Прокуратурата в действие: Иван Гешев – заместник-главен прокурор на Република България

22 Януари 2019 г.

22 януари 2019 г.

БНТ, „Денят започва”

Водещ: МВР и Прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК. Проверяват се областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии, но проверките ще обхванат цялата страна. До момента са образувани 4 досъдебни производства и 7 преписки. Заместник-главният прокурор на Република България вече е в студиото с подробности по тази и други акции на Прокуратурата. Да започнем с тези ТЕЛК-ове. Как се стигна до акцията? За такива фалшиви ТЕЛ-кове в България се знае от много време, защо сега?

Иван Гешев: Явно е извършен анализ от представители на изпълнителната власт и беше възложено на Министерство на вътрешните работи от министър-председателя господин Борисов и от главния прокурор господин Цацаров на мен, да се обобщи информацията, която има по тази тема. И да се предприемат определени действия в случай на констатиране на някакви системни проблеми. В резултат на това обобщихме и продължаваме да обобщаваме така наречени „стари случаи“. Те са десетки. Но се констатираха интересни неща. Примерно в Силистра, съвместно забравих да кажа, че това се случва съвместно с представители на изпълнителната власт, в случая НОИ, 28% от всички тези са инвалидни пенсии. В резултат на анализ на риска на тази група от представители на изпълнителната и съдебната власт започнаха действия в няколко областни града – в Разград, в Силистра, в Перник, в Габрово и още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям. Варира между 18 и 28 процента, което съм сигурен, че без да съм изследвал темата, ни прави първенци в Европа. Сформираха се групи към Икономическа полиция, които бяха изпратени на място и се започна работа. В резултат на това над 200 към момента разпита и обяснения са снети, образувани са досъдебни производства, проверки. Общо-взето ситуацията и усещането на колегите е, че от тези стотици хора, поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят къде са ходили, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят колко лекари има съответната Трудово-експертна лекарска комисия, не знаят какви документи трябва. Положението, казах вчера, е трагично според мен и ще ви кажа защо.

Водещ: Няколко региона изброихте. Само да уточним, там ли ще бъдат концентрирани проверките или ще обхванат цялата страна?

Иван Гешев: Проверките ще продължат в цялата страна. Започнахме с регионите, където процентът на така наречените инвалидни пенсии е най-висок спрямо броят на всички пенсии. Силистра е първенец и затова започнахме първо там. А положението е трагично, защото тези пенсии на година от бюджета се изплащат около 1 милиард и 700 милиона. Всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща. Поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 милиона. И примерно неизбежно към тази процедура са свързани определени хоспитализации. Голяма част се констатира, че те са фиктивни. Това означава, че паралелно тече едно източван на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва. Така че ако това, което констатираме, без да е с претенция на идеална точност, според мен едни стотици милиони изтичат в пясъка и те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари.

Водещ: Каква е била схемата – замесени лекари, купувачи на такива телкови решения, продавачи?

Иван Гешев: Някои неща в момента не могат да се кажат, защото предстоят определени действия по определени случаи. Но схемата не е една. Те са различни, даже се различават по различните региони. Примерно в Силистра, където сме най-напред с провежданите действия, се констатира че няколко лица към този момент са установени, да ги наречем посредници, направо си обикалят в, да го наречем махали, да го наречем населени места с концентрирано население, което е със социално слаби и направо си предлагат срещу 600 лв. да получат решение от ТЕЛК, за да могат да придобият пенсия по инвалидност.

Водещ: Което е един доста добър вариант за гарантирано бъдеще.

Иван Гешев: Да, особено в тези региони, където няма сериозен поминък. Това е един от моделите. Има и различни модели. Но ще кажа, не могат толкова да бъдат обвинявани тези хора, които плащат, защото – да, те извършват престъпление, безспорно. Но в крайна сметка държавата трябва да извърши някакъв анализ и да затвори тези пробойни, които явно съществуват на законодателно ниво. И вторият проблем, трябва, ако можем да градираме вината е в съответните ТЕЛК, защото никой не може да придобие такава пенсия без съответното решение от ТЕЛК.

Водещ: Добре, казвате от хората, които купуват фалшиви телкове може и да не се търси наказателна отговорност.

Иван Гешев: Не, не. Не съм казал такова нещо. Казах в морален аспект.

Водещ: В морален, да. В чисто морален аспект. Не стават ли много наистина, ако се замислим, вие вчера на пресконференцията казахте в Силистренско цели села?

