Акции на прокуратурата Иван Гешев – заместник-главен прокурор

9 Март 2019 г.

09 март 2019 г.

БНТ,  „Денят започва с Георги Любенов"

Водещ: Иван Гешев – заместник-главен прокурор на Република България в студиото на Българската национална телевизия. Добре дошли, г-н Гешев.

Иван Гешев: Добро утро.

Водещ: Добро утро. Здравейте. Както е тръгнало, толкова много акции напоследък, да добавя и успешни акции на прокуратурата. Толкова много арестувани, толкова много задържани. В скоро време да не искате от правосъдното министерство нови места? То не останах места в арестите. Къде ще ги държите тези задържани? Много задържани, много нещо.

Иван Гешев: Това звучи като шега, но в действителност е истина. Но по-скоро Министерството на правосъдието пише писма до специализираната прокуратура, че няма места в арестните помещения, на което ние няколко пъти сме отговаряли на колегите, че това в крайна сметка е проблем на Министерството на правосъдието. Нашата работа е да арестуваме, тяхна работа е охраняват и да намират помещения. Но ако трябва да отговоря по-важната тема да обсъдя във връзка с въпроса ви, факт е, че специално специализираната прокуратура вероятно има най-голям процент задържани лица. За мен не е тайна, че повечето хора в България възприемат мярката „задържане под стража“ като наказание. Тя не е наказание. Но тя е индиция в един първоначален момент, че доказателствата, индиция, преценена от съда, че доказателствата са достатъчни, макар и в един първоначален момент на разследването. Така че в крайна сметка е някаква добра атестация за работа. Това не означава, че ако някой не бъде задържан под стража, ще бъде оправдан задължително. И обратното.

Водещ: Наистина този въпрос в началото беше шега, но пък логиката е такава. Наистина активността на първи план, на видим план за обществото е тъкмо активността на прокуратурата и за нея ще говорим в следващите минути особено в тази интересна, отминала за вас седмица. Може би да започнем от най-интересното: Арабаджиеви. Дълго време се издирваха и търсеха Ветко и Маринела Арабаджиеви. Бяха задържани в Барселона. Последна информация? Какво ще кажете за това? Ще бъде ли удължена мярката за задържане? Сега къде са в момента?

Иван Гешев: Знам, че за българските граждани и за вас журналистите може би това е най-интересната тема. За мен са интересни по-други случаи, ако трябва да бъда по-конкретен. Ще ги обсъдя може би в резултат на разговора ни. Но ако трябва да отговоря на въпроса ви, ситуацията към момента е следната: лицата са задържани и са задържани, след като българските специални служби, българската прокуратура са установили къде се намират или поне са имали информация. И в началото на месец януари сме поискали от компетентните испански власти да извършат определени действия по разследването. Тоест да извършат претърсване, да установят къде се намира имотът на лицето Георги Семерджиев, известен в медийното пространство като Жоро Шопа. В случай, че го установят, да извършат претърсване, изземване. В случай, че вътре се намират и издирваните обвиняеми, да извършат същите действия и по отношение на тях.

Водещ: Само отварям скоба, г-н Гешев. Сигурно четохте медийната публикация, отпреди 6 месеца, която казваше, че Арабаджиеви са при Жоро Шопа. Знаете ли, че от 6 месеца те са в Барселона?

Иван Гешев: Вижте, не съм чел тази медийна публикация, не знам къде е. В такива ситуации винаги циркулират много медийни публикации, много слухове. Аз и колегите разчитаме на някакви конкретни данни. Тези конкретни данни са придобити в края на миналата година от българските специални служби. А в крайна сметка, ако се върна назад, няма как преди 6 месеца да е било известно на българските служби, защото горе-долу тогава започнах действията или по-малко – 5 месеца – започнаха действията спрямо семейство Арабаджиеви. Така че няма как преди момента, в който сме започнали да ги издирваме, някой да знае къде се намират. Така, ако не бъркам темпорално.

Водещ: Но не е възможно преди 5 или 6 месеца да са били в Барселона?

Иван Гешев: Теоретично е възможно. Според мен са били. Въпросът е към кой момент българските служби са установили къде се намират.

Водещ: Очакването на екстрадицията. Кога ще си дойдат в София?

