Иван Гешев – заместник-главен прокурор: Изборът на нов главен прокурор и операцията срещу „ало“ измамниците

19 Април 2019 г.

19 април 2019 г.

Канал 3 „Всичко коз“

Водещ: Скандалът с апартаментите, който взе поне седем оставки в правителството и засега засегна дори европейски проекти, оказва своето влияние. Според последните социологически проучвани вече има паритет между БСП и ГЕРБ, ако изборите са сега, социалистите са с лек превес. В същото време правителството отчита задържани рекордни количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога, а прокуратурата най-после стигна до най-високите нива в организацията на телефонните измамници.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев е в студиото. Добре дошли, господин Гешев.

Иван Гешев : Добре заварили.

Водещ: Благодаря ви, че приехте поканата и то след една успешна операция срещу телефоннй9те измамници, смея да твърдя. Най-накрая стигнахте до организаторите, ама в чужбина – в Румъния. Защо ви трябваха толкова много години, за да стигнете до най-голямото ниво – тези, които взимат парите на бабите и дядовците и на децата, между другото?

Иван Гешев: Ще обясня накратко – става въпрос за това, че подходът при разследването на тези престъпления, до момента, не е бил правилен или системен. Разследвани са т. нар. вторични престъпления, самите измами. При този подход, при положение че те се извършват на територията на цялата страна, обикновено напоследък лицата, които звънят по телефона са позиционирани в Румъния, там се намират и ръководителите, а самите хора, които вие наричате мулета и получават парите са в България и отиват и получават парите.

Водещ: И обикновено са малоимотни, и обикновено не знаят какво се случва.

Иван Гешев: Точно така. и при този подход, райониран, съответно окръжни прокуратури, районни, крайният резултат, че се задържат, в повечето случаи, не при всички случаи, т. нар. мулета. В резултат на анализа, който беше възложен от министър-председателя и господин Цацаров, предприехме действия с оглед на това да се обхваната нивата, да се локализират пет или шест…

Водещ: Добре, но вие го знаехте, Горна Оряховица от самото начало, от години знаем, че Горна Оряховица е центърът на всички тези измами, знае се, че са там. Не искаха досега да ви съдействат румънците ли? Вие знаехте, че те пребивават там? Какво се случваше?

Иван Гешев: Ще го обясня по този начин - от няколко години съществува Специализираната прокуратура. Специализираната прокуратура се занимава с организирана престъпност на територията на цялата страна. До този момент такова образувание, което е с териториална компетентност на цялата страна не е съществувало и разследванията са се водели в съответните окръзи.

Водещ: Ясно.

Иван Гешев: Стигат до мулето и всичко приключва.

Водещ: И знаят, че не могат да отидат на друго място. Ясно, разбрах.

Иван Гешев: Към момента ние обхващаме цялата информация на територията на цялата страна. Разполагаме с повече, да кажа, потенциал за разследване, с повече законови правомощия и с по-добри взаимодействия и то на национално ниво с всички служби в страната. Освен всичко друго, Специализираната прокуратура в последните 5 или 6 години, откогато съществува, е може би единствената прокуратура, която има основно международната правна помощ и всякакви действия с международните им партньори, и взаимодействията с прокуратури с подобен потенциал в Европа, минава през тази прокуратура. Ние имаме изключително добро взаимодействие…

Водещ: Да разбирам, че най-накрая успяхте да накарате румънците да помогнат и да влезете и да задържите организаторите?

Иван Гешев: Да кажем, че в момента използвахме всякакви механизми за партньорство, включително и по полицейска линия, включително и през средния орган Eurojust, който е към Европейския съюз. И румънските ни партньори откликнаха, между другото, им благодаря изключително много, защото нямаше как да се случи това без тях.

Водещ: Да, имайки предвид, че те не са заинтересовани, какво ги интересува тях, че някой мами у нас. Както се казва, въпрос на добра воля е да се включат, факт.

Иван Гешев: Да, защото престъпленията са в България, но ние сме партньори, партньори сме в ЕС, следващият път ще им помогнем ние.

Водещ: Добре, дайте обаче, оттук нататък какво се случва? Защото хващат се, да, мулета, да, някакви дребни мошеници дребни, но за хората са едри, защото им взимат и последните спестявания. И в един момент лежат в затвора определен период от време, излизат и пак продължават с измамите. Това, което може да направи държавата е да им вземе имотите. Те обаче, са в ромските махали и никой не иска да си ги купи. И какво се случва с парите на хората? Трябва ли нещо да се промени? И изобщо смятате ли, че по-нататък вече раздаването на правосъдие и на справедливост трябва да имаме някаква промяна все пак, за да може тези хора да си върнат парите?

Иван Гешев: Вижте, не може за всичко в държавата да отговаря само и единствено прокуратурата.

Водещ: Така е, да.

Иван Гешев: Има различни органи, които трябва да поемат ангажимента си в сегмента, за който отговарят. Нашият сегмент е организираната престъпност. Т.е. това, което може ние да направим и ще го направим, е да се съсредоточим върху тези 5 или 6 и вече сме го почнали организирани престъпни групи, почнахме с първата и може би, най-голямата. Казах го вчера и ще повторя, вчера нямаше нито едно обаждане с цел измама, което да изхожда от Румъния, при положение, че на ден са стотици. Това е показателно. Т.е. ние трябва да подходим систематично, подходихме. Стигнахме до ръководителите, задържахме ги, иззехме им колите…

Водещ: Да, обаче сега няма да има кой да ги купи. Но е хубаво е да кажем на зрителите…

Иван Гешев: За колите ще се намери, вярвайте ми.

