Прокурор Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите, пред „Труд“: Абсолютни имунитети няма в правовата държава

15 Юли 2020 г.

15.07.2020г.  в. "Труд"

Атаката на президента ме изненада, прокурорите не са мутри

- Господин Иванов, държавният глава Румен Радев си позволи да нарече представителите на държавното обвинение „мутри“ и поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Допустима ли е подобна атака от страна на един президент?
- Разбира се, че това е недопустимо. Живеем в правова държава и аз като юрист не мога да приема, че подобни нападки са нормални. Демократичната държава поставя в основата си разделението на властите и те следва да бъдат коректив една на друга. Задължение на всяка една трите власти е да бранят и да въздигат авторитета на институциите, както и да гарантират независимост при упражняване на функциите си. Междуинституционалният диалог трябва да бъде в полза за обществото и хората. Аз уважавам президентската институция, но това не би следвало да се случва. Доверието в президентската институция се гради много трудно, а фигурата на президента е била и трябва да бъде обединител на българската нация, на българския народ. Прокуратурата на Република България е нападната неоснователно, защото си върши работата, така, както законът го повелява. Недопустими са негативните внушения за дейността на държавното обвинение, които понякога дори са под формата на неверни послания към обществото и отделния гражданин. Действията на прокуратурата не са своеволни. Те се подчиняват единствено за закона, данните и доказателствата, с които разполагаме към определен момент в хода на разследването. Законът е един за всички и прокуратурата го прилага еднакво за всеки, който под някаква форма го нарушава. Атаки към държавното обвинение винаги е имало, защото винаги има недоволна страна. Понятието „мутри“ е лексика, която аз не ползвам и не бих могъл да коментирам защо от трибуната на президентска институция се отправят подобни квалификации. По отношение на искането на оставката на главния прокурор, ще кажа единствено, че той публично заяви на брифинг на 10.07.2020 г., мотивите си защо няма да подаде оставка. Взимам повод от въпроса Ви и връщам спомените си назад във времето, преди около 20-на години, когато друг български политик, министър - председател оправяше подобни атаки към прокуратурата.

- Говорите за Иван Костов?
- Точно така, това беше във времето когато изпълнителната власт грубо нападна един друг главен прокурор - г-н Никола Филчев. Тогава се беше разразила медийна война с всякакви средства. Това е недопустимо, не би трябвало така да се подхожда в отношенията между институциите. Институционалния т диалог би трябвало да е уважителен, защото ангажиментите на институциите в държавата следва да бъдат плод на очакваната промяна от обществото, защото хората имат високи изисквания и към държавниците, и към прокуратурата. А прокуратурата си има начини и средства да търси законния повод и данните, които сочат на извършено престъпление.

- Как си обяснявате факта, че тази атака дойде в деня, в който бяха обискирани кабинети на двама сътрудници на президента и се стигна до техния арест? Действията на президента може ли да се тълкуват като страх докъде ще стигнат разследванията на „Дондуков“ 2?
- Допускам, че процесуално-следствените действия на прокуратурата в сградата на "Дондуков" 2 са повод за масово недоволство. Недоволството е провокирано от група граждани, които публично изразяват недоволство от работата на прокурорите. Нямам обяснение, защо това е така. Вероятно се търсят някакви политически дивиденти от конкретната ситуация, но не би трябвало действията по разследването да водят до такава реакция, защото прокуратурата си върши работата. Аз не бих могъл да коментирам конкретните дела, но в крайна сметка прокурорите и следователите, които имат правомощия по конкретното разследване, имат някакви насоки в разследването, събрали са достатъчно доказателства по разследването. Те са длъжни да проверят всички възможни версии и да използват всичките си правомощия за да установят истината чрез категорични и ясни доказателства. Дотолкова, колкото знам и аз от информацията която излиза по медиите, тези дела не са от тази седмица, а просто сега се е стигнало дотам да се извършват такива действия по разследването, които са свързани с претърсвания в конкретни помещения. Не става дума за действия по обиск, претърсване и изземване в помещенията на цялото президентство, а за конкретни кабинети, именно защото е била налице информация, че там е възможно да има вещи или книжа необходими за разкриване на обективната истина по делото. Разследващите са длъжни да събират доказателства и да ги проверяват. Ами ако има данни за друго извършено престъпление в сградата или пък в Министерски съвет, да не би да не трябва да отидат прокурорите да извършат необходимите действия по закон и да си свършат работата? Работата на прокурорите е неблагодарна, но тя се върши от всеки колега съвестно и професионално, каквото и да им коства това.