Иван Гешев: Само да допълня – не може да бъде вменяване вина на българските служби и на българската прокуратура за това, че са си свършили добре работата, защото в крайна сметка това, което се случи, е в резултат на добрата работа на българската правоохранителна система. В крайна сметка задължението за издирване в този случай е било на френската и на испанската страна. Така че те в една или друга степен са си свършили работата в рамките на своите възможности. Но основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система.

Водещ: Очакванията фамилията Арабаджиеви да се върне в София, да бъдат върнати в София?

Иван Гешев: Очакванията са: има две хипотези. Едната е по-кратка. Ако дадат съгласие, в рамките на 15-20 дни ще бъдат върнати в България, за да тече по отношение на тях, да продължи с тяхно присъствие наказателното производство, което е производство пред специализираната прокуратура. В случай, че не дадат такова съгласие, в рамките на няколко месеца предполагам, че ще мине съдебната процедура на две инстанции и испанският съд ще прецени дали те да бъдат екстрадирани в България. Аз не виждам някакви проблеми чисто от правен характер, които да попречат това да се случи.

Водещ: Аз не знам съвпадение ли е, символ ли е, метафора ли е, какво ли, напоследък обекти на прокуратурата са все влиятелни личности, хора с пари, важни личности, ако мога така да кажа, ама те пък са все в чужбина. Тоест активизирате международните отношения на прокуратурата с останалите партньорски служби?

Иван Гешев: Вижте, по-скоро в случая се оказва, че това е някакво съвпадение. Хората, факт е, че в последните три години едва ли е имало такава активност на прокуратурата. Отворете сайта на специализираната прокуратура и ще видите, че всяка седмица се случва по нещо и то в широк спектър от престъпления – от фабрики за незаконно производство на банкноти, през дела, свързани с лекарства, ТЕЛК, НОИ, групи, които тормозят определени градове и какво ли още не, до тероризъм. А това, че някои хора е се намират в чужбина, ние се намираме в Европа – придвижването в свободно. Хората с пари се движат още по-лесно, отколкото някои други обикновени български граждани.

Водещ: Нещо се говори за връзка между Георги Семерджиев и кокаиновия крал, осъден впрочем и избягал от полезрението на прокуратурата – Брендо. Там дали има някакво, дали ще бъде поредната личност, която се очаква да бъде заловена извън границите на България?

Иван Гешев: Г-н Георги Семерджиев вчера, доколкото стана известно от комуникацията с испанските власти, е бил освободен, защото швейцарската страна е оттеглила искането си за арест и за екстрадиция. Защо се е случило?

Водещ: За какво? За трафик?

Иван Гешев: Искането, доколкото е известно на българските власти, е за трафик и разпространение на кокаин, тонове кокаин, както и за пране на пари. Между другото то е с давност 2004-2006 година и никой в Швейцария не би поставил въпроса не са ли много дълго разследвани и защо сега са ги обявили за издирване и един куп въпроси, които се появяват винаги от „феновете“ на прокуратурата. Винаги е виновна прокуратурата. Ако е бързо, защо е бързо, ако е бавно, защо е бавно. Ако е извън страната, защо е извън страната, ако е в страната, защо е в страната. И така.

Водещ: Другата широко коментирана акция, която впрочем продължава и за която ще има информация в следващите часове, 11 или 11.30 часа свиквате извънредна пресконференция, за да обясните днес в специализираната прокуратура. Но очакваме сега от ефира на Националната телевизия, да използваме това, че сте наш гост, г-н заместник-главен прокурор, да ни кажете за това колко човека са арестувани, как изглежда тази акция в НОИ-Силистра за източването на осигурителната система за фалшиви трудови стажове.

Иван Гешев: Към момента в рамките на часове вероятно ще бъдат привлечените според колегите, които ми казаха и ми дадоха разрешение да обсъждам, 6 лица. Обвиненията на първоначалния етап със сигурност ще са участие в организирана престъпна група. Надяваме се в близките часове да се съберат и достатъчно доказателства за привличане на вторични престъпления. Най-вероятно те ще са за длъжностно присвояване. Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи. Това става много трудно в рамките на 3 дена, в рамките на една така наречена реализация. Накратко механизмът, по който е функционирала тази група, е, че имала такса за услугата, която е била 10 000 лева. Създават се определени истински документи, примерно, че ти си работник миньор, пенсионираш се като миньор. Никога не си работил като миньор. Съответно получаваш една висока пенсия. Дебитната ти карта стои в групата, докато не изтегли сумата от 10 000 лева. Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема, участва в групата.