Иван Гешев: Точно така. За да бъда точен, създава се впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, защото не всички жители на тези села живеят на това място, но примерно по статистика една втора от определени населени места и определени села в Силистренско, до една трета са с такива пенсии. Аз разбирам тези хора, но това, защото искат да си осигурят някакъв поминък, в тези места няма поминък, но ефектът е, че реално хората, които са инвалиди, не получават това, което им се следва. Ако тези пари, примерно, към стотици милион, може да отидат и към милиард, които изтичат в момента в пясъка, отидат при тези хора, тези хора ще живеят по начина, по който живеят инвалидите в Европа. Най-малкото държавата ще има пари и за други дейности. Значи, освен тези пари, които получават, казах ви 39 социални услуги – това са безплатни винетки и какво ли още не. И те не отиват в хора, които имат нужда. Както каза колегата вчера, жена с 93% нетрудоспособност работи като шивачка.

Водещ: И то зрителна нетрудоспособност. Ще стигнат ли местата в арестите, ако се стигне до това?

Иван Гешев: Вижте, дали ще има арести е преценка по всяко конкретно досъдебно производство на съответните колеги, които работят. Лично за мен, като работим с морални категории, едва ли е толкова морално да задържаш хората, които го правят това нещо. Да, те извършват документно престъпление и трябва да си носят отговорност. За нас целта, която предстои в следващите месеци и до края на годината е хората, които способстват тези схема да функционира. А това са Трудово-експертните лекарски комисии. Тъжното е, че това една от малкото структури, които би трябвало да се самоконтролира в някаква степен с Националната експертна лекарска комисия, която контролира съответните ТЕЛК-ове, което е крайно съмнително. Надявам се в резултат на тази дейност държавата да извърши някакъв анализ и да предприеме съответни законодателни мерки.

Водещ: Какви? Какви мерки има нужда държавата точно в момента?

Иван Гешев: Аз не съм специалист. Ние в момента това, което правим е ревизиране на наказателна отговорност, да констатираме проблема и да предприемем съответно наказателно преследване на разследваните лица, които смятаме че са извършили някакво престъпление, като предстои интересно развитие в тази посока следващите седмици. Но това, което според мен, без да съм специалист пак казвам, не може човекът, който дава парите, грубо казано, да му се казва по какъв начин да ги разходва – НОИ дава парите, но не преценява кой да ги разходва, а преценяват ТЕЛК-овете. Не може НОИ да няма контрол върху съответните експертни лекарски комисии. За мен това е същината на проблема.

Водещ: В новините от сутринта, това което върви като основна тема – ЕК предупреждава България заради практики за даването на паспорти на чужденци срещу инвестиции. Агенция Ройтерс разпространява един доклад, който трябва да бъде публикуван в сряда. Как ще коментирате това, което се споменава в доклада?

Иван Гешев: Аз не съм запознат с доклада и сега чувам за този доклад от вас. В крайна сметка едва ли от мен може да се очаква някакъв политически коментар на доклад на ЕК.

Водещ: Политически не, а по-скоро как се купува гражданство в България?

Иван Гешев: Аз не знам как се купува гражданство в България, защото ако знаех, щях да сигнализирам и да има досъдебни производства за това нещо. Мога да кажа във връзка с този случай, който последният беше свързан с Държавната агенция за българите в чужбина.

Водещ: И която явно е станала причина за наличието ни в този доклад?

Иван Гешев: Вижте, изборът е или да не работим, за да не влизаме в доклади, или да работим и когато има някакви незаконни практики, нарушения, дали са престъпления ще реши съдът, да предприемаме определени действия. Само искам да кажа категорично, защото имаше изявления на представители на държавата, че става въпрос за купуване на българско гражданство. За този случай, който ми е известен, става въпрос за незаконни практики за удостоверения за произход. Това не е българско гражданство. Това е част от процедурата за българско гражданство. Това една незаконна практика, корупционна схема, както искате наречете, което ние сме прекъснали. След това следва Министерство на правосъдието, след това има указ от президента. Това една процедура. Ние сме спрели и сме констатирали една практика в началото на тази процедура и не сме констатирали категорични доказателства, че става въпрос са търговия, както го наричате, с българско гражданство, въпреки че имаше някакви изявления на държавни служители български, че става въпрос са българско гражданство. Според мен става въпрос за непознаване на материята и на конкретните случаи.

Водещ: Ако утре наистина този доклад се появи във вида, в който твърди Агенция Ройтерс, че ще бъде факт, в него се говори за пране на пари, корупция, укриване на данъци, в една група сме с Малта и Кипър, възможно ли е прокуратурата да се самосезира след този доклад?

Иван Гешев: Всичко е възможно. Прокуратурата има такива възможности. Ще погледнем доклада и ще видим дали има данни, които са достатъчни в тази насока, която вие коментирате.

