Свърши ли се спокойното време на организираната престъпност: Иван Гешев, зам.-главен прокурор

8 Март 2019 г.

08.03.2019 г.

Канал 3, „Всяка сутрин”

Водещ: Днес ще стане ясно на колко от задържаните при акцията в квартал „Орландовци“ прокуратурата ще повдигне обвинения. Повече подробности за акцията, както и задържането на семейство Арабаджиеви в Барселона ще разберем сега от колегата Снежна Хитова и нейния събеседник зам.-главния прокурор Иван Гешев. Добро утро.
Репортер: Добро утро. Сега към една тема, която вярвам вълнува цялото ни общество. Заработи ли спецправосъдието у нас като смазана машина и как се стигна до ситуация, в която сочени за олигархични фамилии у нас търкат наровете в софийските арести? Сега се обръщам с този въпрос към заместника на главния прокурор към Върховната касационна прокуратура г-н Иван Гешев. Добро утро, г-н Гешев.
Иван Гешев: Добро утро. Едва ли работим точно като смазана машина, защото има много затруднения, които са извън правомощията на прокуратурата, включително и законодателни промени, включително и организационни. Но поне прокуратурата и спецпрокуратурата правят всичко възможно да дадат на гражданите, които са нашият работодател, това, което очакват, и то е справедливост, което отдавна очакват между другото.
Репортер: Да ви насоча към последните акции и събитието от вчера. Задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания.
Иван Гешев: Какво точно?
Репортер: Как се стигна? Доколкото разбрах, нашата прокуратура е издала европейска заповед за разследване и така се е стигнало реално до задържането им.
Иван Гешев: Точно така. Ситуацията е следната: В края на миналата година се получи съответната информация от българските специални служби, за което им благодаря, защото това наистина е добра работа на българските служби, че издирваните лица, които задочно привлечени като обвиняеми, се намират в Испания в жилище или в имот по-точно на лицето Георги Семерджиев. Предприеха се съответни действия, контакти със съответните компетентни испански власти. В началото на януари беше изготвена европейска заповед за разследване, с която искаме установяването на този имот, локализирахме приблизително къде се намира и го посочихме на испанските власти и поискахме претърсване на имота, личен обиск на лицето Георги Семерджиев и в случай, че бъдат установени там издирваните обвиняеми Ветко и Маринела Арабаджиеви съответно по отношение на тях също да се извърши обиск както и изземване на вещи, които касаят българското разследване.
Репортер: Какво предстои сега като процедура като екстрадицията им?
Иван Гешев: Предстои екстрадиционно производство в случай, че дадат съгласие, днес предстои превеждане на молбата, европейската, заповед за арест, която ще бъде в рамките на днешния ден до съответните испански власти изпратена. В случай, че дадат съгласие да бъдат екстрадирани, може в рамките на петнайсетина дни да бъдат върнати в България. В случай, че държат да минат през съответно екстрадиционно производство, тогава се минава през испанска съд, процедура съответно, това може да продължи два-три месеца. Но нямам притеснение за хода на това. Видяхте как се случиха във Франция, това ще се случи и там.
Репортер: Имали сте подозрения все пак, че те могат да се намират именно в жилището на Георги Семерджиев, предполагам?
Иван Гешев: Ние затова поискахме тези действия, защото имахме информация, че се намират там. Сега дали тази информация е вярна или невярна, ние сме поискали от испанските власти да го проверят и се оказа, че тази информация на българските служби е вярна.
Репортер: Всъщност те са били близки приятели.
Иван Гешев: Не знам какви отношения, но явно имат добри отношения, след като са заедно.
Репортер: А малко повече за Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа.
Иван Гешев: Не е обект на това разследване, поне към този момент няма доказателства за привличането му като обвиняем по това разследване. Единственото, което мога да кажа, е, че той също е задържан от друг екип на испанската полиция, защото се издирва в Шенгенското пространство с искане за арест и екстрадиция от швейцарските компетентни власти.
Репортер: Една друга мащабна акция имаше вчера срещу клана Гольовците. Как се стигна до това разследване, кога започна то?