Водещ: За колите – да, за къщите.

Иван Гешев: Те са в категорията на Арабаджиеви, вярвайте ми, ще се намери кой да ги купи.

Водещ: Така ли? От категорията на Арабаджиеви?

Иван Гешев: Да.

Водещ: Толкова много пари за коли?

Иван Гешев: Биха се повозили и те, включително и всички олигарси, които в момента се намират в ареста, биха се отказали от такива коли. Говорим за много висок клас коли, изключително скъпи.

Водещ: Кметовете какво правят в тези населени места? Какво правят – седят и виждат как един обикновен човек се вози в кола за 200-300 хиляди лева?

Иван Гешев: Влезте и в тяхното положение, това са гласоподаватели. Те имат различни интереси. Въпросът е прокуратурата да си свърши работата, а ние сме я свършили, как да кажа, със замах. Защото освен, че задържахме, операцията беше едновременно в Румъния и в България всички – от организатора до основните мулета, ние осъществихме контакт с ДНСК, почват сериозни проверки на място за строителството…

Водещ: Разбрах, избързах с въпроса. Добре, разграничихте докъде е вашата работа, оттам нататък вече наистина парламентът, може би, трябва да се задейства в да реши какво трябва да се направи.

Иван Гешев: И КОНПИ, ще ги сигнализираме КОНПИ за отнемане на съответното незаконно придобито имущество и НАП за съответни ревизии за физически лица и на фирми. Но разберете, не може в държавата да функционират една или две служби, всички да казват – те са виновни. Трябва всеки да си поеме отговорността.

Водещ: Добре. Самият казахте – и кметовете също.

Иван Гешев: Естествено.

Водещ: Между другото, поздравления, че преди избори ги удряте – гласоподаватели – да, хората които събират гласове – да, но е хубаво да си платят…

Иван Гешев: То в България винаги сме преди или след избори, така че не мога да правя такива паралели.

Водещ: Да, напоследък така се получава.

Иван Гешев: Ние не сме спирали откакто съществуваме.

Водещ: И наркотици обаче, в големи количества започнахте да задържате. Днес направихте един отчет, от който да ни завие свят. Общо взето, предните години, няколко подред нямат подобно количество задържани наркотици. Кокаинът в Черно море създава интерес сред всички нас, защото изглежда забавно – един кокаин, който си плува там, из морето, идва при нас. Обяснете за какво става въпрос? Няколко дни преди това той изплува в Румъния. Става ли дума за обърната лодка в Дунав, от която пакетите са изплавали в Черни море? Или става въпрос за някой, който пуска пратките? Тъй като хората вече такива легенди разнасят, че в морето се пускат пратки, те трябва да доплават донякъде.

Иван Гешев: Не съм запознат с подробности за разследването, то се води от Окръжна прокуратура-Варна съвместно с румънските ни партньори. Там е задържано плавателно средство с много кокаин. Вариантите са два: наистина да има някакъв инцидент. Вторият вариант, който е по-вероятен, върху който работят колегите, не е тайна за никого, един от начините за предаване на дрогата или на кокаина, както искате го наречете, в този случай е кокаин, е такова пускане на определени места с определени технически средства, за да може да бъде локализирано. Оставят се, след това, които оставят, без връзка с тези, които получават се оттеглят, идват хората, за които е предназначена…

Водещ: Добре, установено ли е дали това е същият кокаин, който изплува и в Румъния?

Иван Гешев: Работи се по тази версия. Най-вероятно е същият и самата операция и съответните действия на МВР са проведени след сезиране от съответните напи румънски…

Водещ: След вероятно обръщането на тази лодка или залавянето на тази лодка на Дунав. Знам, че не работите по темата, затова няма да ви притискам повече. Преди минутка ми казахте, че не сте запознат толкова много по тази тема. Да минем обаче, за катастрофата край Своге. Осем месеца по-късно, защо такова забавяне, за да повдигнете обвинение на шеф на една частна фирма и на държавни служители? И после как да не се възмущаваме, че работите бавно. Осем месеца след смъртта на 20 души съобщихте това, което знаеха неправителствените организации на следващия ден.

Иван Гешев: Вижте, дали знаеш и можеш да го докажеш в цял свят са две различни неща. Дали го знаеш и си събрал доказателства, са също различни неща. Този тип престъпления в цял свят, не само в България, изискват сложни експертизи, без пак и по това дело да съм запознат, защото то не е в сегмента на Специализираната прокуратура, съответно организираната престъпност и корупция…

Водещ: Но сте заместник-главен прокурор, затова ви питам.

Иван Гешев: Да, запознат съм в най-общо със ситуацията. Назначени са над 40 експертизи, няма как това да стане за един час.

Водещ: Няма как, но става бавно.

Иван Гешев: Не мога да кажа, че осем месеца е бавно, защото ние обичаме да бързаме, а другият вариант беше да се повдигнат веднага обвинения, които да не издържат в съда, което тогава ще ни питате – защо обвиненията не издържаха в съда. В цял свят и го казвам, и в ЕС, много от тези разследвания са много по-бавни отколкото в България. И мога да го онагледя – при положение, че тези разследвани я в Европа вървят по стотици пъти по-лесни процедури от нашите. Така че една от причините, която ще кажа е законодателство и мисля да спра дотук, защото по тази страна не съм говорил много. То е остаряло, от времето на другаря Тодор Живков, те са изключително сложни процедури. А стандарта за доказване на престъпленията в България е най-високият в Европейския съюз.

