Прокурор Иван Гешев: Подадената жалба на Десислава Иванчева в съда в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена

7 Януари 2019 г.

08:08 | 07 януари 2019 г.

Иван Гешев – заместник-главен прокурор, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

 

Водещ: В началото на годината като обобщение на всичко, което се случи през изминалата година със зрелищните акции на прокуратурата, в студиото е заместник-главният прокурор Иван Гешев. Последната новина по делото „Иванчева“, която чухме е, че Иванчева и Петрова са подали жалби в съда до Страсбург. В жалбите се твърди, че правата на двете жени са нарушени със зрелищния арест през април. Посочват се още лошите условия в следствения арест, при които и двете са задържани. Възможно ли е една от най-коментираните акции на прокуратурата всъщност да завърши с фиаско и накрая държавата ни да плаща за действията на прокуратурата?

Иван Гешев: Първо, да разделя нещата. Наказателната отговорност и дали едно лице ще бъде осъдено или не, решава съдът. И това е различно от това дали някой се оплаква от условията в арестите в Страсбург, както казахте. Това са две различни процедури. В случая просто госпожа Иванчева има активна защитна позиция и използва всички механизми и всякакви възможности, за да се защити по всякакъв възможен начин, включително и медийно, включително и с тези жалби. И тя има право на това.

Водещ: Смятате ли, че трябваше да бъде задържана точно по този начин, за да може след това да си търси правата в Страсбург, накрая всички ние ще плащаме за нещо, което може да се окаже неправилно?

Иван Гешев: Значи, първо не е сигурно, че ще плащаме. Една подадена жалба не означава задължително, че България ще бъде осъдена. Както и един внесен обвинителен акт не означава задължително, че някое лице ще бъде осъдено.

Водещ: Но условията в арестите ги видяхме. Смятате ли че те са нормални?

Иван Гешев: Вижте, аз не смятам, само да се върна и да си довърша въпросът дали е правилно, да отговоря на въпроса ви дали мястото беше правилно – аз казах, когато бях при предишното гостуване, че това беше въпрос на лош късмет. Мястото беше избрано и преценено от съответните оперативни служители от Комисията за противодействие на корупцията. В един момент, когато спира на светофара, на първия светофар след оставянето на парите в колата от посредника, след като спира колата КОМПИ, и правилно, преценяват да спрат госпожа Иванчева и да се премине към задържане от служителите на МВР. Това, според мен, беше правилно решение и ще ви обясня защо, то вече се вижда. Всички, за добро или за лошо, видяха как протекоха нещата, нали така? И въпреки това, застана пред цяла България и пред медиите, и пред телевизиите се твърди, че парите са подхвърлени. А представяте ли си, ако беше станало извън медиите. Така че това имаше и положителен ефект. Цяла България може да види как се е случило и въпреки това излизат версии как са подхвърлени парите.

Водещ: Има и много версии за това, че в крайна сметка те не са броили пари. Вие казвате, те броили ли са пари или не?

Иван Гешев: Вижте, аз не знам дали са броили пари. Защото, ако са броили пари, трябва да са в тяхната кола и да знам какво са правили. Факт е, че върху тези две лица, но вижте – вече минаваме, на тези две лица има следи от маркираното вещество специално. Но това са вече неща по същество. Тече съдебен процес и не е коректно да влизаме по телевизиите в спор.

Водещ: Един от адвокатите Марин Марковски, каза че е много трудно или изобщо попита „може ли да се броят пари с „дамски мустак“, защото включително те не са „светнали“ на много места. Вие тогава казахте, ето сега сме на празнична вълна, че са „светнали“ като коледни елхи, но пък те отричат това нещо.

Иван Гешев: Вижте, първо, да ви кажа че подсъдимите и обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв възможен начин, включително и като лъжат. Затова не може да им се търси отговорност. Те имат право да се защитават и аз, и вие, бихме се защитавали по същия начин, даже по-активно, ако ни грозят 30 г. лишаване от свобода. Обвинението е за престъпление, за което се предвижда до 30 г. Това е доста сериозно престъпление и това е доста сериозна мотивация да правиш всичко възможно това да не ти се случи.

Водещ: Така е. 30 г., ако те чакат зад гърба, ще правиш всичко възможно. Но и ако се чувстваш невинен, също ще правиш всичко възможно, не е ли така?

Иван Гешев: И двете са достатъчни мотивации. И да си невинен, и 30-те години, вярвайте ми, също не е по-малко силна мотивация.

Водещ: Казахте, че всеки е готов да лъже, за да се защити, включително. Нека да чуем какво каза Десислава Иванчева в първото си телевизионно интервю, след като беше пусната под домашен арест.

Репортер: Иван Гешев, почти по памет цитирам, каза че сте „светнали“ като коледни елхи. Кажете къде светнахте точно, може ли да покажете къде светнаха ръцете ви, след като направиха тези тестове за парите?