Иван Гешев: Имаше, да, акция срещу организирана престъпна група. Факт е, че голямата част от тази група е от така, както вие казвате известния български род, клан Гольовци. Голяма част, част от групата са според колегите, които наблюдават досъдебното производство, са служители на МВР. Стигна се благодарение на добрата работа на Столичната дирекция на вътрешните работи, които от средата на миналата година работят върху тази широкоспектърна група, която се занимава с всякакъв тип престъпления – от чупене на надгробни паметници в близкия гробищен парк в „Орландовци“ с цел да бъдат възстановени и хората да си платят, през рязане на жп релси, което застрашава националната сигурност, до кражби в промишлени предприятия, грабежи тежки. В „Бенковски“ беше извършен грабеж и бяха взети парите, предназначени за пенсиите на възрастните хора. Някои наричат това битова престъпност. За мен това не е точно битова престъпност, това е организирана престъпност, която най-много дразни и, как да кажа, създава чувство за несправедливост. Защото знаем, че за вас журналистите са по-интересни случаите, в които цитирате примерно задържаните в Испания, да, те причиняват огромна икономическа щета, такъв тип престъпления, принципно говоря, на бюджета, в крайна сметка се отразяват на всички граждани. Но за всеки български гражданин, най-важното за него да се събуди нормално в дома си, без да е обран през нощта, да не му липсва колата, в Северозападна България да не убиват възрастните хора като в приказката за една държава, която убива възрастните хора, да могат да спокойно през нощта, без да бъдат ограбени, да им се искат пенсиите, да бъдат изнасилени, след това изгорени с къщата, каквито случаи има. И за мен това е важният случай. Защото държавата показва, че може да се бори с този тип престъпност. И очаквайте новини. Това ще е тенденция в работата на прокуратурата. Беше зададена от главния прокурор на съвещанието, на което присъствахме, годишното съвещание на Министерството на вътрешните работи, че приоритет. Това ще бъде един от приоритетите. Борба с някои я наричат битова престъпност, за мен изключително сериозна престъпност.
Репортер: Петнайсет души бяха задържани при тази акция. Трима полицаи се разследват обаче. Това е, двама, двама са.
Иван Гешев: Двама са, част привлечени към наказателна отговорност като членове на тази група. Те са занимавали с логистика, с охрана. Когато се краде, да няма полиция, за да не те хванат на съответното място. Пък дори има данни, че физически са били охранявани при извършване на престъпление. Това не е новина за МВР, тези служители отдавна се наблюдават от МВР, включително единият от тях е уволняван, след това е връщан от съда, другият е в процедура по уволнение. Така че в крайна сметка МВР си се бори и решава проблемите си. Там на работа са хиляди хора, нормално е някои от тях да минат да минат от другата страна, при врага. Но факт е, че МВР си върши работата и се очиства от хората, които предават.
Репортер: През последните месеци наблюдаваме една доста синергична работа между спецпрокуратурата, ГДБОП, МВР. Доста случаи имаше, спецакции, задържани, не са изключение случаите, в които в коридорите на Специализирания наказателен съд ходят бивши министри, депутати, кметове, районни кметове. Как се стигна до тези спецакции? Задържането на толкова хора по високите етажи на властта.
Иван Гешев: Това е, как да кажа, много сложен въпрос, който отнеме много време. Накратко мога да кажа, че имаме изключително добро взаимодействие с МВР и ДАНС, каквото смея да твърдя, поне аз работя от 1994 г., никога не е съществувало. Имаме подкрепа, според мен не е достатъчно, но да се надяваме да се засили, от законодателната, изпълнителната власт. Почнат някакви промени все пак на законодателството, които са неотложни, защото то е изключително остаряло. И второ, беше въведен един работещ европейски модел. И този работещ европейски модел е на специализираните структури, специализираната прокуратура и специализирания съд. Те далеч не са комплектовани кадрово и материални, те почват да дават резултатите, за които са създадени. И тези резултати те не са експеримент, в България те са продукт и нещо създадено в цяла Европа, те са добра практика. Това трябва да е ясно. И тази добра практика почва да дава резултати. Естествено е, че тези резултати ще уплашат много хора, ще бъдем атакувани, ще бъдем очернени, ще има компромати, ще има всякакви неща, но това е част от, как да кажа, това, което сме приели, с колегите от специализираната и въобще от прокуратурата, защото няма да спра да го повтарям, за нас важно е, че са доволни хората. Наш работодател са българските граждани и те надявам се да ни повярват, защото ако ни повярват, че работим за тях, ние ще сме по-силни и ще им дадем това, което те очакват, справедливост.
Водещ: Като казахте, че ще бъдете атакувани и очернени, веднага се сетих за мегаделото „КТБ“, което вие буквално.
