Разследвани кметове: Иван Гешев – заместник-главен прокурор

31 Май 2019 г.

31 май 2019 г.

Нова телевизия, „Плюс-минус“

Водещ: Иван Гешев – заместник-главен прокурор е тук при нас. Добре дошли. Ако искате, едно по едно по информационните поводи?

Иван Гешев: Както прецените.

Водещ: Последно сега г-н Ралев – кметът на пловдивския Район Северен задържан. Има ли яснота колко хора и дали има привлечени под наказателна отговорност – това, което видяхме в новините, че се очаква?

Иван Гешев: Това, което към момента ми е известно преди да вляза в студиото ви, е, че двама, две лица, включително и кметът на Район Северен са привлечени в качеството на обвиняеми за корупционно престъпление, като да привлечени с постановление за привличане в качество на обвиняем. Постановленията не са им предявени, но предстои да бъдат предявени. Но със самото съставяне на постановленията те имат качеството на обвиняеми лица.

Водещ: Може ли да се изкаже в каква насока е това едно корупционно събитие?

Иван Гешев: Накратко ще кажа – търговия с влияние. Повече коментари, ще има подробна пресконференция в утрешния ден.

Водещ: Утре ще има пресконференция за детайли. Вие направихте една аналогия със случая с г-жа Иванчева. И казвате какво – доста по-софистицирано, тоест по-сложно като материя за разкриване и по-сложно за правене като престъпление има?

Иван Гешев: Аз дадох сравнение със случая с „Младост“, защото има много прилики, които утре ще бъдат обяснени в утрешния ден. Естествено има и разлики. Имах предвид това, че този случай – случаят „Младост“ е особен от гледна точка на това, че се наложи почти всичко да обясним директно, което не е добре за разследването и разкриването на престъплението. Просто така се сложиха нещата. Отделно по една или друга причина повечето материали, включително и СРС-тата са в интернет и в медиите. Всеки, който желае и е добронамерен, може да се запознае с тя. В резултат от това се получи така – един страничен ефект, който не е особено добър. Направихме нещо като показано учение на хората, които в скоби имат професионален интерес, да знаят как работят службите и прокуратурата. Този случай ще бъде обяснен утре подробно. По този случай тези хора са се интересували точно как се е работило по случая „Младост“ и се опитаха да направят всичко възможно да не се повтори резултатът, който е в случая с „Младост“.

Водещ: Тоест тази прозрачност се оказва проблем в един момент. От кого сте били принудени да направите толкова показна акция. Да, имаше обществен интерес.

Иван Гешев: Не говоря за показна. Говоря за това, че се наложи да обясним абсолютно всичко. Просто така се сложиха нещата, включително и в резултат на случайни фактори като мястото, на което бяха задържани лицата по случая „Младост“. Наложи се да обясним стъпка по стъпка почти всичко направено. Отделно казах, че всички доказателства са в интернет и медийното пространство, което за човек, който е недобросъвестен и иска да се обучава, може го ползва. И така се е получило по този случай.

Водещ: Това проблем ли е чисто процедурно? Не е нещо потъпкване на някакви процедури, делото с Иванчева?

Иван Гешев: Не. Просто хората са внимавали, пазеха се и правеха един куп други неща, за да не се повтори това, което видяха, какъвто е резултатът, а резултатът са сериозни присъди, макар и на първа инстанция.

Водещ: Коментира ли се чисто политически това, че г-жа Иванчева изкара относително висок процент, дори и повече от управляваща партия? Протестен вот. Някои казаха, че е свързано с начина, по който е задържана. Или не виждате връзка и не искате да го коментирате политически?