Десислава Иванчева: Ето тук отстрани и се получило, когато съм пипнала един документ, който е бил на 100% за мен, зацапан и очевидно носът. Но дали е /.../ носът не е от фон дьо тен или някаква козметика, не може да се каже. Били свети тук на врата и тук някъде отгоре. Пари няма как да се вземат по този начин, камо ли да се броят, тъй като той твърдеше, че ние сме ги преброили и госпожа Петрова си ги е сложила в чантата, което е абсолютна лъжа. Което, на човек, който е представител на власт, разследваща прокуратура с пагони на честта, би трябвало да е честен и да отговори. Не може да обвинява така и да лъже пред цяла България и то на официална пресконференция.

Водещ: Обвинява ви, господин Гешев, Десислава Иванчева, че това което сте казали е абсолютна лъжа.

Иван Гешев: Вижте, аз няма да влизам в спор с подсъдими. Спорът с подсъдимите се осъществява в съдебната зала. Защото иначе има опасност да се превърне в едно предаване на друга телевизия „Съдебен спор“ примерно.

Водещ: Вие видяхте ли СРС-та, които изтекоха в медиите?

Иван Гешев: Да, чел съм ги, да.

Водещ: Те истински ли са?

Иван Гешев: Вижте, аз не съм запознат със СРС-та, които са по делото, защото не съм наблюдаващ прокурор. Според прокурорите, това което е на хартия и се публикува в някои сайтове, най-вероятно съответства на това, което има по делото. Аз искам да кажа и следното нещо – колегите казаха и те държат да бъдат чути СРС-та в съдебна зала. Те направиха такова искане. Всички български граждани, съдебното заседание е открито, да влязат и да чуят на живо как се случват нещата.

Водещ: Потвърждавате ли обаче, че тези СРС-та, които видяхме в сайтовете, са тези които ги има и на хартия?

Иван Гешев: Не мога да потвърдя, защото не съм ги сравнявал. Но според прокурорите, да, има съответствие. Това са наблюдаващите прокурори, които са запознати с материалите. Защото аз не съм запознат.

Водещ: Не сте чели всичко?

Иван Гешев: Естествено.

Водещ: Там обаче, в тези СРС-та, които изтекоха, не се иска никъде конкретно пари. Никъде не се иска конкретна сума.

Иван Гешев: С какво имате предвид, че не се иска конкретна сума?

Водещ: Никъде не се казва „дайте ми“ най-малкото, което е.

Иван Гешев: Вижте, ние живеем в 21 век. Вие как си представяте, че чисто теоретично говорим, не говорим за госпожа Иванчева, че един министър ще отиде примерно при съответния бизнесмен и ще каже „дайте ми, дайте ми ги еди как си“, след това ще се запише, ще обясни цялата процедура два час как, че парите как ще изхарчи, така ли се случват нещата?

Водещ: Не знам, честно да ви кажа, наистина.

Иван Гешев: Нещата се случват с посредници, с определени хора. Много често, човекът който получава парите, въобще не се среща с този, който ги дава. Достатъчно е да гледаш само филми и виждат как се случват. А ги гледат много хора.

Водещ: Господин Ваклин беше в нашето студио. Той каза, че първоначално се е обърнал към ДАНС, после вече отива към прокуратурата и КОМПИ, но той поощрен ли е за това да даде подкуп или да корумпира Десислава Иванчева?

Иван Гешев: Какво значи да корумпира не мога да разбера?

Водещ: Да даде пари. Затова да му се случат делата.

Иван Гешев: Вижте, даването на пари в конкретния случай не е корупция, поради простата причина, че парите които предоставя и дава свидетелят са в интерес на правосъдието. Т.е. тук не става въпрос за корупция. Отделно трябва да е ясно чисто практически, че това не е един недобросъвестен човек, който дава на някой с цел да го злепостави. Той е изчерпал всички законови процедури – пред Административния съд, сигнализирал е кметът, сигнализирал е общината. Направил е всичко възможно и няма друг вариант, освен да се обърне към правосъдието.

Водещ: Добре, обаче той се обръща към правосъдието. Паралелно с това обаче търси Петко Дюлгеров, който да му е посредник в комуникацията с Десислава Иванчева. Петко Дюлгеров предоставен ли му е като по някакъв начин сътрудник от службите или от прокуратурата?

Иван Гешев: Всички тези въпроси може да зададете и на господин Ваклин. Пак казвам, аз не съм наблюдаващ прокурор. Той се е свързал. Неговото обяснение, което аз виждам от медиите, понеже аз не съм се срещал с него, е че е търсил господин Дюлгеров за среща с госпожа Иванчева и да се попита защо се случват тези неща с него, след като има задължение общината да направи това нещо, не го прави в рамките на 1 година. Той не го е потърсил с идеята да му даде едни пари и въобще не е ставал такъв разговор. Човекът се е върнал и е казал, че се искат тези пари.

Водещ: Тогава как са следени разговорите между Петко Дюлгеров и Десислава Иванчева, ако той не е бил част от вашето разследване?

Иван Гешев: Кой това?

Водещ: Петко Дюлгеров.

Иван Гешев: Със СРС-та, които не са по господин Петко Дюлгеров, а са на други места.

Водещ: По Десислава Иванчева, така ли?

Иван Гешев: По различни места.