Иван Гешев: Вижте сега, трябва да бъдем откровени – ние арестуваме хора, които никога не са арестувани в България, не са задържани под стража, не са разследвани, зад тях стоят стотици милиони, зад лицето, което се укрива в Сърбия, стояха милиарди. Нормално е всеки от тях – казвам нормално от тяхна гледна точка, от моя естествено всеки си има различна гледна точка – да организират този финансов ресурс, за да се защитят, за да избегнат наказателна отговорност. Едни го ангажират като се крият и съответно си плащат, за да се крият. Други го ангажират като плащат на високоплатени адвокати. Трети го ангажират като плащат на да кажем наши колеги, както и да го кажа, за да бъдем очернени конкретни магистрати, разследващи. Други използват по-радиални способи. Някои използват всичките. Това е очакван ефект на това – колкото по-дълбоко бръкнем в раната, толкова повече ще боли. 
Репортер: Като казах, че доста бивши министри в момента се водят срещу тях дела в Специализирания наказателен съд, веднага се сещам за делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев като помагач. То в момента тече в специализирания наказателен съд. Иво Прокопиев обаче има и повдигнато обвинение за пране на пари, за каолин. На какъв етап е там разследването?
Иван Гешев: Честно да ви кажа – точно това разследване не съм в подробности в хода му. Запознат съм, че то се наблюдава от Градска прокуратура, но не съм наблюдавал това производство. Не съм запознат и с хода на последното следствие по делото в Специализирания наказателен съд, защото това не е някакво дело, което да е изключително в Специализираната прокуратура. Както казахте, има много бивши министри, предстоят надявам се някога да има и настоящи действащи кметове от всякакви партии, от всякакви цветове, от всякакви коалиции. Така че това не е някакво приоритетно дело, което да следиш приоритетно. Това е едно от масовите дела, които текат в Специализирания наказателен съд срещу хора, които имат пари. 
Репортер: Като казахме, че има и доста задържани олигархични фамилии, фамилията Баневи – последно там имаше с една кутия от сок история с телефон вътре скрит. 
Иван Гешев: Задържани са под стража. Естествено пускат молби за мерки за неотклонение. Съдът към този момент е преценил, че адекватната мярка е задържане под стража. Продължават да са в ареста, което им пречи да мигрират в Русия – в рамките на шегата. И това е ситуацията. Разследваме. Надяваме се тези дела приоритетно да ги внесем в съд. Разберете – тези дела са много трудни. Това не е най-обикновена кражба от домова кражба и от съседната къща си откраднал нещо от двора. Това са тежки дела, с години нерешени проблеми, Става въпрос примерно за този случай за източване, обезкостяване на голяма част от българската промишленост, на много заводи. Това много трудно може да приключи в рамките на 8 месеца, когато е максимален срок те да останат под стража. Въпросът е, че правим всичко възможно, огромен ресурс в рамките на възможностите ни естествено сме ангажирали с тези разследвания, за да може максимално бързо да влязат в съд. От там нататък българският съд – нямам съмнение, че Специализираният съд ще си свърши работата, надявам се. В крайна сметка, разберете, борбата с престъпността е взаимодействаща между много системи. Всяка система – дали е правоохранителната в лицето на МВР и ДАНС, общо казано, и Прокуратурата, дали е Съдебната прокуратура, дали е съдът – трябва да си свърши сама работата и да си носи отговорността. Не може една система да носи отговорността за друга затова, че не си е свършила работата. Прокуратурата ще направи всичко възможно да си свърши своята работа, но всеки трябва да си поеме отговорността в тази държава. Не може да носим чужди грехове.
Репортер: Само да ви питам – в една новина от последните минути и акция в момента срещу НОИ в Силистра – дали може повече подробности и за нея да дадете? 
Иван Гешев: Точно срещу НОИ – не. Срещу държавата не правим акции, но срещу определени физически лица да кажем, за които имаме данни, че са се извършили престъпления – да, има операция в Силистра и в София. Става въпрос за организирана престъпна група, която е източвала бюджета на НОИ – така да го кажем, по този начин, включително се занимава и с така наречените ТЕЛК-ве и фалшиви ТЕЛК-ве – термин, който се наложи напоследък. Провежда се действие спрямо шефа на НОИ Силистра. И от там нататък засега няма задържани лица. Всичко е в първоначален етап. В рамките на няколко часа едва ли мога да ви дам друга по-конкретна информация.
Репортер: Добре. Много ви благодаря за това интервю. 
Иван Гешев: И аз ви благодаря.
Водещ: Интервю на колегата Снежана Хитова със заместник-главния прокурор Иван Гешев.