Водещ: Но притискайте ги тези политици. Идват и дават пресконференции с вас, когато правите успешни акции. Давайте, натискайте ги, трябва да променят законите.

Иван Гешев: Ние не можем да натискаме политиците.

Водещ: Но това рефлектира върху вас, защото ние си мислим, че прокуратурата работи бавно и че тя всъщност не раздава справедливостта тогава, когато ние я търсим, а именно веднага или поне възможно най-бързо, а 8 месеца по-късно.

Иван Гешев: Пак ще се върна към това, че всеки трябва да си върши работата. А няма как прокуратурата да принуди други органи в случая на законодателната власт – става въпрос за друг вид власт.

Водещ: Трудно е да искате, не да ги принуждавате.

Иван Гешев: Ние единственото, което можем, е да се стараем да има справедливост и когато има данни за престъпления, извършени от политици, да ги предадем на съд след събиране на доказателства. Но вариантът да ги принудим не съществува в нито една държава, която е правова и е в Европейския съюз.

Водещ: Страхуват ли се политиците от прокуратурата? Как ви изглежда, г-н Гешев?

Иван Гешев: Не знам дали се страхуват. Би трябвало да се страхуват хора, които има за какво да се страхуват. По-скоро прокуратурата се използва, както и МВР, както и другите служби за политическа агитация, за това, когато арестуваш и задържиш кмет да кажат „Това е политическа репресия“, когато този кмет е от твоята политическа сила, ако е от другата политическа сила – се използва за атака срещу политическата сила с цел, че другата политическа сила е корумпирана, или накратко, както беше казал Любен Дилов – син, корупцията е далавера, в която не участвам. Общо взето това е. И съответно - между другото аз понеже съм запознат с много разследвания, това е характерно не само за политиците, а за почти всички обвиняеми лица и подсъдими. Излиза си и съвсем безскрупулно се обясняват неща, които не са верни. Просто ние няма как и на законови ограничения да излезем и да изнесем всички доказателства по едно съдебно производство.

Водещ: Как да няма как? Ето какво се случи с кмета на „Младост“ Десислава Иванчева – 20 години затвор. Между другото не ви ли се струват твърде много, или смятате, че сте в границата на допустимото? Все пак от 10 до 30 е наказанието за това престъпление.

Иван Гешев: Българските граждани трябва да си отговорят на въпроса дали намиращи се 70 000 евро някога са виждали в живота си, дали някой пенсионер е виждал 70 000 евро в живота си накуп? Колко са 500 000 евро поискани? Колко години изплаща един български гражданин един ипотечен заем, който струва 70 000 евро? И след това ще обясня юридическата част на проблема. За това престъпление, което е едно от стаите на подкуп, е предвидено наказание от 10 до 30 години, колкото е предвидено и за квалифицирани случаи на убийство. След като е определено от законодателя, той е преценил, че обществената опасност и на убийството, и на този вид подкуп – особено големи размери, особено големи в случая, е еднакво.

Водещ: Това или иначе е ясно, че това е законът. Аз, между другото, по отношение на големината на присъдата ясно е, че може би на следващата инстанция ще намали, така че да не забиваме в тази посока. По-скоро защо не успяхте да убедите нито вие, нито съдията, който се е произнасял по делото, в това, че не успяхте. има някаква доказана вина по отношение на кметицата, нейната заместничка и посредника?

Иван Гешев: И наказанията са около средните. Нашият съд в повечето случаи е благосклонен. Кого да убедим? Нашата работа е да убедим съда.

Водещ: Вашата работа е да спечелите и обществото на ваша страна.

Иван Гешев: Направил съм всичко възможно.

Водещ: Какво ви питат вашите комшии? Защото мен постоянно като минавам си говорят за това, че ето – виждате ли как обикновената жена, дето се изправи срещу застрояването как я арестуваха и и подхвърлиха там едни пари. Съвсем сериозно го чувам.

Иван Гешев: Разговорите с хора, да ги наречем обикновени, въпреки че не харесвам този термин, защото ние не сме необикновени, са различни. Чувам коментари и в едната, и в другата страна. Чувам и „Браво“, чувам и „Защо направихте това?“ Обяснявам съвсем чистосърдечно как седят нещата, ще обясня и на вашите зрители. Това е един обикновен случай, като махнем това, че все пак става въпрос за кмет, който ръководи, управлява може би граждани, колкото се намират в момента във Видин, Монтана и Враца заедно. Като махнем и това, че размерът на получената сума е уникален за българската правна история, не само българската, но и за околните страни около нас – няма случай на задържане на такава сума, в този случай се съчетаха едно кълбо от интереси – политически, олигархични, лични и всякакъв друг харектер.

Водещ: Като го казвате, трябва да назовавате. Политически – коя партия, какъв интерес има. Олигархически – кой олигарх, кого визирате, кой има интерес да защитава Десислава Иванчева – независим кандидат за кмет, подкрепен от „Зелените“.