Водещ: Не искате да ни споделите къде са тези разузнавателни средства?

Иван Гешев: Защо да отговарям?

Водещ: Защото там е генералното разминаване. Когато един човек отива да търси държавата да му помогне, но паралелно с това търси някой, който да му е сътрудник пак да се свърже с Иванчева. Или правиш едното, или правиш другото.

Иван Гешев: Той се обръща към държавата и казва, че според него от него се искат пари. Той е останал с това впечатление. И съответно се обръща към човек, който да отиде и да попита какъв е проблемът и дали това наистина е така, въпреки че не е попитал по този начин. И се връща с конкретното предложение.

Водещ: Имало ли е специално отношение към Ваклин, дали е воден за ръка да попълва документи, всичко да се случва по лесния начин?

Иван Гешев: Аз лично не съм го водил. /…/ ми изглежда, така че доста, така доста сериозен човек, за д има нужда да го води някой за ръка като в детската градина.

Водещ: Ирен Савова, която е адвокат на Биляна Петрова, нейни некролози бяха разлепени в района, където живее, в района на нейната кантора. Вие задействахте ли се, за да проверите защо, кой може да ги е поставил?

Иван Гешев: Доколкото ми е известно, самата госпожа Савова е подала сигнал в Софийска районна прокуратура. Има прокурорска проверка, не съм запознат какво се е случило и какво е развитието по тази проверка.

Водещ: Адвокати по ключови дела се оплакват от бездействието на институциите, обмислят протест, защото ето и Александър Пелев разказва, че в кантори, включително в жилище се ходи, правят се обиски вечер, при това разследващите търсят неясно какво в книги, в детски играчки?

Иван Гешев: Вижте, ще кажа принципно няколко неща. Недосегаеми хора в България няма. Всекиму може да бъде ангажирана наказателната му отговорност, когато са налице доказателства, че е извършил някакво престъпление. Могат да бъдат претърсени офиси на съдии, на прокурори. Това се прави. Депутати, могат да бъдат повдигнати обвинения на депутати. Защо да не бъдат претърсени и офиси и адвокатски кантори, когато има данни, че конкретни адвокати са извършили престъпления или доказателства. Ако аз примерно съм адвокат, а вие сте шеф на организирана престъпна група за наркотици, която продава наркотици на деца и си държите вашите наркотици в моя офис и заедно ги продаваме, теоретично говоря, най-общо примерно, означава ли че това аз съм ваш адвокат и не може да бъде претърсен този офис? Обяснявам. Това е общото, което ще обясня. А за конкретния случай…

Водещ: Вие давате такъв пример, обаче той е наистина прекалено детайлен. Сега, ако се продават наркотици, тогава вече делото е за наркотици, нали така? Изземат ли се документи?

Иван Гешев: Искате ли да ви обясня за конкретния случай? Конкретният случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари и не само с пране на пари, но част от транзакциите, които сега проверяваме, имаме данни че са стигнали до офшорни зони, дружества, които са на, как да кажа, на руски олигарх, който е в санкционния списък, включително на ЕС и на САЩ. Така. Ние имаме и международни задължения като държава, защото ние сме част от една общност. Това е предметът на делото. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основание за неотложност, ние поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове, като в това разрешение на съда сме посочили изрично, че тези хора са адвокати, че и какво търсим конкретно на тези места. Имаме разрешение от съд и сме извършили цялата процедура. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело вече, по това дело също е привлечен като обвиняем, господин Карадалиев.

Водещ: Който е един от адвокатите на Емилиян Гебрев, собственикът на „Емко“.

Иван Гешев: На много хора.

Водещ: Да, предполагам, но ние казваме това име, защото то също се завъртя в медийното пространство също беше част от скандал, свързан с военните заводи. Въпросът е дали се удрят конкретни адвокати, претърсвайки се техните кантори и изземайки се документация, свързана с техните клиенти?

Иван Гешев: Ще ви отговоря по следния начин. Господин Карадалиев е обвиняем по трето вече. Първото е за организирана група за транспортиране и държане на акцизни стоки за бандерол. Второто е за определени действия, свързани с претърсванията около делото КТБ, когато са слагани пак по същия начин на определени стаи примерно „адвокатски офис“, за да не могат да бъдат претърсени, вътре са се държали определени неща, за да не могат да ги вземат съответните органи по разследването. Това е трето обвинение, където има мярка за неотклонение „20 хиляди лева“. Той е защитник на господин Цветан Василев, нали така? Има още много други защитници на Цветан Василев. Защо те нямат проблеми, а има проблеми господин Карадалиев? Това означава, че имаме доказателства за този човек специално и сме предприели конкретни действия.

Водещ: Притеснява ли ви протестът на адвокатите, който те готвят?

Иван Гешев: Аз подозирам, че почива на недостатъчна информираност за повечето. А за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция. Атаката е най-добрата защита.

Водещ: Когато претърсвахте, открихте ли всъщност необходимите доказателства, нещата които търсихте, намерихте ли ги?

