Даниела Машева: Прокуратурата не действа избирателно, подходът е еднакъв към всички

13 Юли 2020 г.

13.07.2020 г. "Сутрешния блок" на БНТ

Към момента няма никакви основания да бъде искана оставката на главния прокурор или на който и да е прокурор в страната във връзка с водените досъдебни производства, заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ заместник-главният прокурор Даниела Машева.

"Прокуратурата не репресира президентската институция. Прокуратурата води досъдебни производства и разследвания във връзка с престъпления, извършени от лица. Въпросът, че тези лица са служители в президентската институция, по никакъв начин не би следвало да се третира, че те се ползват с имунитет само заради това, че работят в тази институция или че са извършени определени процесуално следствени действия в сградата на тази институция", подчерта тя.

Според нея начинът на задържане на Илия Милушев и Пламен Узунов е по преценка на наблюдаващите прокурори и защото е извършено претърсване и изземване на доказателства в сградата на Президентството, която "не се ползва с никакъв имунитет".

"Действието по претърсването и изземването е извършено с предварителна санкция и предварително разрешение на българския съд. Българският съд е счел, че това е законосъобразно и по тези досъдебни производство има достатъчно доказателствен материал, за да се извърши това наказателно-процесуално действие", подчерта Машева.

Тя беше категорична, че прокуратурата не действа избирателно и "има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпление".

"Главният прокурор не е безконтролен, той се отчита ежегодно, както пред ВСС, така и пред Народното събрание. Главният прокурор по всяко време може да предостави информация относно дейността на прокуратурата. Единствено компетентният орган, който може да се заеме с отстраняването му е Висшият съдебен съвет. Тази процедура е аналогична с процедурата по избор на главния прокурор. Не мога да кажа дали има такива настроения във ВСС, ако има такива, следва да бъде проведена процедура", каза още зам.-главният прокурор. 

"С тези изявления на президента се нарушава принципът за разделение на властите. Аз считам, че няма нищо притеснително какво ще е тълкувателното решение на Конституционния съд. Ако има налице данни за престъпление за президент и вицепрезидент след приключване на мандата съществува хипотетична възможност да се търси наказателна отговорност от тези лица", добави Машева. 

"Прокуратурата не заема страна, тя осъществява своите функции, но се правят опити на въвличане в заемане на определена страна, но това няма да се случи.