Водещ: Добре, значи от утре чакаме новини. Другата гореща тема от миналата седмица, краят на миналата седмица, акцията за тероризъм на територията на България. За 3 г. 25 милиона евро и не по-малко от 100 автомобила са трансферирани за Сирия през страната ни. Да разкажем как са действали тези 6 обвинени?

Иван Гешев: Аз казах, че случаят е специфичен. Да го кажа най-общо свързан е с националната сигурност и то не само с националната сигурност на България, а и на европейските ни партньори. Затова всякакви коментари извън, да ги наречем, санитарния минимум, не са полезни на този етап. Мога да кажа само няколко принципни неща. Става въпрос за, да го наречем, организирана група, основно чужди граждани, които са част от една широка мрежа по една древна система, която в арабския свят се нарича „Хавала“, в Азия се нарича по друг начин. Това е една система за финансиране, неформално финансиране и избягване на традиционната банкова система, казано нещо като системата за бързи преводи Western Union, но без всякакъв контрол. Тази система, тази група която е в България, която е част от една широка мрежа, която съществува не само в Европа, се е занимавала с финансиране на всякакви дейности, включително и законни. Като част от сегмента на дейността им е била финансиране на хора, които се занимават с логистика, с финансиране на терористични организации, включително и с доставяне, на както казахте вие, част от дейността на високопроходими автомобили за Срия, което знаете за какво се употребяват основно – гледаме всички телевизия и картечниците на тях, които са монтирани в Сирия.

Водещ: 3 години е действала тази схема. Откога прокуратурата работи по този случай?

Иван Гешев: Мога да кажа, че работим от една година с колегите от ДАНС и от ГДБОП, които имат функции в тази насока. Насока с противодействие на тероризма. А Специализираната прокуратура има сформирано звено от прокурори, които се занимават само с този аспект от наказателно-правна гледна точка, от една година се работи по този случай.

Водещ: Възможно ли е това да се окаже само върха на един айсберг и всъщност да има още подобни организации тук у нас?

Иван Гешев: Всичко е възможно. Към този момент нямаме данни. Само трябва да уточня нещо, което съм длъжен да повторя – не става въпрос за пряка терористична заплаха в България. Става въпрос за финансиране, което излиза към други държави и стига в крайна сметка по един или друг начин, под една или друга форма, към международни терористични организации, да речем.

Водещ: Казвате пряка заплаха няма. Няма ли опасност обаче спирането на тази финансова група да стане повод за, да използваме по-меки думи, но за повишено внимание от наша страна?

Иван Гешев: Вижте, повишено внимание винаги трябва да има, поради тази ситуация, която съществува, тази ситуация в ЕС, не мисля че нещо налага по-повишено внимание, отколкото е нормалното за тази ситуация, която е обща за всичките ни европейски партньори, която сега трябва да си кажем честно, има повишено ниво на заплаха в целия ЕС. Ние сме част от ЕС и не трябва да подценяваме това нещо, защото има опасност. Но службите работят, което мога да кажа, контролират процесите, които се случват в страната. 100% сигурност в тази насока никъде в света, никой не може да даде.

Водещ: Повишено внимание, без заплаха, и в Пловдив, започна там проверка на Прокуратурата за разходите по откриването на „Европейска столица на културата“. Поводът – медийни публикации. Честа практика ли е това от страна на Прокуратурата да се самосезира на база на медийни публикации?

Иван Гешев: Не мога да кажа, че е честа практика, но това е законо-регламентирана процедура, която Прокуратурата има възможност, и която Прокуратурата употребява. Не е от най-често срещаните, обикновено става по сигнали от съответните служби, с доклади, примерно от агенция АДФИ. Но има такава практика, прилага се. Не мога да сметна какъв процент, но…

Водещ: Възможно ли е да станете жертва на фалшиви новини? Или това само проверка може да констатира?

Иван Гешев: Вижте, не съм запознат с конкретния казус, надявам се, че колегите са били прецизни, запознали са се, констатирали са данни, които налагат да се самосезират. Доколкото ми е известно са възложили на Икономическа полиция- Пловдив някаква допълнителна проверка. Плюс това става въпрос не за образуване на досъдебно производство, а просто проверка на тези твърдения, които са в медиите от Икономическа полиция дали кореспондират с обективната действителност.

Водещ: Другият въпрос, който идва оттук обаче, не уронва ли всичко това имиджа на страната ни? Нямам предвид проверката като такава, имам предвид по-скоро публичното й оповестяване?

Иван Гешев: Не мога да преценя.