Иван Гешев: Аз не съм политик, за да правя политически коментари. Това, което можеше да се каже по случая „Младост“, беше казано подробно. Пак казвам – всичките доказателства са в интернет. Който има желание, може да ги чете. Ако е добросъвестен, ще види, че много неща, които се твърдят, не са верни. Този случай по ред причини за мен почти няма правен коментар по него, всичко се превърна в политика. За мен част от тези неща са обясними, защото ‚юридически проблем няма. Там всичко е безспорно. Това, което твърди прокуратурата, го има в мотивите на съда. Проблем няма и единствен изход за някои хора е този процес да се политизира и да се наблегне на някои други фактори, които са извън това дали е извършено престъпление или фактите по делото, които твърди прокуратурата. Това от една страна е защитна версия на определен кръг хора, от друга страна съответства на определени политически позиции в обществото, на определени политически партии, на които целта им е да кажат, че прокуратурата е империя на злото. Отделно се натрупаха един куп други фактори. Има един куп обвиняеми олигарси и какви ли не още хора, които принципно не се интересува от случая „Младост“. Никой не го интересува общо взето случаят „Младост“. С изключение на самите подсъдими, които имат интерес от този случай. Просто чрез този случай определени кръгове различни искат да постигнат различни интереси. Това е.

Водещ: Можете ли да кажете кои са тези кръгове и в крайна сметка защо имат интерес една подобна тема да се политизира? Питам ви, защото това е важно и за работата на прокуратурата.

Иван Гешев: Естествено, че има едно логично обяснение. Всяко очерняне, компрометиране и какво ли не още на конкретни разследващи и на прокуратурата като цяло естествено, че подпомага натиска и подобрява положението на един друг кръг подсъдими, обвиняеми и затруднява работата на цялата съдебна система, включително определени дела се използват, както това – делото „Младост“, за компрометиране на конкретни магистрати. Какво ли не се изписа по този случай, включително струва ми се, че ще го кажа в рамките на шегата – живеем в страната на неограничените възможности, ние сме страната на неограничените възможности, а не САЩ. Само в нашата страна може подсъдими за корупция да правят разследване за заместник-главен прокурор. Дори дотам стигнахме.

Водещ: Кой визирате?

Иван Гешев: Визирам хората по случая „Младост“. Вече нищо не ме учудва.

Водещ: Формулирате ли, г-н Гешев, че има натиск върху магистрати, следователи. Видяхме по делото „Арабаджиеви“ в телефоните се вижда комуникация с г-н Цветан Василев в Белград и там ваши думи за това, че има контролиране на процес.

Иван Гешев: Клуб по интереси, създаване на клуб по интереси. То не е само разговори с Белград. Проучвани са от общодостъпни източници, от интернет съдии по конкретни мерки по това дело, които са наблюдавали и които са наблюдавали производствата за задържане под стража. Проучвали са включително и са търсили общодостъпна информация за мен и за прокурори по делото. Вижте, ситуацията е много проста. Дори, примерно днес дадох пример с подсъдимия Прокопиев и подсъдимия Цветан Василев. Общодостъпно е и от източници е ясно, че те нямат личен афинитет един към друг, но имат общ интерес.

Водещ: Г-н Прокопиев и г-н Цветан Василев имат общ интерес?

Иван Гешев: Ами да, общият интерес е да се реши репутационният проблем, свързан със съдебните процеси. Да не бъдат осъдени, прокуратурата да бъде представена като някакъв сатрап, който наказва хората, да се блокират тези процеси, да се блокират бъдещи разследвания. И в един момент, да те не се харесват, но те има много интереси, общи интереси. И затова ето, онагледявам го, може да се проследи по определени медии, които гравитират тези два кръга, се използва примерно случаят „Младост“, точно с тази цел. Хората може и да не се харесват, хората които са телефонните измамници от Румъния, Митьо Очите, който наричате вие журналистите или „Куката“ ,койот също е така медийно известен. Всички имат общ интерес – да си решат проблемите с правосъдието и този общ интерес ги обединява в клубове по интереси. Имат общи интереси и си помагат един на друг, макар и не пряко, понякога пряко . Това са нормални неща.

