Борислав Сарафов: Евродокладът е откровено положителен за Прокуратурата

28 Януари 2015 г.

Зам.-главният прокурор в “Още от деня”, БНТ – 28.01.2015 г.

Аз съм от хората, които четат внимателно докладите на ЕК, опитват се да извадят поуки от тях и да поправят допуснатите грешки, заяви в “Още от деня” заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Докладът е откровено положителен за Прокуратурата и това не е изненада за мен, защото знам колко усилия се полагат, какви успехи са постигнати, а те са и видими, и съм участник във всички срещи с представители на ЕК, обясни магистратът. Прокуратурата е похвалена не само заради идеята за децентрализация, а и заради видимия напредък по дела за корупция, особено сред представителите на местната власт, макар като цяло да се забелязва липсата на присъди по тях, продължи Сарафов.

За мен и колегите ми е “страшна тайна какво върши БОРКОР”, отбеляза той по повод искането в евродоклада за създаването на орган, който да координира институциите в борбата с корупцията. Там се извършва някаква аналитична дейност, но докладите им нямат стойност. Необходима е реална, действена борба срещу корупцията, срещу организирана престъпност, а не само декларации и анализи, подчерта прокурорът.

Според него държавата винаги е по-силна от организираната престъпност. Много дела се започнати срещу знакови фигури от престъпния свят, сега не парадират в публичното пространство, много от тях са осъдени на първа или втора инстанция, други се укриха като братя Галеви и Брендо, коментира Сарафов и призна, че “невъзможността да се изпълнят присъдите е проблем за Прокуратурата и цялата страна”.

Видео