Водещ: Тоест групировката си взима нейното. Взима си 10 000 лева.

Иван Гешев: Да. И си връща картата.

Водещ: И оттам богатството на пенсията да си я тегли.

Иван Гешев: Според здравословното състояние на човека, нали, да кажем по този начин. Неговото участие, поне по тези доказателства, с които разполагаме, за да не бъде извършен конкретен контрол върху съответните пенсионни досиета. Колкото и смешно да звучи, но върху съответните досиета, които не е трябвало да се проверяват, се е слагала една бележка с надпис „СМЧ“. Означава „Силно мой човек“. И всеки от веригата НОИ-Силистра е знаел, че тези досиета трябва да се движат приоритетно.

Водещ: По друг начин. Казахте, че шест обвинения се очакват.

Иван Гешев: За шест човека.

Водещ: За шест човека. Милен Пенчев – бащата на Тита, шефът на НОИ-Силистра ще бъде ли посочен като главатар, като глава на организираната престъпна група?

Иван Гешев: Не знам дали това лице е баща на певица. Ние такива разследвания в тази насока – това не влиза в задълженията ни.

Водещ: Не ви интересува дали е на Тита баща, или не.

Иван Гешев: Но лице с тези имена ще бъде привлечено в качества на обвиняем. Мисля, че той е шефът на НОИ-Силистра, който цитирам.

Водещ: Ще бъде според обвинените разбира се?

Иван Гешев: Да. Мисля, че даже вече от снощи е обвинен.

Водещ: Като ръководител на групата или?

Иван Гешев: Не мога да ви кажа. Гаранция за участие в организирана престъпна група.

Водещ: Допускате ли, г-н Гешев, че щом има така интересна схема – „Силно мой човек“ – в Силистра и по този начин се източва НОИ, пенсионната и осигурителна система на страната, това важи и за други области? Може ли това да е само в Силистра? Защо да не е и в останалите 27 области на страната?

Иван Гешев: Каквото и да кажа, това ще са спекулации, но стъпвайки на опита си, който имам от началото на 90-те години, това едва ли е някаква уникална схема. Обикновено схемите, които се появяват, много бързо се възприемат от други групи и се прилагат навсякъде. Факт е, че в случая с ТЕЛК-овете това е една масова практика. Факт е, че според нашите анализи се губят стотици милиони. Подозирам, че тук положението е същото.

Водещ: Просто Силистра е далеч и там е ударила схемата, дотам е стигнала на спокойствие схемата?

Иван Гешев: Не, по-скоро там е намерена необходимата логистика, за да функционира тази ситуация безпроблемно.

Водещ: За какви щети говорим? Горе-долу? Как смятате?

Иван Гешев: Едва ли някой може да сметне в конкретния случай какви са щетите, преди да се анализират огромен брой пенсионни досиета, случаи. Но това е, поне по информацията, с която разполагаме, група, която е функционирала дълго време. Така че със сигурност само по този случай щетите ще са огромни. Знам, че ще е спекулативно, но предполагам, че функционират и други такива групи. Ние не можем да решим тези проблеми – нито с ТЕЛК, нито с източването на НОИ от така да кажем „мними пенсионери“, но можем да посочим тези проблеми. Ние се насочваме към тях, когато те вече са възникнали. Ние може да по някакъв начин да ги индивидуализираме и да посочим на изпълнителната и съдебната власт, че има проблем и те да вземат определени законодателни мерки. С наказателна репресия тези случаи няма да се решат и в крайна сметка ние ще извършваме някакви козметични действия с действията си в областта на наказателното право. Можем само да създадем някаква профилактика и да създадем някакво усещане, че има справедливост и тези хора да внимават и да не са толкова безскрупулни. Но ние тези проблеми не можем да ги разрешим. А там изтичат стотици милиони. И казвал съм го и ще го повторя – не сме бедна държава. Пари има, но явно се краде много.