Водещ: Чисто концептуално не сте ли съгласни, че така както е направена и конституцията и функционирането на съдебната система, главният прокурор действително е с правомощия и той самият ви го е казвал, доста сериозни, някои твърдят над него няма никой. И дори, ако видяхте политическите дебати, се твърдеше, че изборът за нов главен прокурор есента е по-важен дори пот европейските избори и от местните. Това кой ще бъде там явно е голям залог.

Иван Гешев: За мен това е странно, защото правомощията на главния прокурор са силно преувеличени и възможностите му. Да, има опредени правомощия, да прокуратурата е централизирана. На мен не ми е известно някога, койот и да е главен прокурор, дори да е имало такива по-тъмни времена в българската прокуратура, да е извикал някой прокурор и да се е намесил, как да кажа брутално във вътрешното убеждение. Вие как си представяте, че главният прокурор ще извика някой прокурор и ще го накара да извърши престъпление? Как става това нещо?

Водещ: Но устно той не може ли да му каже „така и така...“?

Иван Гешев: И какво и прокурорът ще извърши престъпление и ще се самоубие така ли?

Водещ: Е за престъпление не знам, но въпросът е като свободна нация.

Иван Гешев: Значи по тази логика председателят на Върховният касационен съд може да извика който и да е съдия да му каже – оправдай, примерно в случаят „Младост“ подсъдимите? Теоретично, може ли да стане така?

Водещ: По отношение на това…

Иван Гешев: Не, аз го казвам чисто теоретично, нямам нищо. Не маркирам това, че имаше протест и подкрепа едновременно и на двамата, което също е странно. Което пак говори, че сме страната на неограничените възможности, всичко може да се случи – да протестираш в подкрепа на председателят на Върховен касационен съд и подсъдим за корупция в особено големи размери и особено тежък случаи. Нищо не маркирам, просто давам примери. По същата логика и председателят на който и да е друг съд може да извика съдията и да му каже – направи еди какво си. Това зависи от вътрешното убеждение на конкретният магистрат и твоят интегритет какъв е и какъв човек си. Това може да се случи и с вас, нали? На означава ли това, че примерно една телевизия е силно централизирана и трябва да се ограничат правомощията на съответни хора?

Водещ: Разбираме тезата за това, че разбира се, когато някой е шеф отгоре то най-малкото има си йерархия и се носи някаква отговорност. Овакантяване на мястото и избор съответно на главен прокурор представлява ли интерес за вас чисто професионално като… /….????/.

Иван Гешев: За мен ли?

Водещ: Да.

Иван Гешев: Казвал съм го, ще го потвърдя към момента, на 99% нямам желание да участвам в такова състезание, защото това, което се развива може би е част от това, че някои ме калкулират в такова състезание, защото това, което се развива може би е част от това, че някои ме калкулират в това състезание. Нека са спокойни, нямам намерение, да не ме дразнят просто, защото мога да премисля, ако продължават да ме дразнят.

Водещ: От гледна точна на казуса „Арабаджиеви“, прокуратурата поиска ли вече постоянен арест на Маринела Арабаджиева, днес се очаква това да се случи?

Иван Гешев: Да, в момента може би тече мярката за неотклонение, доколкото разбрах, след 17:00 часа може би ще има окончателно решение. Между другото мина и мярката на кмета от „Божурище“, койот е задържан, така че движим доста бързо и доста стегнато, чак започвам да не мога да обхвана всичките случаи, по които работи.

Водещ: Да, много работа имаме напоследък или това е част от специална мобилизация, с оглед на това че от обществото има изискване прокуратурата да прави все повече и повече неща?

Иван Гешев: Вижте, разбирането на хората с които работя, между другото тук е моментът да кажа, че се гордея с тези хора, с които съм колега, говоря специализираните структури, говоря доброто взаимодействие, което създадохме, почти станахме приятели с определени хора в КОНПИ, в МВР, в ДАНС. Гордея се с тези хора, с които работя, постигнали сме един такъв добър колектив и тези хора са почтени и корави и това ме кара да се гордея, че съм техен колега и работим заедно.