Водещ: Говорим все пак за европейско събитие.,

Иван Гешев: Не мога да преценя в този случай какво е въздействието на това нещо. Но в крайна сметка приоритет пред всичко има Прокуратурата да спазва законово регламентираните си задължения. Значи не може да се съобразяваме с факти и процедури, които са извън закона. Ако законът ни задължава да предприемем определени действие, ние не може да го съобразява с това как ще се отрази, как ще се тълкува, кой какво ще помисли. Значи по тази логика за Държавната агенция за бежанците в чужбина трябваше да не предприемем действия за тази група, да не изземаме едни 500 хиляди евро, които бяха /…/, за да не страда имиджът на държавата.

Водещ: Говорим за това да не се обявяват публично, докато не стават ясни резултатите.

Иван Гешев: Не съм специалист в тези…

Водещ: Да, но това е друга тема. Казусът с издирването на семейство Арабаджиеви продължава, „Интерпол“ също участва в търсенето им. Има ли някакви нови данни за възможната дестинация на семейството към момента?

Иван Гешев: Към този момент, няма такива данни.

Водещ: Те последно бяха във Франция.

Иван Гешев: Във Франция, където бяха установени последно, че пребивават. Френската полиция не ги намери на адресите, които ни бяха известни, и които подадохме на съответните компетентни френски власти. Това, което мога да кажа е, че това, че някой се укрива, значи се притеснява от нещо. Това е нормално, явно наказателното производство, като доказателства, седи добре и някой се притеснява от наказателната отговорност. Това е логичното предположение, в житейски план. Много хора се укриват в цял свят. Има случаи в Европа, в САЩ, които по границата или примерно, в САЩ са се укривали 20 години от правосъдието в САЩ.

Водещ: В този ред на мисли, каква е валидността на тази „Червена бюлетина“ на „Интерпол“?

Иван Гешев: Не мога да ви отговоря конкретно. Предполагам, че се свързва с давността на конкретното престъпление, което не мога да възпроизведа в момента.

Водещ: Да, т.е. няма да спре издирването след няколко месеца?

Иван Гешев: Не.

Водещ: Добре. Ако не бъдат открити в рамките на тази „Червена бюлетина“, какво следва?

Иван Гешев: Значи, ако до приключване на наказателното производство, което не е само срещу тях, а и срещу други лица, между другото, ще припомня, че три от тези лица, включително и член на това семейство, до момента са задържани под стража.

Водещ: Синът им?

Иван Гешев: Да. Означава, че ще бъдат повдигнати задочни обвинения, ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по същия начин, както беше внесен за подсъдимия Цветан Василев, който се укрива в Сърбия от българското правосъдие, но той поне се знае къде е.

Водещ: След последното ви интервю, стана повод много медийно да се зашуми около действията на Прокуратурата, Николай Банев вчера реагира. Бизнесменът ви обвини в дезинформиране на обществото относно задържането на Евгения Банева, относно открития телефон.

Иван Гешев: Вижте какво, няма какво да влизам в спор с подсъдими. Явно напоследък това е модерно – обвиняемите и подсъдимите стават писмовни. Един колега на господин Банев от Сърбия постоянно се изявява в различни блогове, господин Банев пише писма до медиите. Всеки се защитава. Това са обвиняеми, подсъдими, имат право да възприемат защитна стратегия каквато преценят, включително да се защитават и с медийни атаки, както правят някои други обвиняеми кметове. Това е част от тяхната преценка по какъв начин да избегнат наказателното преследване и наказателна отговорност.

Водещ: Има нещо любопитно в писмото – Банев твърди, че телефонът, за който стана ясно, че е открит е открит докато се зарежда в телевизора в килията. Сега без значение дали е в кутия, или докато се зарежда…

Иван Гешев: Явно за господин Банев е много значима тази разлика.

Водещ: Как е стигнал този телефон до килията?

Иван Гешев: Вижте, тече проверка, която резултатът й не съм запознат. Явно е как е стигнал – по два начина – или със съдействие на служители на Министерство на правосъдието, или по вероятния начин е да е скрит в съответни вещи, които те имат право да получават. Между другото, в кореспонденцията в телефона, по-скоро се касае за втория случай, защото има смс от майка му, която също е обвиняема: „Виж внимателно в буркана с ошав“ или нещо от този род. Сега мога да изказваме малко спекулативни предположения, но не е да погледнеш внимателно храната, а нещо друго. Така че по-скоро мога да изказвам предположение, което не е съвсем коректно, най-вероятно се касае за внасяне на вещи чрез разрешените доставки от роднини в арестите.