Иван Гешев: Добре, ще ви обясня. Да ви обясня ли? Добре, зад тази жена седят определени политически сили, които са я издигнали. Съответно в един правен сайт бяха изнесени резултатите от специални разузнавателни средства, където всеки може да прочете как тя е имала амбиции за кмет на София. Зад тази политическа фигура, защото макар и независима, тя е политическа фигура, седят определени политически интереси.

Водещ: Които какво целят?

Иван Гешев: Сега ще ви обясня какво целят. Много неща. Първо, те възприеха това нещо като атака срещу тях и че това нещо е целенасочено. Честно казано, аз разбрах към кой гравитира, когато почнаха атаките в медиите. И ми се изясни ситуацията. И бяхме даже учудени от тази бурна реакция.

Водещ: И към кого гравитира? Споменете го. Кого визирате?

Иван Гешев: Към тъмносиния спектър и това, което е останало от някогашното СДС. Можете да си отговорите сами. Ако един бивш министър на правосъдието дали е успешен, или е неуспешен – всеки може да си отговори. Но аз не мога да го свържа с нищо.

Водещ: /…/, че е министър на правосъдието, където е бил Христо Иванов. Може да подкрепи и е осъден вече в престъпление кмет.

Иван Гешев: За него ли говорим?

Водещ: Той все пак е бил министър на правосъдието, ако него имате предвид.

Иван Гешев: Аз не казвам, че той я подкрепя. Осъден на първа инстанция – тя не е виновна до неприключване на цялото съдебно производство. Тук залогът е по-различен. Предвид ситуацията, при която тя беше задържана, която продължавам да твърдя, че е правилна, защото нямаше друг вариант. Едно като ситуация, едно като закон – те решиха и заложиха на тази ситуация с една единствена цел евентуален провал дори на първа инстанция. Говорим да послужи за атака срещу прокуратурата. За закриване на цялата прокуратура бяха се подготвили. На мен ми пращаха постоянно предишната седмица, усещаха победата вече и какви ли не коментари преди това. Сигурен съм, че ваши колеги напълниха след присъдата кошчетата с непуснати статии в тази насока.

Водещ: Не обвинявайте медиите. Недейте да казвате, че имало колеги, на които им се пращат готови материали, които да публикуват след това. Аз предполагам, че не го правят.

Иван Гешев: Не, те бяха подготвили. Аз не казвам, че са готови. Те бяха готови. След това следващата стъпка беше да се атакува Специализираната прокуратура и въобще Специализираното правосъдие.

Водещ: Защо някой има интерес?

Иван Гешев: Ще ви обясня. Защото тези хора – една функционираща прокуратура, която си върши работата по начин, по който никога не е вършила работата си прокуратурата – върнете се 10-15 години назад и вижте дали това, което се случи през последните 3 години някога се е случвало в България. Те нямат интерес. Те имат интерес да кажат и те го казват, че прокуратурата е империя на злото, която е виновна за всичко в тази държава. И една работеща прокуратура – те нямат интерес, те нямат идеологическа основа, тяхната политика се гради само върху това нещо.

Водещ: Не знам дали нямат, защото призивите, които се чуват – не знам дали от хората, които вие визирате, но поне от нас, обикновените, е че искаме да видим осъден политик, искаме най-накрая да видим някой , който разполага с власт, и той носи своята отговорност за това, което той е правил.

Иван Гешев: Да, но не искаме да е от нашите. Ние искаме да е от другите. Ние искаме да посочим, че ето, този другият, който е от другата партия, който не харесваме, той да бъде осъден. А нашият човек е окей. Съответно като ЦСКА и „Левски“ да ви го онагледя. Щом е от нашите, той е невиновен. Това е някакъв такъв характерен начин на мислене в България.

Водещ: И защо тогава този вид говорене печели симпатии сред обществото?

Иван Гешев: Аз не съм сигурен, че печели 100% симпатии в обществото.

Водещ: Вероятно не е на сто.

Иван Гешев: Отдавам го по-скоро на масираната медийна кампания, на политическия натиск, на много пари, които се инвестират в това нещо.

Водещ: Откъде идват тези пари?

Иван Гешев: Ще ви обясня. Много интереси, преплетени интереси. В ареста в момента има 1 или 2 млрд. лева. Има арестувани олигарси, задържани под стража, които на такива лица на тях не е посягано по време на целия преход, или както го наричаме този тежък процес.

Водещ: Да, но ги ударихте, да кажем само – Баневи, Стайко, Арабаджиеви – ударихте ги пак предизборно. Преди изборите и пак всички си казват „Ето, сега, за да се спрат едни пари към една партия.“

Иван Гешев: Винаги сме преди и винаги след избори. Ако започнем да се съобразяваме с изборите, ако почнем да се съобразяваме с политическата обстановка, ние трябва да спрем да работим. И ще ви кажа – тези хора, които показват, и някои други, техният интерес съвпада с интереса политически, който очертах. Те имат интерес тази прокуратура и този съд, които са единствените, които горе-долу работят в посока справедливост, която очаква обществото. Те имат интерес да не съществуват. Имат интерес да бъдат очернени, да бъдат представени като някакви инквизитори, които мъчат хората. Имат интерес да плащат.

Водещ: Защо го видяхме наистина? Беше грозно да ги разкарвате, да ги държите зад решетки и да ги разкарвате с белезници.

Иван Гешев: Това е поредната манипулация. Ще ви кажа. Не ги разкарваме ние и шести път го обясняваме. Това е Министерството на правосъдието. Ние не може и прокуратура да носи вина за други грешки. Министерството на правосъдието охранява и транспортира. Това е проблем на Министерството на правосъдието.