Иван Гешев: Да. Включително и част от адвокатите, които излизат, един от тях, който обяснява как е репресиран, във вашата телевизия, интересни неща има по делото, да кажем чисто теоретично, как това което намерихме, един договор, който представлява интерес, въз основа на който са тръгнали парите до руския олигарх, които обясних, как ще бъдат заличени данни по този договор, за да не стигнат определени данни до разследването. Така че това, които предприемат част от тези хора, казах – атаката е най-добрата защита.

Водещ: Можем ли да споменем кой е руският олигарх? Това единствена акция ли е с пренос на пари по този начин чрез офшорни фирми?

Иван Гешев: Няма да коментирам това нещо. Работим с европейските партньори и с други партньорски служби по този случай. Разберете, ние освен всичко друго, имаме и международни ангажименти. И това, че си адвокат, не ти дава наказателен имунитет.

Водещ: За колко пари става въпрос?

Иван Гешев: За милиони евро.

Водещ: Милиони евро. А те по какъв начин, от каква дейност са добити тук в България, за да стигнат до руския олигарх?

Иван Гешев: Според нас от пране на пари. И определени присвоявания. Между другото по делото са над 10 човека обвиняеми. Обвиняеми са, доколкото карам по спомен и част от шофьорите на някои от адвокатите, на които са регистрирани пък търговски дружества. Ти си адвокат, регистрираш дружество на шофьора си, парите минават от твоето адвокатско дружество през дружеството на шофьора ти, през дружеството на майката на шофьора ти. Това, което се излиза и се говори, не винаги съответства с истината. Нормално е да се защитават. Те правят това, просто защитават своята работа и това, което правят. Никой няма да атакува адвокат, който си извършва съвестно дейността. Нито магистрат, който си извършва дейността съвестно.

Водещ: Казвате – действате по сигнали на партньорски служби за тези специално.

Иван Гешев: Казах, работим и с партньорски служби.

Водещ: Добре. И с партньорски служби работите по тези сигнали.

Иван Гешев: Точно така.

Водещ: Но ощетена ли е държавата и държавната хазна от това пране на пари, за което говорите?

Иван Гешев: В конкретния случай не. Не говорим за щета на фиска.

Водещ: Просто за измама, която е свързана с човек, който е в конкретен списък и е руски олигарх, казахте. Така. Иванчева и Петрова видяхме ги с белезници, видяхме ги зад параван, не можеха да говорят с журналистите. Не беше точно така със семейство Баневи, обаче?

Иван Гешев: Първо, да ви кажа, че тук се развива една медийна фиксация, според мен, ще го кажа, за госпожа Иванчева. И всичко се прехвърля на прокуратурата. Условията в арестите, дали те са с белезници или са без белезници, дали са зад някаква стъклена преграда, решават различни служби - Министерство на правосъдието, когато е в съдебна зала, съдът. Това няма отношение прокуратурата. Така че защо са с белезници, не са с белезници Баневи в съдебната зала, преценява само съдът. Доколкото ми е известно във Франция са били с белезници. Така че никой не обвинява френските власти.

Водещ: Да, но това е някакво общо тълкуване на цялостната картина затова дали за едни може, за други не може, дали към някои има по-специални мерки.

Иван Гешев: Да, има по-специални мерки. По-специалните мерки са, и по-скоро медийното отразяване на госпожа Иванчева и това се дължи, че зад нея стои една политическа сила, която е как да кажа, политическо медийна групировка, която я защитава активно. Това е разликата. Която твърдеше, че тя се занимава и се бори срещу корупцията и в един момент припозна госпожа Иванчева като свое знаме. Това е разликата. Зад тези хора не са политически сили и затова отзвукът е различен. И затова, както каза един колега, „шефе, представям си, ако арестуваме някой министър, след като арестувахме един кмет това да ни се случва, представям си живот и здраве, като арестуваме някой министър или заместник-министър“.

Водещ: Министър ще арестувате ли?

Иван Гешев: Ако имаме доказателства, естествено, защо не?

Водещ: Защото това е една от основните критики, за това че няма арестувани по високите етаж, че няма обвинени.

Иван Гешев: Работим. Не е точно така, защото това че няма достатъчно обвинени, ще се съглася. Но че няма обвинени, не е така. Има привлечени към наказателна отговорност министри, заместник-министри. Има осъдени, макар и бивши министри. Има човек в ареста. Някой коментира ли примерно шефът на Държавната агенция за българите в чужбина? Той е в ареста.

Водещ: По-късно ще го коментираме пак с вас, стига да ни стигне времето.

Иван Гешев: Защо за него? Всичко са в еднакви условия в ареста. Всички са в абсолютно еднакви. Защо изкарваме госпожа Иванчева. Да, условията са лоши.

Водещ: Не е така. Синът на семейство Арабаджиеви също се оплака от лоши условия, от влошено здравословно състояние.

Иван Гешев: Да, но не получи такова медийно отразяване.

Водещ: Евгения и Николай Баневи също се оплакаха от лошите условия. Между другото, те се върнаха на Никулден. Продължаваме тази празнична нишка от страна на прокуратурата. Целяхте ли тогава отново да си направите реклама или по-голямо медийно отразяване?

Иван Гешев: Госпожа Иванчева проправи пъртината, по която ще вървят явно много хора.