Водещ: Добре, ако трябва да направим връзка между Баневи и Митьо Очите, кога Турция ще го върне в България? Официално май се чу за края на този месец.

Иван Гешев: Това, което мога да кажа е, че се чака много бързо. Имаме основание да смятаме, много бързо господин Желязков, обвиняемият Желязков да бъде върнат в България в рамките на седмици, може би по-кратък срок. В някаква степен ще е спекулативно да дам точни оценки, но очакваме максимално бързо.

Водещ: Защо обаче толкова много се забави това връщане на Димитър Желязков? Защото това е важно. От Франция Баневи се върнаха много бързо.

Иван Гешев: Вижте, Франция е страна от ЕС. Става въпрос за европейска заповед за арест и процедури, които не важат за страни извън ЕС. Както виждате в Сърбия, мисля да се върнем пак на господин Цветан Василев, се чувства много уютно вече 3-4 г. И процедурата пък там е, не знам докъде е стигнала, честно, дали въобще се води процедура, но това е вече друг въпрос. Става въпрос за процедури в ЕС и в процедури извън ЕС. Тези извън ЕС обяснимо са по-дълги, включително и за голяма част няма и някакви ясни срокове за приключването им.

Водещ: Понеже споменахте и Цветан Василев, за финал да поговорим и за „Дунарит“, собственикът на оръжейното предприятие „Емко“ Емилиян Гебрев, се оплака от натиск от страна на държавата, след като беше прецизирано обвинението му в пране на пари. Бърз коментар за това?

Иван Гешев: Аз не знам дали той е собственик на „Дунарит“, защото там тече една, да я наречем сага със собствеността на „Дунарит“, с вписванията, със съответни договори, така че аз не съм специалист по гражданско право и не мога да преценя дали е по документи собственик на „Дунарит“.

Водещ: Какво знае прокуратурата за „Дунарит“?

Иван Гешев: Знам че това е едно предприятие, което е купено с пари на вложители от КТБ. По същия начин, по който са купени всякакви други предприятия, че това е едно предприятие, което е печелившо, където работят много хора, което издържа целия регион. Предприятие, в което акциите имат запори от КОМПИ и НАП, и синдиците на КТБ в несъстоятелност, които искат, КТБ специално, да удовлетворят длъжниците. Т.е., ако придобият контрол върху „Дунарит“, те ще продадат този актив. Естествено този актив ще продължи да работи, естествено работниците ще продължат да работят и ще се плати на хората, с чиито пари е купено това предприятие, а това са вложителите.

Водещ: Защо обвиненията за престъпност на средствата дойдоха толкова късно?

Иван Гешев: Това са сложни престъпления, които не могат да се разследват за един, два или три дена. Става въпрос за стотици трансакции, включително които стигат и до офшорни зони, до както казах, лица които са в санкционния списък на Европа руски олигарси. Отделно казвате, че господин Гебрев е собственик на това предприятие…

Водещ: Казах на „Емко“.

Иван Гешев: …на „Емко ли“? Извинявайте. Но той казва, че е на „Дунарит“. Ще ви кажа нещо, което изхожда от здравата икономическа логика. Едно предприятие се продава, ако оборотът, както говорите е 50 милиона на година, се продава пет или шест пъти над стойността на годишния оборот. Т.е. стойността на това предприятие е 200-300 милиона лева горе-долу. Не може да го купиш за 10 милиона. Това означава, че има нещо, което не е точно в реда на нормалното. Всеки би искал да си купи едно такова предприятие за 10 или 20 милиона, не знам точна цена, мисля че беше 20 милиона лева. Отделно се твърди, че е купено не се знае от кой и че не е вече на господин Цветан Василев. Видяхте при предприемане на тези действия каква реакция последва, отдавна не беше писано така в блокове и други неща. Така че, ако господин Цветан Василев вече няма нищо общо с този завод, нямаше да предизвика такава болезнена реакция. Истината е следната – един кръг от хора, вероятно не само един, а няколко кръга, искат да придобият контрол върху това предприятие, което изкарва много пари. Отделно тези хора, вероятно част от тях ще използват работниците, за да окажат натиск върху държавата. Сега, това дали ще го позволи държавата, дали няма да го позволи е процес, който не е от моята компетентност. От другата страна стоят държавата в лицето на КОМПИ, НАП, съответно вложителите от КТБ , които искат да си получат парите, а те няма как да си ги получат, ако не се продадат активите. „Дунарит“ реално е купен с техни пари.

Водещ: Благодаря ви за този коментар. Много теми отворихме. Ще следим през седмицата как ще се развият. Заместник-главният прокурор Иван Гешев в студиото на „Сутрешния блок“.