Водещ: Много важна гледна точка давате в момента. Много важна теза лансирате в момента. Акциите ще продължат. Респектиране ще има. Ще хващаме лекари с фалшиви ТЕЛК-ове. Но това няма да бъде разрешено. Това ще продължи, докато законодателят, депутатите не вземат мерки.

Иван Гешев: Това е успешен „бизнес“. Изкарват се много пари. Това е като, ще си позволя да го сравня с една организирана престъпна група за наркотици – когато ти я задържиш и осъдиш, това е една пазарна ниша, която се освобождава – появява се друга група. Така е в цял свят. В случая с ТЕЛК, НОИ и с пенсионното осигуряване обаче има едно голямо предимство – че държавата може нормативно да въздейства върху този проблем и в голяма степен да затвори пробойните, през които се източват стотици милиони.

Водещ: След секунди ви връщам към тази тема, г-н Гешев. Само последната, трета операция – тя също беше в центъра на публичното внимание – операцията в „Орландовци“ през седмицата. Затворихте доста криминални типове там от клана „Гольовците“, че даже и двама полицаи от Второ РПУ, които с чадър ли, по някакъв начин са помагали на този клан. Но щеше ли тази операция да я има, да я реализирате, ако не беше убийството в Кюстендил на младия мъж, тъкмо свързан с клана „Гольовците“?

Иван Гешев: Между двата случая няма нищо общо и ще ви кажа защо. Защото разработката на колегите от СДВР е от лятото на миналата година, а убийството, което цитирате е отпреди около месец. Единствената връзка между двете неща е клановата принадлежност, да го кажем по този начин. За мен, в началото започнах, тази операция е по-важната от случаите с, да кажем, богати хора, които ги прибираме от цяла Европа вкъщи, защото те предполагам са по-интересни за масовия зрител, но повечето хора ги интересува и лично мен ме интересува сутрин, когато се събуди някой пенсионер в Северозападна България, вечерта да не е влязъл някой в къщата му и да не е откраднал малкото неща, които има, да не го е бил, за да му вземе пенсията, каквито случаи се срещат всяка седмица вече, които са почти ежедневие в тези села. Или примерно през нощта да се изнасили възрастна пенсионерка и да се запали с къщата. Това за мен е по-важната тема. Такива случаи за съжалени зачестяват. Лично мен ме е срам, когато ги гледам по телевизията и ще направя всичко според възможностите си с колегите, които работим, да не се чувстваме по този начин. За мен това е по-важното и това, което каза главният прокурор на съвещанието на МВР, е, че приоритет тази година за прокуратурата ще е това, и това – борбата с така наречената битова престъпност, която е бич в някои райони на България.

Водещ: Това е нещо като анонс от ваша страна, че 2019 ще има акции тъкмо, свързани с това- битова престъпност, гета, села, издевателства над възрастни хора?

Иван Гешев: Има конкретни проблеми, които в някаква степен ни е страх да посочим. Трябва да ги посочим, за да можем да ги разрешим. Има проблем в тази насока. Този проблем е сериозен.

Водещ: Вие знаете, че политиците ги посочват година след година особено като дойде време за избори. Нали знаете, че изборното обещание е полиция във всяко село и във всеки град така, че да се чувстват хората в малките населени места сигурни.

Иван Гешев: Не отговарям за обещанията на политиците. Голяма част от работата на политиците е да обещават. Моята работа е да си върша работата и аз не обещавам, аз казвам какво ще свърши прокуратурата. В рамките на възможностите й. Едва ли можем да решим такива проблеми, които са трупани с десетилетия, но ще направим всичко възможно, където успеем да ги решим.

Водещ: Мечтата на българите за правосъдие – голяма тема. 30 години ли живеете с тази тема във вашето съзнание и във вашата професионална кариера и във вашата работа? В едно интервю, последното за годината, главният прокурор – господин Цацаров, даде за нашето предаване интервю, в което каза, че „2018 година е годината на прокуратурата и спецпрокуратурата, пак коментирайки много интересни акции. Но прокуратурата си върши своето, арестите са пълни, започнахме разговора така, идва ред съдът да каже, идва ред на доказателствата. Смятате ли, че те отстъпват, господин Гешев, понякога? Падат жертва на какво? Винаги ли са годни доказателствата? Невинаги, разбира се.