Водещ: Явно, защото има основание. Защото като видяхме в какви условия живеят, честно да ви кажа…

Иван Гешев: А българските пенсионери, които живеят в три пъти по-лоши условия? Държавата не им ли дължи топла вода, храна всеки ден, ток, които в момента сега сигурно умират в момента от глад?

Водещ: Така е. Обаче, ако някой се окаже невинен, а пък без да е виновен е лежал в такива условия.

Иван Гешев: Пенсионерите виновни ли са?

Водещ: Те са виновни за други неща.

Иван Гешев: Те са виновни, за това че им оглозгаха някои хора живота. Животът им, това което са създали.

Водещ: Посочвате „оглозгаха някои хора“. Евгения и Николай Баневи ли имате предвид, че оглозгаха?

Иван Гешев: Теоретично говоря. Оглозгаха им живота, останаха без работа, без поминък. Хората заминават в чужбина, за да имат да хранят децата си.

Водещ: Семейство Баневи защо не ги задържахте в България? Те казаха, че са имали самолетни билети и са пътували за България, а ги задържахте в чужбина?

Иван Гешев: Вижте, ние сме ги обявили доста преди да бъдат задържани за международно издирване. Оттам нататък къде са ги задържали е въпрос на конкретните френски власти в случая, защото бяха във Франция. Ако бяха в Испания, щяха да бъдат задържани на друго място. Това е преценка на френските власти.

Водещ: Имахте ли данни, че те ще бягат, че те ще се укрият?

Иван Гешев: Значи, ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не сме ги установили. И след като не сме ги установили – общодържавно издирване, след това издирване чрез Интерпол, издирване с европейска заповед за арест. Това е процедура. По същата логика можеше да ме питате защо Арабаджиеви, видяхте какво се случи, само че те се скриха, а тези в един момент френските власти ги намериха.

Водещ: Не сте ли заели, че имат билети за България? И че планират да се върнат? Прокуратурата това не го ли знае?

Иван Гешев: Аз не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите.

Водещ: Не могат ли да се съберат данни кой къде пътува, къде отива и кога смята да се върне?

Иван Гешев: Значи, другият вариант беше да чакаме да си дойдат. И те като не си дойдат вие да кажете – вие защо не ги задържахте във Франция, като трябваше да ги задържите на летището? Значи, няма угодия в тази ситуация. Ние сме направили това, което трябва да направим, за да ангажираме наказателната отговорност на определени лица. И така работят всички служби в света.

Водещ: Добре. Нека да чуем сега и Николай Банев.

Евгения Банева: В момента всички сме наясно с това какво е времето. Времето е предизборно, има нужда от отклоняване на общественото мнение, има нужда да се покаже, че новият орган, Специализираният наказателен съд нещо върши и честно казано аз в никакъв случай не съм изненадана. Просто ние сме една от жертвите на Специализирания наказателен съд.

Николай Банев: Това е една бутафорна прокуратура и един бутафорен съд. Нека все пак обществеността да следи сериозно това дело. Да не мине и да замине като някаква сензация. Нека да следи и да види по какъв начин прокуратурата ще докаже обвиненията.

Водещ: Ще следим и ние. Имате ли доказателства за всичко, което твърдите?

Иван Гешев: Ако нямахме доказателства, мислите ли че френският съд щеше да ги екстрадира в България? Вие, добре – ние нямаме доказателства. Мислите ли, че френският съд нямаше да прецени, че нямаме доказателства и щеше да откаже екстрадиция. Отделно, пак ви казвах, всеки обвиняем, всеки подсъдим може да се защитава по какъвто начин прецени. Това е негово право. Никой не може да му го отнеме. Но господин Банев принципно не може да предизвика съчувствие у мен, защото примерно преди няколко дни в килията му, в сок, в кутия за натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в съответните места за арест.

Водещ: Значи в кутия за натурален сок е вкаран телефон, така ли?

Иван Гешев: Така. След като се изкара комуникацията, извършена е експертиза, се вижда негова комуникация с, да ги наречем, руски лобисти. Не с официални руски представители на руската държава, а руски лобисти. Която предлага сформиране на Евразийска народна партия в България, която защитава чужди интереси, срещу което иска, как да кажа, политическо убежище, защото е репресиран в Русия, на децата си, на жена си. Това за мен не очертава един, как да кажа, морален човек. За мен това е, може да прозвучи силно, но е предателство към собствената държава.

Водещ: Знаете ли по какъв начин този телефон е стигнал в ареста?

Иван Гешев: Телефонът е намерен от съответните служители на Министерство на правосъдието и е предаден на досъдебното производство.

Водещ: Това се случва преди три дни, казвате?

Иван Гешев: Преди десетина дена. Направена е експертиза.

Водещ: Говорил е с българи, които са руски лобисти?