Водещ: Включително и в КОНПИ? Защото видяхме отпуската, изискана така да се каже дори от премира на председателя?

Иван Гешев: В смисъл?

Водещ: Имаше дори съмнения в това, че има имоти, тераса една, която не е законна и /…???/?

Иван Гешев: Вижте, аз не влизам в коментар в тази насока, аз не работя с председател на КОНПИ директно, аз работя със Специализираната прокуратура , с една дирекция, която има чисто оперативни функции. Между другото КОНПИ е една оперативна служба – добра или лоша – това е въпрос на законодателна преценка. Законодател ще реши кой ще извършва оперативни функции по борбата с корупцията по високите етажи. Към момента единствената компетентна да извършва оперативна дейност е тази комисия. Опитът тя да бъде смачкана, без да има друга служба, която да води това нещо, ще доведе до това, че ще блокира борбата с корупцията по високите етажи. В момента тази комисия, ако не функционираше, ние това вчера нямаше да може да го направим. Добре, нека законодателят да реши, да прецени друга, но до този момент тази комисия трябва да продължи да съществува, защото не е в интерес на гражданите да няма работа и да не се работи, може би е в интерес на някои други хора и може би затова го правят съзнателно.

Водещ: Кажете ще се разплете ли казусът КТБ? Вие днес споделихте в БНТ, че Бисер Лазов поема огромен риск изреждайки имена и давайки много доказателства?

Иван Гешев: Да, за мен това е така и затова този човек заслужава уважение, това казах, че ще го повторя.

Водещ: Защо няма реално развръзка, според вас, защото всички очакват много, вече мина много време?

Иван Гешев: Реална развръзка ще има в момента, в койот има влезли в сила присъди. След като сме внесли обвинителният акт, ние смятаме, че до таз развръзка по естествен път ще се стигне. След като някой се крие в Сърбия и не иска да дойде, значи се притеснява от нещо, разбирате ли, елементарна логика? Това означава, че има от какво да се притеснява, той много добре знае този човек, който се укрива, какво има по делото, адвокатите му комуникират постоянно с него, пътуват до Сърбия.

Водещ: Е знаете той ще каже, че неправомерно ще бъде атакуван тук в България и т.н..

Иван Гешев: В държава от ЕС, искате да ми кажете, че в държава от ЕС е по-опасно от Сърбия?

Водещ: Аз ви казвам какво той ще каже.

Иван Гешев: Мисля, че тази теза е смешна.

Водещ: Финал на един от големете залози сега на евроизборите беше европейски главен прокурор, спореше се /…???/ или французинът. Вашето лично менени, има ли нужда от такава институция, която да наглежда европейските средства на над европейско ниво?

Иван Гешев: Вижте, това е европейско решение, след като така е преценил, явно такава нужда има. Друг е въпросът, че това като всички други проблеми в държавата се политизира, представя се като една панацея, която трябва да реши вътрешните проблеми, а те не могат да решат вътрешните проблеми, ако не си ги решим сами. И тези които трябва да решат вътрешните проблеми са съответни структури, които са призвани да се борят с организират престъпност и корупцията. В случаят по високите етажи това са специализираните структури и съответните структури на изпълнителната власт. Тези хора, за които обяснявах и с които се гордея, съзнават, че техен работодател са българските граждани, съзнават и го казвам съвсем искрено, съзнават, че държавата е в дълг на хората и съзнават, че най-после трябва да се направи всичко възможно хората да получат /.>>????//.

Водещ: Въпросът е, че да е по-ефективно трябва да има европейски такъв играч.

Иван Гешев: Не мисля, че наличието на европейски играч ще реши един такъв проблем натрупван с годините.