Водещ: В съдебната зала все пак можете да прецените дали някой да го държите зад решетка или зад стъкло.

Иван Гешев: Там е преценка на съда. Това е друга преценка. Пак не е виновна прокуратурата. Това е пак една манипулация, която ви обяснявам защо. Добре, ето тези хора излязоха от ареста, нали така? Условията в ареста подобриха ли се? А да чухте, че има проблеми в ареста, да чухте, че Миньо Стайков се оплакал или тези хора, които са при същите условия?

Водещ: Чухме по-различни неща даже – че се чувстват доста добре и ги обслужват на доста високо ниво, което е притеснително.

Иван Гешев: Това пак е към Министерството на правосъдието.

Водещ: Да, знам.

Иван Гешев: Правим всичко по този въпрос да не е точно така.

Водещ: Да не ги обслужват толкова добре?

Иван Гешев: Не. Просто да се спазва законът. Някой да каза нещо за кмета на Чупрене, който беше задържан.

Водещ: Което е пак с белезници, нали?

Иван Гешев: Да, с белезници, да.

Водещ: И то на БСП. После пък имаше някакъв друг на ГЕРБ, който не бил с белезници. БСП – ДПС бяха /…/

Иван Гешев: Не мога да го твърдя със сигурност. Не ме вкарвайте в поредния скандал.

Водещ: После обаче се оказа, че имало и някакъв на ГЕРБ, който пък не сте го били така задържали.

Иван Гешев: Не ми е известно да има някакъв списък в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, по който трябва да действа прокуратурата. Единственото изискване е, когато има доказателства. Винаги някой ще е недоволен.

Водещ: Добре. Това, че няма списък в прокуратурата, звучи успокоително.

Иван Гешев: Ние действаме по доказателствата. А отделно сега на някой му се иска да бъде атакуван неговият враг. Логично е. Повечето от тях не ги интересува дали има доказателства, или няма. Въпросът е да има сигнал, да има скандал, да постигнат някакъв политически ефект.

Водещ: Добре.

Иван Гешев: Разберете, зад тези неща никой не го интересува г-жа Иванчева – тези, които говорят.

Водещ: Бяхме стигнали до Десислава Иванчева и за това, че има политически интереси, които стоят, според вас, за това тя да бъде изкарвана.

Иван Гешев: И икономически.

Водещ: И икономически, но не мога да разбера, вие така и не стигнахте до нещо конкретно, до партиите, които са я издигнали?

Иван Гешев: Подсъдими и обвиняеми, мисля че очертах този кръг. Ще допълня примерно подсъдимия Цветан Василев, който се крие в Сърбия.

Водещ: Той пък каква връзка има?

Иван Гешев: Той няма интерес. Значи те се обединяват интересите им. Стават като клуб по интереси. Просто съвпадат интересите. Те не са един фронт, единен, примерно една партия. Просто им съвпадат интересите. Имат интерес тази структура работеща, която е добър европейски модел да спре да съществува. Господин Цветан Василев, мислите ли че има интерес да бъде съден?

Водещ: Не мога да го разбера това. Защото тя дори да спре да съществува, нали прокуратурата никога няма да спре да съществува, така че делото им ще продължи да се води.

Иван Гешев: Вижте, казвам – това е добър европейски модел, който е приет в Европа. Да бъде съсипан, резултатът ще бъде този, който гледахме през годините, за мен това е категорично. Ето, примерно сега аз знам, че ще бъда обвинен за това нещо, давам пример с имена – господин Цветан Василев, свидетелят казва че е плащал на определени журналисти, примерно на господин Огнян Стефанов, когото е наричал журналист за специални поръчки или поръчения, не знам кое е точно. Мислите ли, че те ще харесват това, което се случва с господин Цветан Василев и няма да направят знаме на борбата срещу Специализираната прокуратура госпожа Иванчева? За мен между другото е много интересно общественото съзнание, живеем в някакъв свят на пост истината, където е важно какво пише във Фейсбук, а не каква е истината.

Водещ: Това е така, между другото, да. Битките там са изключително сериозни.

Иван Гешев: Искаме борба с корупцията, борба с корупцията, каквато има в Румъния, да има задържания, каквито има в Румъния и в един момент, когато се случат – ама защо стана така?

Водещ: Ние не вярваме, ето например Цветан Василев още не можете да го доведете в България, за да си понесе отговорността, ако има такава, каквато трябва?

Иван Гешев: Значи никоя държава не може да доведе някой, който се намира в друга държава, ако другата държава съзнателно, да кажем, или несъзнателно, хайде да кажем несъзнателно, няма желание да го върне.

Водещ: Имате механизъм, не е като да нямате.

Иван Гешев: Единственият механизъм е да поискаме, а дали ще ни се даде решава Сърбия. Аз отдавна го твърдя и ще го кажа пак, там проблемът не е юридически, ние сме направили всичко възможно. Там въпросът е политически. Въпросът е към сръбските власти, колкото и недипломатично да звучи това, към сръбските политици защо не искат да го върнат. Няма случай, твърдя го отговорно, в Европа 4 г. да сме на това ниво на екстрадиция, което е в Сърбия. Още няма краен резултат. Освен, ако зад това не седят определени, пак ще кажа, интереси. И ще спра дотук.

Водещ: Чии да са тези интереси? Пак трябва да забием в една тема.

