурор Таня Недкова, която пое поста преди година и половина.

„Задържани са 473 лица, образувани са 505 досъдебни производства, в качеството на обвиняеми са привлечени 430 лица. Ограничаването на битовата престъпност е от важно значение, защото потърпевшите често са възрастни, по-бедни и безпомощни хора. Бързото разкриване на тези престъпления дава чувството за сигурност и справедливост у хората. Извършителят на грабеж на възрастна жена в Павликени от този месец беше разкрит за един ден, а на пострадалата бяха възстановени взетите пари. Много бързо бе разкрит и грабеж на възрастна жена в Горна Оряховица”, анализира още тя.

БЛИЗО 5000 ПРОВЕРКИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДРОГА

Въпреки спецификата на епидемичната обстановка и въведения режим на работа г-жа Недкова подчертава, че всички прокурори и съдебни служители неотклонно и стриктно изпълняват служебните си задължения. Естеството на дейността на прокуратурата е такова, че тя не може да спре да работи. Освен битовата престъпност приоритет са били престъпленията, свързани с наркотици и корупцията. В апелативния район са извършени 4609 проверки в 275 населени места за разпространението и производството на наркотици. Образувани са 648 досъдебни производства и са привлечени като обвиняеми 362 лица, от които на 246 е взета мярка за неотклонение задържане под стража. На съд са предадени 260 лица. Много от постигнатите резултати са известни – разкрита беше модерна наркооранжерия за отглеждане и сушене на марихуана и държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение в Горна Оряховица. По едно от делата на Окръжна прокуратура Велико Търново има привлечено в качеството на обвиняем и задържано лице за държане на ново психоактивно вещество, т.нар. „чай за пушене”.

Още в началото на годината, с оглед епидемичната обстановка и извънредните мерки, Апелативна прокуратура е разпоредила проверки за установяване и привеждане в известност на всички самотно живеещи лица на територията на Великотърновска, Русенска, Плевенска, Ловешка и Габровска област.

610 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА НАРУШЕНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА

Апелативната прокуратура е взела на специален надзор 610 досъдебни производства, като от тях 533 броя са свързани с нарушаване на противоепидемичните мерки. Много от тях вече са приключили и на нарушителите са наложени наказания. Тези дела ежедневно се докладват от Апелативната прокуратура на ВКП. Редом с това наказателните производства, водени за корупционни престъпления, са обект на мониторинг от страна на ръководството на Прокуратурата на Република България и по тях разследващите органи и прокурорите от апелативния район полагат усилия за доказването на деянията и предаване извършителите на съд.

През тази година Окръжна прокуратура – Русе, е внесла за разглеждане в съда общо 6 досъдебни производства за извършени активни подкупи. Разследването по всички дела е проведено под формата на бързо производство и в рамките на 7 дни делата са били внесени в съда с обвинителен акт. Подсъдимите по тях са признати за виновни и са им наложени наказания лишаване от свобода и глоба.

Окръжна прокуратура – Велико Търново, предаде на съд полицейски служител за поискан и приет подкуп. По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен, Окръжен съд – Плевен, осъди на три години лишаване от свобода условно, глоба в размер на 2000 лева и три години лишаване от право да заема длъжност разследващ полицай за поискан и приет подкуп.

„В тази връзка искам да отбележа, че борбата срещу корупционните прояви може да бъде успешна, ако гражданите своевременно ни сигнализират, в случай че са били подложени на корупционен натиск. Колкото по-рано, толкова по-висок е шансът за събиране на доказателствата и разкриване на този вид престъпления”, подчерта Таня Недкова.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ЗА НОВАТА 2021 ГОДИНА

Апелативният прокурор посочва оптимизирането на съдебната карта и окрупняването на районните прокуратури. От 1 януари 2021 г. предстои да бъдат окрупнени районните прокуратури в Г. Оряховица, Павликени, Свищов, Севлиево, Луковит, Тетевен  и Троян. Всички те стават териториални отделения на районната прокуратура в областния град. Това е свързано с много ресурси по реорганизиране на дейността на тези органи, без това да попречи на нормалния ход на работа.

Една от основните промени би трябвало да се случи с Районната прокуратура във Велико Търново, която се надява да получи помещенията, които ползваше Административният съд в Старото военно училище, заради огромния проблем със сградния фонд в Съдебната палата, който е известен от години, обяснява още Таня Недкова.