Иван Гешев: Не, говорил е с руски граждани. Обещавано му е адвокатска защита пред Европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия срещу неговото така да се каже, защото той е техен човек, от тези лобисти защита на неговото, как да кажа, репресиране. Обсъжда се организирана хибридна война в негова защита, включително и медийна атака срещу прокуратурата. Включително се споменава името на конкретен, известен български журналист, който да започне медийна атака за това, което правим. Вижте, за нас това не е новина, но е интересно да го прочетеш, защото за мен и за колегите ми е очаквано. Ние засегнахме много интереси за милиарди, за стотици милиони. Логично е това нещо да има някакъв отговор. Този отговор ще е медиен, с тези и тези хора, които имат пари. Ще е политически. Ще има всякакви атаки. И това е нормално. Но ние трябва да отговорим на това, което хората искат – справедливост. И ние това правим. И сме готови да си платим цената за това.

Водещ: Въпросът е накрая как ще приключат всичките тези дела? Защото вие казвате, че правите това в полза на държавата и че прибирате всичките тези пари, но накрая е важен резултатът.

Иван Гешев: Вижте, ние това което ще направим е, че ще внесем обвинителни актове. Съдът е този, който решава какво се случва, не прокуратурата. И така е във всяка цивилизована държава.

Водещ: Имате ли данни за 1 милиард по сметка на семейство Баневи в Швейцария?

Иван Гешев: По делото има писмени доказателства, че към определен момент е имало такива суми. Сега, ние сме предприели конкретните действия с партньорските служби от Швейцария и очакваме определени резултати. При необходимост и възможност блокиране на определени сметки.

Водещ: Какво ще се случи с тези сметки? Ако той в момента има телефон или е имал телефон, възможно ли е тези сметки вече да са трансформирани?

Иван Гешев: Много неща са възможни, има пълномощници, има електронни подписи.

Водещ: Нали затова казахте, че в крайна сметка не искате тези хора да излизат под домашен арест, за да не изчезнат тези пари?

Иван Гешев: Това е една от гаранциите. Другата гаранция е, че ние сме сигнализирали максимално бързо компетентните швейцарски власти. Оттук нататък ние не можем да направим нищо повече.

Водещ: Как се внася телефон в ареста, ще има ли наказани за това?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа, е че днес ще уведомим госпожа Цачева за доказателствата, с които разполагаме. Защото те са ни предали телефона, но не знаят каква е експертизата, която смятаме че ще й бъде полезна, за да идентифицира проблемите, които биха възникнали. Но благодаря на Министерство на правосъдието, защото те са си свършили работата и са намерили този телефон.

Водещ: Казвате, обезкостени. Колко са обезкостените предприятия и за колко пари?

Иван Гешев: Конкретно по това дело говорим за предмет на разследване са 4 предприятия. Всеки може да предполага, влезте в „Уикипедия“, вижте колко предприятия са приватизирани и колко от тях работят. Сметката е проста.

Водещ: Казвате обаче към този момент, когато стават тези ограбвания, държавата не е обвързала това по никакъв начин с какъвто и да е контрол последващ дали се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях. Когато са обвинение семейство Баневи, не трябва ли да обвиним и някой от управлението на държавата, че не е водил такъв контрол? Защо сега се сетихте за Баневи?

Иван Гешев: Вижте, аз не съм се сетил за Баневи. До този момент, това е въпросът „Защо?“, който се задава. Аз отговорът съм го дал многократно, ще ко кажа пак. Защото Специализираната прокуратура има тези правомощия от няколко години. Защото тя се структурира кадрово и материално и си върши вече работата, за която е създадена, какъвто е европейският проект. Това е европейска добра практика, затова се случват нещата сега. Защо се случват сега? Защото някой преди това не си е свършил работата.

Водещ: Ето, казахте обвинен политики, обвинен министър, той може и да е бивш министър, защо няма такива обвинения по обезкостяването на българската индустрия?

Иван Гешев: Ако съберем такива доказателства, ние нямаме проблем да привлечем под наказателна отговорност който и да е български политик, включително и свързани такива с този период, но този период е много отдалечен и много малко престъпления покриват давността.

Водещ: Да и накрая има давност, което може да се случи и по това дело.

Иван Гешев: Не, по това дело не може да се случи.

Водещ: Кажете ни къде са семейство Арабаджиеви?

Иван Гешев: Не знам. Ако знаех, първото което щях да уведомя е компетентните полицейски служби в тази държава, за да ги екстрадират в България.

Водещ: Добре. Семейство Баневи ги намериха доста бързо, Арабаджиеви защо още не?

Иван Гешев: Това е въпрос на конкретни полицейски действия на други полицейски служби извън България. Аз не мога да отговарям защо някой в случая е издирил Баневи от френските служби, а защо не са издирени Арабаджиеви.

Водещ: По вашето разследване къде са следите им към този момент или поне последните?

Иван Гешев: Последните, за които имахме информация, бяха във Франция. Ние уведомихме компетентните френски власти, които не ги установиха. За разлика от тях, установиха семейство Баневи.

Водещ: Имате ли данни, че са напуснали Франция или Европа?