Иван Гешев: Вижте, няма как винаги да са годни доказателствата, не може да няма проблеми. За мен по-важното е упорито си вършим, прокуратурата, работата. Когато паднем, да станем, да продължим и да обясняваме на хората, че го правим заради тях и да сме в постоянен директ с обществото, в контакт с обществото. Защото в крайна сметка, разбирането на прокуратурата и спецпрокуратурата и е, че работодател ни е българският гражданин. И затова ние трябва постоянно да обясняваме на обществото и на гражданите какво правим, защо го правим и защо се случват нещата. Това е начинът да бъдем подкрепени и аз виждам доста голям процент промяна в отношението към прокуратурата, виждам го и в ежедневните си контакти с хора, които не обичам да използвам термина „обикновени“, които са извън професионалната ми среда. А накратко – защо се случва това, е един много дълъг разговор. Правосъдната система е система от отделни сегменти. Част от тях е прокуратурата. Аз не искам да прехвърлям отговорността на други сегменти на правосъдната система, но всеки трябва да си свърши работата и да си я свърши качествено и да си носи отговорност за собствената си работа. Прокуратурата ще носи отговорност единствено за собствената си работа. Проблемите, ако мога да ги очертая на 4-5 групи, за мен най-същественият е липса на взаимодействие между някои сегменти от тази правосъдна система и навлизане политиката в съдебната власт. Ще спра дотук. Вторият основен проблем е, че законодателството ние от времето на другаря Тодор Живков и за да онагледя какво имам предвид, ако трябва, в която и да е европейска държава една единица доказателства да бъде осъдено едно лице, при нас са сто единици. Това, ако мога да го онагледя по друг начин, ще ви кажа при тежките дела, които са сериозни, има сериозен интерес срещу теб, политически, срещу теб седят ,млрд., състезанието прилича на боксьор тежка категория, професионалист, срещу аматьор-лека категория с вързана дясна ръка. Това го правят правилата в България. И когато тръгнем да ги променяме и кажем, че трябва да се промени, почва една сериозна репресия…

Водещ: Точно така. Когато сто единици ще стане една единица доказателство, за да бъде осъден, тогава няма да се казва – съдебен репресивен апарат.

Иван Гешев: Никой не иска това да се случва.

Водещ: Така, аз неслучайно казах – мечтата на българите за правосъдие. Знаете ли каква е тя? Какво мечтаят българите? Казват – искаме румънски модел, искаме министри в затвора, искаме престъпниците веднага да лежат в затвора, искаме сурови наказания, искаме справедливост. Да, ама, дори и там има двоен аршин. Искаме румънски модел, искаме ли магистрати под, сега тук не искам да отварям за Лаура Кьовеши и въобще никакви скоби. Искаме ли магистрати, които също са обект на разследване? Когато се обвини някой, когато правим в България румънски модел – арестувате кметицата на „Младост“, огромна вълна на недоволство в обществото – защо е арестувана кметицата на „Младост“? защо се държите така с горката жена?

Иван Гешев: Вижте, това също е дълга тема, която едва ли ще можем да изчерпим в днешния си разговор. Факт е, че за мен едва ли да има огромна вълна на недоволство, това са определени медии и определени политика, на която ще се спра накратко. Ако мога да започна с най-малкия проблем в тази насока, това е въпрос на народопсихология или както казва Любен Дилов-син – „за много хора корупцията е далавера, в която не участвам“. Т.е. всички искат борба с престъпността и с корупцията, но да не е за неговите приятели, да не е за неговата партия и да не е срещу неговото семейство. За всички други може да се прилага законът, но за нас и за моите хора не може. Това е въпрос на народопсихология и това е част от проблемът. Но по-сериозният проблем в случая, примерно с този кмет на район е, че зад нея стои една извънпарламентарна сила, която смята, че прокуратурата е виновна за всички злини на света, да не използвам, но на България определено. На това се гради платформата й и това дело се превърна в политическо, от гледна точка на това, че те се ангажираха сериозно с това нещо по една проста причина – понеже това е най-големият случай на корупция в България. В смисъл на задържани пари, такъв случай няма и в Румъния, която цитирате с толкова много поискани и получени пари, друг е въпросът дали това е корупция, това ще прецени съдът дали е подкуп, трябва да мине през всички съдебни инстанции. И точно заради това при един провал, макар и на една инстанция, това ще е огромен плюс за атака срещу прокуратурата, срещу КОНПИ и част съвпада с политиката на тези, здрави сили, да ги наречем. И това натовари този процес с много политика. Включително и с политика, в кавички, в съдебната система. Как бихте ли се почувства ли, ако примерно има митинг или шествие, или нещо от този род в подкрепа на Иван Гешев или лицето, което наричате по медиите Митьо-Очите? Ще е странно, нали? Но такива протести за магистрати, за госпожа Иванчева се провеждаха и всички ги възприеха нормално. Аз не ги възприемам за нормално. Това е част от политиката в съдебната система, включително някои магистрати са заложили сериозно на този случай по съображения, които са, да кажем, извънправни.

