Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт за грабеж, представляващ опасен рецидив, срещу осъждан 16 пъти

14 Август 2020 г.

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд Стефан И. за грабеж, представляващ опасен рецидив.

Престъплението по член 199, ал. 1, т. 4 от НК е извършено на 15 април тази година в кв. „Чайка“ във Варна. Около 11 часа потърпевшата от деянието 70-годишна жена излязла от блока, където живеела, и тръгнала в посока автобусната спирка. 

Срещу нея вървял мургав мъж с предпазна маска на лицето. Непознатият спрял възрастната жена. Казал й, че дължи пари на сина й и поискал да му развали банкнота. Жената приела за достоверното казаното, тъй като по същото време синът й бил в дома й.

Извадила две банкноти по 50 лева. Мъжът сграбчил парите, започнал да ги дърпа. За да не се скъсат, жената пуснала банкнотите, а подсъдимият избягал с тях.

Опасният рецидивист бил разпознат от пострадалата, след като бил установен и задържан от органите на реда. От приложеното по делото свидетелство за съдимост на Стефан И. се вижда, че е осъждан 16 пъти. Последната му ефективна присъда е била също за грабеж, представляващ опасен рецидив.

Той е направил самопризнания и е върнал отнетата при грабежа сума на пострадалата. Предстои делото срещу 47-годишния опасен рецидивист да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.