Иван Гешев: Нямам такива данни. Но за да се върна на въпроса ви, вижте, това че някой се крие добре, не означава задължително минус за този който го търси или за определените служби. Ще ви дам един пример. Един известен американски гангстер, мисля че прякорът му беше /…/, който 20 г. е един от най-търсените хора в САЩ. И никой не казва, че САЩ се справят зле, че правосъдието им е лошо, затова че той 20 г. се укривал. И то в самите САЩ. Не виждам защо трябва да се извежда като някакъв негативен критерий за българското правосъдие, затова че някой се крие. Това знаете ли какво означава? Това означава, че някой го е страх, и че ние имаме правосъдие, страх ги е от правосъдието, защото могат да получат присъди. Така че имаме нормално правосъдие, имаме доказателства. Ако нямаше проблем, никой нямаше да се крие.

Водещ: Подслушван ли е хотелът по време на европредседателството, когато гостуваха една голяма част от високопоставените политици, имаше и такава информация?

Иван Гешев: Не. От българската страна не. Едва ли. Това са някакви /…/.

Водещ: Фалшиви новини, така ги наричате.

Иван Гешев: Сигурен съм.

Водещ: Откъде сте сигурни, че милионите, които открихте, включително и в кутии за обувки, са пари с престъпен произход?

Иван Гешев: Защото има връзка между предикатно престъпление, първоначалното, данъчните престъпления и тези пари, според колегите, които наблюдават досъдебното производство. Отделно ще ви кажа по същество. Бандеролите на тези пачки са в банки, в които никой от тях няма сметки. Те нямат сметки от тези банки, с изключение на една, от които са бандеролите и пачките с парите. Как ще обясниш, че това е от бизнес, след като ти нямаш сметки. Те са изтеглени от определени банки, а те нямат сметки там. Просто сравнение. Мога да ви дам и други описания, но мисля че това е достатъчно.

Водещ: Още един човек, който трябва да се върне в България. Това е Митьо Очите. Кога ще стане това?

Иван Гешев: Очакваме скоро време да стане, защото турският съд вече е дал разрешение. Това е най-важната стъпка, дал е съгласие за екстрадиция. След това е министърът на правосъдието в една съгласувателна процедура с министъра на вътрешните работи и министъра на външните работи и накрая президентът Ердоган.

Водещ: Не откриват толкова данни ли, какво? За престъпление?

Иван Гешев: Това е процедура. Съдът е разрешил, казал е че няма проблем.

Водещ: Чакаме и Ердоган накрая да разпише, така ли?

Иван Гешев: Да. Нали не смятате, че мога да му дам зор, така да се каже?

Водещ: Добре. Тъй като това, че той се прибира, се повтаря от няколко месеца насам, ясна ли е все пак датата? Или поне дали предстои скоро?

Иван Гешев: Няма как да е ясна. Когато ни уведомят турските власти, тогава ще стане ясна датата.

Водещ: Искам една снимка да ви покажа. Дали това е ваш охранител или не?

Иван Гешев: Какво значение има това?

Водещ: Има значение за това дали този човек или ваши хора, ваши охранители са снимали Ценко Чоков в ресторанта?

Иван Гешев: Въпросът ви означава потвърждение на това, че живеем в България. В Германия, ако правилният въпрос е не кой е направил снимки някакви, а защо господин Ценко Чоков не е в носилка, защо не е с бастун и както беше три дена след това в съдебната зала, защо не е при зъболекарят си, а в ресторанта? А не кой е изпълнил гражданският си дълг. Ако в Германия някой наруши правилата за движение, знаете ли какво се случва? 20 човека се обаждат в полицията и него го глобяват.

Водещ: Господин Гешев, вие не отговорихте на въпроса познавате ли този човек?

Иван Гешев: Мисля че бях ясен.

Водещ: Да или не?

Иван Гешев: Какво значение има това?

Водещ: Охрана ли ви е?

Иван Гешев: Какво значение има това?

Водещ: Важно е. В крайна сметка дали хора, които са част от вашето обкръжение, ходят да следят например Ценко Чоков или пък снимат?

Иван Гешев: Нали ви казах – въпросът не е кой е снимал, а защо той не е с носилка? Новина ли е, вие ме питате дали е морално някой гражданин да изпълни гражданският си дълг?

Водещ: Важно е, защото сигурно си има процедура, по която Ценко Чоков може да бъде установено дали спазва разрешението на съда да отиде до зъболекаря и да се върне.

Иван Гешев: Вие сте останали с погрешно впечатление, че снимките, които излязоха, мисля че в Нова телевизия, имат някакво значение за оставането му в ареста. На мен доколкото ми е известно, истината е следната – полицейски служители са извършили рутинна проверка в ресторанта, констатирали са го. Съответните документи са изготвени. И са сигнализирали МВР. Те контролират домашния арест, за което браво.

Водещ: Само че това се случва по сигнал на кого?

Иван Гешев: Нямам престава, попитайте. Рутинна проверка, така са обяснили в залата, когато е протекла мярката на господин Чоков. Съдията ги е разпитал и те са казали рутинна проверка. Те са длъжни да контролират домашния арест. А къде, кой, кога е снимал и вие, ако отидете в някой ресторант, и вас могат да ви снимат. Напоследък и аз не ходя в ресторанти, защото и мен могат да ме снимат. Живеем в такъв свят. Има телефони, като отидеш на публично място всеки може да те снима, и не можеш да забраниш, не нарушаваш нищо. Браво на този, който го е снимал, защото е изпълнил гражданският си дълг. И е дал възможност на българските граждани да видят как се изпълнява мярката „домашен арест“ в България.