Водещ: Добре, как си обяснявате – нали съдебната система е власт, отделна, независима, защо политиката, е, хайде не политиката, защо медийна групировка, се бърка в съдебната система? С какви мотиви медийна групировка или сайт ще се бърка в съдебната система?

Иван Гешев: То не е само медийна групировка, това са политически сили, това е едно кълбо от преплетени интереси срещу нас. Погледнете 20 години назад, това което правим не се е случвало, казвам го откровено, в който и да е един аспект. Пак казвам, отворете сайта на Специализираната прокуратура и вижте по цялата книжка на НК – престъпления и от интересни, големи и за пръв път реализирани в България. Срещу нас седят хора, които имат власт и пари, млрд. Само в случая с банката, която знаете – КТБ, един човек е управлявал 7 млрд. Власт и влияние в България са едно и също, и са много тясно преплетени. Тези хора не искат това да продължи и това в някаква степен е нормално, защото всеки в тяхното положение ще направи същото. Друг е въпросът дали държавата ще му го позволи, в начина, по който позволява българската държава и българските медии, но това е вече отделен въпрос. Т.е. предстои и се случва атака срещу прокуратурата за това, което прави. Тя ще е медийна, тя вече тече тази медийна, за нея има определени сайтове, кой стои зад тях, подсъдими, бъдещи подсъдими, лица, които се укриват в Сърбия, плащат се пари за очерняне на прокуратурата на конкретни магистрати. Това ще се засили, този процес. Правят се всякакви други възможни – ангажиране на най-скъпо платени адвокати, всичко което парите и властта позволяват. Включително вероятно, ще се стигне и до натиск за законодателни промени за ограничаване правомощията на прокуратурата. Това е нормално, това предстои и ще стане грозно в близките месеци.

Водещ: Хващам се за ваша дума, господин заместник-главен прокурор, подсъдими и казвате, и бъдещи подсъдими.това е много любопитно, защото ваши колеги, магистрати, намекват, че настоящи подсъдими чакат само смяна на политическата система, за да се обърне всичко. Настоящите свободни хора обаче, като се смени политическата система, какво – ще станат подсъдими?

Иван Гешев: Не точно така. Ще ви кажа какво, ще се върна към случая с Иванчева защо се случи по този начин. Това, че се случи толкова медийно, е чиста случайност. Но много хора, чисто психологически, като се видяха, се поставиха на нейно място. Казаха – о, ама, утре може да съм аз по този начин, аз като получавам парите, да ме види цяла България. Дали е престъпление, дали не е престъпление, сега няма да казвам. Това създаде страшен стрес и страшна съпротива. Акциите на прокуратурата, случаите, арестите, присъдите ще създават все по-голяма съпротива. Друг е въпросът, че държавата трябва да реши какво иска – дали иска това да продължи по този начин и да подпомогне допълнително със законодателни промени, с кадрова политика, с пари, включително, никой не работи повече без да му се плаща повече, както е в България. Мога да ви направя анализ в Румъния примерно, специализираната прокуратура взимат пари колкото върховен магистрат във Върховния съд плюс 20%, плюс бонуси за конкретни резултати. Това е тама-табу в българката съдебна система. Не може определени структури, които работят повече, свързани с повече риск, с повече лишения, да получават по същия начин като хора, които работят по-малко. Това е някаква уравновиловка от соц времената. Това е тема-табу в съдебната система. Но това се прави в цяла Европа за тези структури, защото специализираните структури са добър модел, който е, европейски модел, въведен в България.