Иван Гешев: Има определени сръбски политици, които го харесват. Да кажем харесват. И ще спра дотук.

Водещ: Които го харесват, които получават пари и следващият момент ударът пак е към вас. Вие защо не успяхте да спрете паричните потоци, които изтичат към обвиняем? Нали това е първата работа, която трябва да свършите?

Иван Гешев: Ние сме направили абсолютно всичко, за да спрем тези парични потоци. Останала е в момента „Дунарит“, господин Гебрев и го казвам съзнателно.

Водещ: Господин Гебрев, който каза че сте го тровили.

Иван Гешев: Вижте сега, всеки избира как да се защитава. Нашата държава има много възможности за защита, включително и да се изграждат защитни версии, включително да изнудваш държавата, че ще има стачки от предприятие, което контролираш, включително да си плащаш на определени медии, включително на политици, включително да злепоставяш магистрати. Това е защита, разбирате ли. Няма как да не се случи, прави се в цял свят между другото, но никога не е толкова брутално и кално.

Водещ: Споменахте „Дунарит“ и затова, че оттам очевидно има парични потоци, които отиват към Цветан Василев. Това обаче не може ли по някакъв начин да бъде доказано и да бъде възпрепятствано?

Иван Гешев: Има дела в Специализираната прокуратура в тази насока. Правим всичко възможно, има задържани един куп, ще го нарека по този начин, подставени лица, които продължават да работят и след 2014 г. за Цветан Василев. Правим всичко възможно. Сега, предвид огромните размери на парите, които са изтекли, някои казват откраднати от КТБ, говорим за милиарди, трудно е да спреш всеки лев. Отделно всеки нормален човек, като казвам нормален в кавички, който краде, не казвам че господин Цветанов краде, защото той е невинен както всички други, мисли за бъдещето си, който е нормален става въпрос, спестява, държи си ги някъде, не може държавата да достигне до всички пари, които си си скрил в целия свят, ако разполагаш с милиарди.

Водещ: За съжаление, ние очакваме точно това да се случи.

Иван Гешев: Вижте, никоя държава не го прави. И Америка не може да го постигне, повярвайте, с нейния огромен потенциал правораздавателен.

Водещ: Вярваме, така е, за най-голямо съжаление.

Иван Гешев: Та това е другата сюжетна линия. Третата сюжетна линия са един куп други лични интереси, които много странно съвпаднаха с този случай. Примерно един бивш генерал, който е бил от катаджия в шеф на ГДБОП, после в началник на НСО, в което няма лошо. Сега се изказва по юридически теми в защита на госпожа Иванчева.

Водещ: Генерал Румен Миланов?

Иван Гешев: Да, за господин мисля че ставаше въпрос. Няма лошо. Ти се изказваш като експерт. Коректното е като излезеш да кажеш каква ти е мотивацията, изцяло да обясниш.

Водещ: Каква е неговата?

Иван Гешев: Освен това, което казва, доколкото на мен ми е известно, той е в близки отношения с един от адвокатите. Няма лошо.

Водещ: С адвокатите на Иванчева ли?

Иван Гешев: Мисля че на госпожа Петрова, не съм абсолютно сигурен. Няма лошо това нещо. Всеки може да е приятел и да прави каквото си иска с когото си иска. В момента в модерните времена е доста така активно в тази насока.

Водещ: Добре, вие в момента искате да кажете, че всички които по някакъв начин изказват подкрепа към Иванчева са мотивирани по един или друг начин от един или друг кръг от интереси, чиито интереси в един момент съвпадат и това създава отношение в хората?

Иван Гешев: Не може да са всичките. Не. Тези хора работят върху общественото мнение. Част от юридическите битки е част от битката. Така е и в случая КТБ. Другата част е за общественото съзнание. Те са доста активни в тази насока. И от един човек, който е разследван и е подсъдим за корупция, превърнаха в някакво знаме за борба с корупцията. За мен това е потресаващо. Както между другото и съдия Ченалова, ако се върна към този случай, която в момента се изявява навсякъде като някакъв страшен борец срещу корупцията, сякаш забравихме какво каза френският посланик преди години, мисля че беше точно за нея. „Гнила ябълка“, мисля че беше правилният термин. Сякаш забравихме делото „Соло“. Знаете ли защо казвам за това дело? Аз помня колежката прокурорка, която излезе след оправдателната присъда, която беше разтреперана. И тя ми каза следното – оправдаха го, сега ще го пуснат, той ще избяга и ще го осъдят на втора и на ВКС. И стана точно това.

Водещ: А едни от родителите дори се съмняват, че там се раздавани пари.

Иван Гешев: Не, аз не се съмнявам в нищо. Аз казвам какво съм видял лично. И много интересно това пак онагледява. Няма значение ти дали си добър или лош. Важно е да си от нашите, важно е вършиш нашата работа и важно да се постига политическа и всякаква друга икономическа или олигархична цел.

Водещ: И тъй като вие нищо не можете да направите, сега нали няма да превръщаме прокуратурата в някаква институция, която няма друго освен да напише на страницата си в интернет, че не трябва да чакаме от нея да бъде добра, а да бъде справедлива?

