Сотир Цацаров: Прокуратурата може да разглежда противоречива практика на ВКС

6 Декември 2014 г.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”

Илиана Беновска започна със следното встъпление: „На 4-ти декември 2014 година обществено-политическото „Радио К2” навърши 6 години, реалността в България ни изправи още в първия миг в една неравностойна битка с корупцията в съда и зависимостите по високите етажи на политиката и тотално погазената свобода на словото. „К2” стана по неволя доктор и се превърна във флагман на борбата за върховенството на закона и на свободата на медиите в България. За съжаление се наложи да потърсим съдействие по тези въпроси от ЕК, ЕП, влиятелните в света неправителствени, професионални организации. Те остро се обърнаха към политиците в България да не погазват ценностите на демокрацията и вече 8-години продължават мониторинга върху съдебната ни система, превърнала се в октопод, заедно с политици и олигарси. Последният случай с „Южен поток” показа да пореден път, че и днес е валиден принципът, че проблемите в България не се решават у нас, а трябва външна намеса. „Радио К2” се ръководи от световно утвърдени принципи на компетентната журналистика, а те са – да търсим истината, като задаваме важните за обществото въпроси и изискваме настоятелно от политиците и отговорните лица отговорите, дори когато истината не е удобна за тях. На 6-ти декември и на празника ни още веднъж се опитваме да разберем работят ли избраните от нас политици и овластените представители на властта за обществото и родината ни, или яхват властта заради удоволствието и удовлетворяването на личните си амбиции и интереси.”

Сотир Цацаров поздрави „Радио К2” за рождения му ден и поднесе пожеланията си в следната форма: „Защо слушам „К2” – защото винаги имате изразена позиция, защото тази позиция е остра, но вярна, защото винаги усещате пулса на обществения, а и на политическия живот и не криете истината. Защо понякога не слушам „К2” – защото точно имате позиция и колкото и понякога тази позиция да ми харесва или не, продължавам пак да слушам „К2”, просто защото сте радио с ум и дух. Затова моите пожелания са много прости, те са и към Вас, и към ръководената от Вас медия – продължавайте точно с тази позиция, това е и причината, поради която дори и тези, за които позицията е неудобна, не мога да кажа, че тя винаги е харесвала и на мен лично, продължават да Ви слушат, това е нещо, като пристрастяване, понякога харесваш „К2”, в много повечето случаи, понякога „К2” много те ядосва и казваш „дотук”, само че на следващата сутрин пак слушаш „К2””. Илиана Беновска благодари за поздрава и на свои ред се обърна към Сотир Цацаров с това, че той вероятно е пишещ човек и му пожела по същия проникновен начин да гледа на нещата и да не губи ориентир за верността, защото в неговата позиция това е най-важното.

Каква е мисията на Сотир Цацаров, като главен прокурор на Република България, в доста замърсената съдебна, политическа, олигархическа и медийна среда, наблюдавана 8 години от ЕК с мониторинг по механизма за присъединяване и сътрудничество.

Сотир Цацаров заяви, че не може да говори за себе си като за мисия и продължи, че може да говори за целите в чисто професионален план. На първо място това е опит за преструктуриране и създаване на една по-европейски ориентирана, по-нормално мислеща и по-нормално работеща прокуратура. На второ място да се даде това, което се иска от обществото, за нормалния принос на тази институция към отпадане на механизма по сътрудничество и проверка. На трето място да се покаже, че прокуратурата може да проведе успешна борба срещу корупцията, разбирана в най-грозния й смисъл. Ако мога това да очертая, като цели, за мисия няма да кажа, много  възвишено ми звучи”, обобщи главният прокурор. Водещата Илиана Беновска добави, че мисията не е нещо възвишено, а по-скоро свръхзадача.

Срещата на 4 декември с еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на пола Вера Юрова, кой е поискал срещата, какво е говорено и решено?

Сотир Цацаров заяви, че самият той е поискал срещата, което е нормално, и тя е била веднага приета. Основната тема на срещата е била позицията на българската прокуратура по механизма за сътрудничество и проверка и позицията по предлаганите промени, които засягат съдебната система. Той продължи, че Вера Юрова е била заинтересована основно от позицията, която е свързана с начина на функциониране на ВСС и с предлаганите идеи за децентрализация на прокуратурата и степента на нарастване на публичния контрол върху работата на главния прокурор. „Мисля, че се проведе един много откровен диалог и мисля, че в този диалог постигнахме разбиране както за това, което ние предлагаме, така и за слабостите ни, така и за това, което можем да постигнем в бъдеще”, обобщи главният прокурор. „Какво обаче трябва да предприемете Вие, и като главен прокурор на Република България и като член на ВСС”, попита водещата Илиана Беновска, на което Сотир Цацаров отговори, че на първо място трябва да има съвсем ясни идеи, които да добият формата на предложения за изменения в закони. Той продължи, че има предвид изразената позиция за преструктуриране и на ВСС, и за промени в прокуратурата. На законодателя и на държавния глава са представени изработени в експертен вариант законопроекти, които засягат необходимите промени в Закона за съдебната власт и в НПК. Има готовност и за предлагане на промени, които засягат Закона за СРС-тата и Наказателния кодекс. „Това е първото, второто е усилване на капацитета на Специализираното звено между прокуратурата и ДАНС за противодействие на корупцията и конкретни действия в тази посока”, обобщи Сотир Цацаров. Той прие поканата на водещата Илиана Беновска в следващо предаване да поговорят по-подробно и за детайлите, и за фактите и ще отговори на всички въпроси, колкото и удобни или неудобни да са те.

Възможно ли е прокуратурата да се занимае с противоречивата практика на абсолютно еднакви казуси с различни решения от ВКС.

Сотир Цацаров отговори, че това е възможно с предложения за тълкувателни решения от главния прокурор. „Аз съм отправил до момента поне 7 предложения, смятам да продължа именно в тази посока, за да бъде преодоляна противоречива практика на ВКС”, категоричен беше главния прокурор. Водещата Илина Беновска уточни, че има предвид при влезли в сила решения на ВКС, ако се разгледат 120 съдебни решения, които са по абсолютно идентични казуси, но са различни, за които „Радио К2” е сезирало ЕК, може ли прокуратурата да се заеме и да потърси дали има престъпен състав и това противоречи ли на Закона за съдебната власт. Сотир Цацаров отговори, че това е сложен въпрос и опира до независимост, до съдийско убеждение, въпреки че те биха имали, като външен израз, коренно противоречива съдебна практика. „Прокуратурата трудно би могла да осъществява проверка на съдийското убеждение, а в демократичната държава по никакъв начин. Ако зад формата на съдебни актове се крият престъпни деяния или действия, които водят до присвояване или други деяния, това не е пречка за разследване”, обясни главният прокурор. Водещата заяви, че става въпрос за присвояване на 100 милиона евро и ще сезира прокуратурата със същото писмо, с което е сезирала и ЕК, на което главният прокурор отговори, че е сигурен, че ЕК рано или късно ще го изпрати и що го постави на вниманието на прокуратурата. „Но добре е да го направите по-рано”, завърши Сотир Цацаров разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Прикачени документи