Водещ: Последни два въпроса, в края на това интервю, господин Гешев. Предлагам ви, за да приключим темата с фината, деликатна тема – ходенето по лед. Политиката и системата, правосъдната, съдебната система. Опозицията казва – имате двойни стандарти, можете да обвините Елена Йончева веднага, бързо, веднага обвинение срещу Елена Йончева, не можете да обвините министъра на културата Боил Банов. Едновременно с това Томислав Дончев, вицепремиерът, прави собствено разследване по случая с Боил Банов. Какво е то? Какво е установил? Понеже е дал документите на прокуратурата, материалите, какво казва Томислав Дончев за Боил Банов? Уличава ли го в престъпление или напротив – оправдава го?

Иван Гешев: Това са два въпроса. В рамките на шегата, явно господин Дончев иска да ни става колега. Но ако трябва да отговоря на въпроса за господин Томислав Дончев, проверката по случая „Банов“ беше приключила, колегите казаха, че обмислят окончателен /…/. Когато пристигна един класьор с документи, изпратен с едно бланкетно писмо – приложено изпращам ви еди какво си. Сега аз не знам на какво основание господин Томислав Дончев е извършил тази проверка, която в някаква степен дублира работата на прокуратурата, но при това изпращане на документи, трябва да се анализират. Най-вероятно ще се окаже, че разполагаме с тези документи, но няма как да стане без подробен анализ на тези документи. А ние не може да преценим какво има в тази папка, без да ги анализираме по простата причина, че господин Дончев, ако е имал някакво мнение е трябвало да го изпрати с мнение – ето тук в тази папка се съдържат данни за престъпление срещу господин Боил Банов или – ето тук пращаме ви ги, защото… Или осъществявам сигналната функция, сигнализирам прокуратурата за извършено престъпление срещу колега в правителството. Или пък казва – вътре не се съдържат данни, той няма нищо общо. Едно бланкетно писмо, прилича ми на изминаване на ръцете, общо взето. Но това е мое лично житейско разсъждение. А за това, че Елена Йончева и т.н., значи аз не знам защо се получи тази свръх реакция, защото обвинени депутати в парламента, в момента, има от всички парламентарни сили. Има обвиняеми от ГЕРБ…

Водещ: От „Воля“.

Иван Гешев: От „Воля“, който е председателят, мисля, на ПГ, има от БСП, няколко, не е само госпожа Йончева. Не знам на какво се дължи тази свръх реакция. Ако беше само госпожа Йончева, бих възприел, че се оценява като някаква атака срещу БСП и срещу конкретна партия. Това е принципна работа на прокуратурата. Когато съберем доказателства, нямаме притеснение да обвиним абсолютно всеки в тази държава. Така ще е, докато функционираме по този механизъм в последните години. Живот и здраве, ще видим по-нататък.

Водещ: Господин Гешев, 2019 година ще има нов главен прокурор на Република България. Тази позиция – главен прокурор, в полезрението ли ви е?

Иван Гешев: Аз съм част от екипа на сегашния главен прокурор. Сегашният главен прокурор се казва Сотир Цацаров, моята работа е да върша работата, която той ми е възложил. Ако трябва да бъда честен, абсолютно, такива мисли даже не ми минават през главата. Към момента нямам такива амбиции и смятам да имам такива амбиции – да се кандидатирам. По процедура и няма и начин аз да се кандидатирам. Т.е. не смятам да участвам в това състезание, накратко казано. Имам доста подробни съображения, лични, за това нещо.

Водещ: Да, да, разбира се, човек сам отговаря на такъв въпрос, откровено. Но понеже казвате – към този…

Иван Гешев: За да обясня на много хора, които се притесняват от това…

Водещ: … момент нямам, пък това отваря вратички. Към този момент няма, есента може пътк…

Иван Гешев: Не, няма, не виждам… Много малък кръг от причини, почти невъзможни могат да се мотивират за такова нещо.

Водещ: Добре. В търсене на нов главен прокурор тогава.

Иван Гешев: Определено да не се притесняват, няма да съм аз.

Водещ: Благодаря ви за това интервю. Заместник-главният прокурор Иван Гешев.