Иван Гешев: Знаете ли какво можем да направим и това, което правя аз лично – да излизаш и да обясняваш. Ние искаме публичност, включително и по делото Иванчева. Искахме да се чуят всички СРС-та. Съдът прецени, че не трябва да се чуят всички СРС-та. Но нас не ни е страх. Това излезе в един сайт, прочетете ги. Аз ще призова гражданите, които говорят, коментират колко е невинна. Да, тя е невинна, защото не е осъдена на ниво ВКС. Надявам се, когато попадне във ВКС и съм сигурен, че ще получи едно справедливо отношение.

Водещ: Като казахте ВКС се сетих за Лозан Панов. Съвсем бързо да чуем…

Иван Гешев: Само последно да кажа, четете. Има ги и съдебните заседания в същия правен сайт, какви доказателства са събрани. Четете. Има го обвинителния акт, ще прочетете мотивите. Нищо друго не искам от гражданите. Когато говорят да четат, а не да слушат готови клишета, които някой им е вкарал в главата.

Водещ: Като споменахте ВКС, нека да чуем Лозан Панов, тъй като и той е с остри критики по отношение на всичко това, което се случва в момента и предупреди за мракобесие. Мракобесие, което предстои да се случи още по-голямо.

Иван Гешев: Не съм го чул. Настъпват средни векове. Мъка.

Водещ: Да, нека да го чуем.

Лозан Панов: Да кажа, че независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос, ще трябва да добавя и още нещо – мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят. Защото настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор. Благодарение на правомощията, с които разполага тази институция, тя ще се превърне в поредното завоевание на олигархични интереси така, както работеше българската прокуратура през последните 7 г. Но затова пък у нас истинската корупция остава необезпокоявана и всепроникваща. У нас всички независимо от властта са под постоянна атака, списъци на врагове и предатели висят по вестниците, а ксенофобията и омразата се превърнаха в управленска политика.

Водещ: Олигархични интереси, това представлява в момента прокуратурата. А предстои да се превърне всичко това…

Иван Гешев: Общо взето ми се струва като крадецът вика дръжте крадеца. Между другото видях един объркан човек. Много е странно. Според мен той не знае дали е председател на ВКС или е адвокат, или политик. Нещо разстроение виждам в това негово изявление.

Водещ: Тези битки докога ще продължат между вас?

Иван Гешев: Не знам, не става въпрос за битки. Аз не се притеснявам да говоря с него, не мога да воювам с председателя на ВКС, можеш само да уважаваш.

Водещ: Представлява ли олигархични интереси в момента българската прокуратура, господин Гешев?

Иван Гешев: Те олигарсите са в ареста. Ако смятате, че това е олигархични интереси представляваме.

Водещ: Те всичките ли са?

Иван Гешев: Тези, които бяха най-ярките, най-фрапантните и тези, за които можахме да съберем доказателства към този момент и продължаваме да работим. Никъде в света не са задържани всички олигарси и всички извършители на престъпления. Факт е, че ние през последните години работим доста сериозно.

Водещ: Преследвате /.../, обаче невинните. Преследвате тези с различното мнение и накрая той трябва да реши пък каква присъда трябва да получат.

Иван Гешев: Ще му е трудно, защото той не знае къде се намира, според мен, дали е магистрат, както казах, или политик, или адвокат. Задайте си въпроса, ако има протест и това го казах, и ще го повторя, в подкрепа на Иван Гешев и на лицето, което наричате Митьо Очите, в подкрепа и на двамата, какво би се случило? Какво щеше да се излее спрямо мен? Аз щях да изляза и да кажа, че се разграничавам от този протест, защото това е едно разследвано лице. То е невинно, както и лицето, което наричате Куката и един куп други хора, които от години между другото са в ареста. Те са от една, две, три години и за тях никой не повдига въпроса. Но за случая Иванчева се казва колко много седи. Те са при същите условия. Но както и да е. Да се върна на този въпрос – да чухте нещо да се каже? А представете си, че господин Сотир Цацаров каже господин Митьо Очите, Димитър Желязков, Митьо Очите го наричат вестниците, е пробил политическото статукво в Бургас с помощта на един друг обвиняем Бенчо Бенчев и заради това прокуратурата му образува дело. Доколкото ми е известно господин Лозан Панов е казал нещо подобно, че госпожа Иванчева и то пред ЕК, представители на ЕК, е пробила политическото статукво и за това се случва това, което се случва. Представете си какво щеше да бъде, ако го каже Иван Гешев, хайде да не кажем Сотир Цацаров. Затова казвам, че според мен човекът е объркан.

Водещ: От какво се обърка така? Притеснен ли между другото е?

Иван Гешев: Не знае къде да се насочи, според мен, и къде се намира.

Водещ: Предложение за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата първи в момента подготвят в Министерство на правосъдието, следва обществено обсъждане. От ГЕРБ поне така обявиха. Може ли това да представлява някакво напрежение в системата и да изнервя още повече магистратите, които до момента са свикнали да са доста по-независими?

Иван Гешев: Нямам представа. Вижте, аз не съм запознат със ситуацията, касаеща така наречените тримата големи. Имам доста работа да върша заедно с колегите от Специализираната прокуратура. Тези неща, касаещи върховете на съдебната система…

Водещ: Ще ви попитам и дали главният прокурор по някакъв начин има интерес към поста на главен съдебен инспектор? За да се предпазим от това, което предстои мракобесие, за да сме подготвени?