Водещ: Аз по-скоро от отговора ви разбрах, че това все пак е човек, когото познавате и най-вероятно човек от вашата охрана, но той по-скоро си е изпълнил гражданският си дълг, така ли?

Иван Гешев: Не съм казал такова нещо.

Водещ: Казахте, похвалихте човека, който е снимал.

Иван Гешев: Да. Но това не означава, че го познавам или че…

Водещ: Отказахте да потвърдите обаче дали го познавате, дали е част от вашата охрана?

Иван Гешев: Нито потвърждавам, нито отричам.

Водещ: Смятате ли, че е проблем ако това е човек от вашата охрана, че този човек е снимал? Проблем изобщо за начина, по който се случват нещата в България?

Иван Гешев: Вижте, проблем, осъзнавате ли въпроса, който ми задавате – дали е проблем, че един човек си е изпълнил гражданският дълг към държавата и че е сигнализирал, когато вижда нещо лошо, ако е сигнализирал? Това проблем ли е, според вас? Проблем е, че обсъждаме това нещо.

Водещ: Не. Проблем е дали това е част от охраната ви, от охраната на заместник-главния прокурор?

Иван Гешев: Вижте, не знам кой е снимал. Но браво на този човек, който е снимал. Това ще ви кажа на кратко. Браво. Българските граждани видяха как се изпълнява мярка „домашен арест“ или колко е ефективна. Това е сериозният въпрос. Добре, защо си пробваш пломбите в ресторант, а не си си вкъщи, след като трябва да си под домашен арест.

Водещ: Така е, това важи най-вероятно обаче за толкова много хора, виждате че за тях няма по никакъв начин полицейска проверка или те отново да са върнати в ареста.

Иван Гешев: Отиваме на варианта, че аз може би лично съм проследил господин Чоков до ресторанта? Е, не съм го проследил.

Водещ: Той щеше да ви познае със сигурност.

Иван Гешев: Моля ви се. Ако стигнем до това, той каза, че доколкото си спомням, че е репресиран от Борисов, Цацаров и Пеевски. Вече влизаме в несериозни теми.

Водещ: Кажете ни последно какво се случва с шефа на Агенцията за българите в чужбина?

Иван Гешев: В ареста е при същите условия, като госпожа Иванчева. А възможно е и да са по-лоши. Изтърпява мярка за неотклонение „задържане под стража“. Тече досъдебното производство. Надяваме се бързо да влезе в съд. И няма такъв медиен отзвук, въпреки че той е, ето един човек от високите етажи на властта, където казвате, че няма резултати и няма обвинени. Човек от високите етажи на властта е в ареста. И няма такава реакция.

Водещ: Разследва ли се връзката на този човек с конкретна партия, дали е финансирана тази партия по тази линия с продажбата на българско гражданство?

Иван Гешев: Вижте, ние партии не разследваме. А предметът на това разследване трябва ясно да се каже, въпреки някои твърдения на определени държавни служители, че става въпрос за българско гражданство. Става въпрос за удостоверения за произход, което е първата стъпка. След това има процедура.

Водещ: Но основна стъпка. Една от основните стъпки.

Иван Гешев: След това има доста дълга процедура.

Водещ: Две важни неща. Ще ставате ли главен прокурор?

Иван Гешев: Да ставам аз главен прокурор? Този въпрос не седи пред мен. Към този момент ще ви отговоря не. Даже не мисля по този въпрос. Главният прокурор се казва Сотир Цацаров. Аз мисля по организацията на това, което предстои пред Специализираната прокуратура, нещата които започнахме да продължат по същия начин.

Водещ: Днес имате имен ден, честит имен ден.

Иван Гешев: Благодаря. Честито и на всички Ивановци.

Водещ: На кого сте кръстен?

Иван Гешев: Аз ли? На баба ми.

Водещ: Ще празнувате ли днес и кого ще почерпите?

Иван Гешев: Ще почерпя колегите си в работата и вечерта вкъщи.

Водещ: Какво си пожелавате?

Иван Гешев: Здраве. В тези времена спокойствие не мога да си пожелая, но здраве поне.

Водещ: Кое дело ви се иска да се реши най-бързо?

Иван Гешев: Искам всички дела, които започнахме да влязат в съд. И да постигнем максимално добър резултат за прокуратурата и за българските граждани.

Водещ: Кой ще е следващият удар на прокуратурата?

Иван Гешев: Това ще е несериозно да ви кажа. Но това, което обещах на колегите си на едно събрание, обещах им, че ще бъде тежко, трудно, ще бъдат оплювани, атакувани, но пък ще им е интересно. И ще правят нещо добро за хората и ще се чувстват доволни.

Водещ: Спите ли спокойно?

Иван Гешев: Изключително добре спя.

Водещ: Добре. Благодаря ви за това интервю.

Иван Гешев: И аз благодаря.