- Важно е да се уточни - сътрудниците на президента лица с имунитет ли са?
- Никой не трябва да има защита от установения правен ред в страната и от закона. Имунитет има президентът на Република България и вицепрезидентът. Безспорно е, че Конституцията гарантира техния абсолютен имунитет и неприкосновеност, докато заемат тези длъжности. В президентството работят много служители. Това са лица, които заемат определени длъжности в президентската институция, но те не могат да се ползват под каквато и да е форма с възможности за недосегаемост или презумпция за ненаказуемост.

- В същото време Конституционният съд обаче разглежда въпроса на главния прокурор Иван Гешев за статута на имунитета на държавния глава. Може ли това питане да е в основата на гнева на президента към прокуратурата?
- Ще го коментирам като един страничен наблюдател. След като има съмнение и неяснота, докъде се протестира този имунитет на държавния глава, единствено КС може да се произнесе и тълкува тази материя. Това е направил и главният прокурор, като е сезирал съда, който единствен има компетентността да тълкува българската Конституция. По това дело се искат мнения на всички организации и държавни институции, които са свързани по някакъв начин с темата. По тази причина и ние от Асоциацията на прокурорите получихме покана да си дадем мнението. Нашето мнение е такова, че неприкосновеността на президента и вицепрезидента са гарантирани от Конституцията, докато заемат тази длъжност. Становището ни е публикувано на нашия сайт и на сайта на КС. Предполагам, че и в този дух ще бъде решението и на Конституционния съд.

- Когато говорим за имунитет, остава усещането, че за определени хора имунитетът прави човека недостъпен. Прокуратурата репресивен орган ли е, трябва ли да има недосегаеми?
- Прокуратурата на РБ не е репресивен орган, Държавното обвинение брани законността. Прокурорите не преекспонират правомощията си, а напротив, използват правата дадени им по закон да си вършат работата. Абсолютни имунитети в държавата не трябва да има, защото точно това е правовата държава, защото държавата трябва да е коректив. За прокурорите е важно да се чувстват независими, за да могат да си вършат съвестно работата и в пълен обем. Но в никакъв случай прокуратурата не може и не е репресивен орган, а това че някой го тълкуват така, проблема не е в прокуратурата. Законът гарантира правомощията на прокурорите и това те да се чувстват свободни и мисля, че те го правят. Фактът, че се случват подобни упреци към прокуратурата мисля, че само потвърждава казаното до сега. Тази седмица атаки към прокуратурата, имаше от всички страни - изпълнителната власт, и от управляващата партия и от опозицията, и от президента. По-притеснително би било ако всички хвалеха прокуратурата. Но сега, при тази ситуация съм по-скоро спокоен и оптимист, че явно успяваме да си вършим работата.

- Не споменавате имената на олигарси, които дълго време са се чувствали недосегаеми. Официално вече се посочва, че зад протестите, които са в момента, стоят именно финансите на Васил Божков, който се укрива. Има и други укриващи се, като Цветан Василев. Действията, които се наблюдават в момента са удобни и за Иво Прокопиев, т. е. тези лица също ли са част от хората, които имат интереси от една слаба прокуратура?
- Не съм запознат с доказателства и не бих могъл да коментирам разследване по дела, на които не съм наблюдаващ прокурор. Колегите си вършат работата. Личното ми мнение е, че не може хора с такава огромна финансова власт, да не се опитват да атакуват тези, които по някакъв начин ги карат да се чувстват неудобно. Тези хора са извадени от зоната им на комфорта, и е нормално да има и реакция и то такава от тяхна страна. Нямам доказателства не съм запознат, но обществото е запознато, че това са хора с възможности, с медии. Единствения инструмент на прокурорите е закона и това е причината да са независими.

- Вие сте председател на Асоциацията на прокурорите, как се работи в прокуратурата?
- Работата е трудна, но носи удовлетвореност. В много случаи работата е поставена пред семействата ни, но всички колеги с високо чувство на отговорност и професионален хъс си изпълняват задълженията. Вършат работата и много добре щеше да е, ако разполагахме с по-съвременни наказателни закони, с които по-лесно да успяваме да я вършим качествено и бързо. Сега се подготвя проект за законодателни промени, с който действащите закони, с които работим, да бъдат осъвременени. Така обвинението ще работи по-добре, а това е в интерес на всички.

Нашият гост
Евгени Иванов завършва право в Нов Български Университет през 1998 година. От 2000 година работи като военен следовател във Военно-окръжна прокуратура - София, а от 2005 година е прокурор в същата прокуратура. Заемал е длъжността заместник военно-окръжен прокурор, а от месец март 2012 година е прокурор във Военно - апелативна прокуратура. През 2001 година става член на Асоциация на прокурорите в България, като от 2007 година е включен в състава на “Комисията по етика” към АПБ, а от 2010 година до 14.06.2013 г. е заместник - председател на АПБ. Трети мандат е председател на управителния съвет на АПБ.