Иван Гешев: Това трябва да го питате него. Това, че те направиха много политически прогнози същите лица, които изхождат в крайна сметка от така нареченото бившето СДС, отломки от него, правиха прогнози, че господин Цацаров ще стане конституционен съдия, както виждате не се случи. Те бягат пред вятъра. Това, което правят е част от цялостната им стратегия, която те са си набелязали пред себе си, за да постигнат политическите си цели. Част от тази стратегия е съответно и постът на бъдещия главен прокурор, който ще е новият главен прокурор.

Водещ: Вие апартамент с тераса имате ли, господин Гешев.

Иван Гешев: Не, нямам апартамент с тераса.

Водещ: Имате апартамент, но без тераса.

Иван Гешев: Ще ви кажа – нямам апартамент, имам жилище от къща, която е на родителите ми, едно помещение. Има и брат ми. И така. Тераса нямам. Имам двор.

Водещ: Всичко е доказано. Не сте си купували наскоро имоти, някъде дворно място, басейни с европари.

Иван Гешев: Имам градина, която е 8 на метра, доста по-малко от много тераси. Вижте, ако имах такива неща, нямаше да ме пропуснат. И съм сигурен, че пак няма да ме пропуснат, просто заради спорта. Даже много се забавиха.

Водещ: Да, така като се замисля, вие вече след като отговаряте на имотния критерий, защото той е първият…

Иван Гешев: Ще търсят нещо друго. Ще търсят нещо от времената на студентските ми години.

Водещ: Така ли? Има ли там нещо? Ще си кажете всичко до края на разговора.

Иван Гешев: Много отдавна беше и съм забравил, честно да ви кажа да го /…/, ако кажа че съм направил нещо, няма да мога да съм обективен. Нещо гледам, че се връщат 20 г. назад. Стараят се така гледам някакви неща такива повърхностни.

Водещ: То така трябва, нали знаете. Ако има престъпления, те са с голяма давност. Вие с колко, до 10 ли разследвахте само?

Иван Гешев: Няма как да ме харесват при положение, че толкова хора са в ареста.

Водещ: Тогава защо се отказвате да се борите?

Иван Гешев: Както казах това е кална борба, нямам причина да си го причинявам това нещо. Така и така ще има негативна реакция спрямо мен.

Водещ: Обаче сте смел, споменавате имена. Изобщо не се /…/.

Иван Гешев: Няма от какво да се притеснявам – че няма да стана началник при следващия главен прокурор? Аз съм бил 20 г. работил съм на улицата, след това ще работя пак, какво от това.

Водещ: По-скоро, след като не се страхувате, защо тогава се притеснявате да станете или поне да участвате в тази битка? Сега, вярно няма господин Панов да ви издигне.

Иван Гешев: Първо, няма как да участвам, при положение че това има друга процедура. И второ, нямам интерес в тази насока. Моята работа, трябва да си върша работата, това което правим с колегите от Специализираната прокуратура. Това ще ме ангажира прекалено много с политическа дейност, аз не съм политик. Говоря в такъв смисъл, че като казвам политическа, слагам политици в кавички в съдебната власт. Това означава да се отбраняваш от медии, да се обясняваш, да обясняваш какво е семейството ти, децата, защото това се случва. Изключително гадно и кално. Не искам да го преживявам това нещо.

Водещ: Добре. Има още доста време, така че може пък и да размислите.

Иван Гешев: Съмнявам се. Казах 99,9%.

Водещ: Много от вашите колеги така се отказват в началото, после пък вземат че размислят.

Иван Гешев: Няма какво да ме блазни в тази насока.

Водещ: Хората чакат справедливост по отношение на делото КТБ. Обяснявахте какви големи разкрития има, колко неща ще се случват, обаче нищо не се случва кой знае колко голямо. Какво да очакваме в тази насока, още някакви скандални разкрития и най-накрая ще разберем ли още имена и то на политици, които наистина са взимали пари от тази банка?

Иван Гешев: Значи ние сме си малко така негативни винаги. При нас всичко е най-зле. Не е така. Такъв процес в повечето страни от Европа за 4 г. нямаше да е влязъл в съда, това го твърдя отговорно. Това, което искам да кажа е, че в момента свидетелят описва общите механизми на присвояване, които според нас са се присвоявали. Основният свидетел е Лазов, който е дясната ръка на господин Цветан Василев. И на по-късен етап ще мине към подробностите. Ако ги пропусне, говорим за подробности, които интересуват гражданите, и журналистите, и хората от цялото общество.

Водещ: Да не се окаже, че той ще изпита амнезия, ще забрави всичко, както видяхме в случая с Иванчева.

Иван Гешев: Това е типично поведение за повечето свидетели, обвиняеми и подсъдими в България. Аз казах, правят го всички цигани по делата, ще го повторя пак. И не само те. И други български граждани.

Водещ: Ако забрави свидетелят, подготвени ли сте?

Иван Гешев: Като забрави свидетелят, има процедури. Ние правим искане да се качат показанията, които са дадени в досъдебното производство и се запитва от съдията дали това, които е казал в досъдебното производство е вярно ли не е вярно. Най-малкото ще го чуят в публичното съзнание всички.

Водещ: Добре. Казахте ни да чакаме? И че не ви е страх.

Иван Гешев: Такава е процедурата в цял свят. Значи само по времето на Сталин са разстрелвали за 5 минути. В демократичните страни става по този начин.

Водещ: Благодаря ви и успех в работата. За момента Иван Гешев е категоричен, че няма да участва в надпреварата за главен прокурор, но всичко се променя.