Престъпления и наказания: Иван Гешев – заместник-главен прокурор

17 Октомври 2018 г.

сряда, 17.10.2018 г.,18:20 ч

Иван Гешев, зам.-главен прокурор в интервю за предаването „Още от деня” по БНТ

Водещ: Започваме предаването веднага. Добър вечер казвам на г-н Иван Гешев – заместник-главен прокурор. Докато говорим, върви, доколкото разбирам, лети Северин Красимиров, задържан за убийството на Виктория в Русе, към България.

Иван Гешев: Да, така е. Здравейте.

Водещ: Здравейте. Сега идва. Става факт неговото екстрадиране и тук вече ще бъде разпитван от вас. Повдигнати ли са обвинения към него?

Иван Гешев: Към момента са повдигнати задочни обвинения. Ще му бъдат предявени в момента, в който той кацне в страната. Аз искам да благодаря на колегите, които постигнаха един уникален резултат за разкриването на това престъпление до този момент в рамките на няколко дни. Този резултат е уникален не само за българските, но и по европейските стандарти.

Водещ: За такова брутално жестоко убийство.

Иван Гешев: Точно така.

Водещ: Доказателствата, уликите бетонни ли са?

Иван Гешев: Аз не съм запознат с подробности по делото, защото не съм участвал в разследването му. От това, което ми е известно служебно, смятам, че са много голям обем от доказателства, способен в един момент след внасянето на обвинителния акт, да бъде доказано това престъпление.

Водещ: Вече чухме по телевизията изявленията на майка му, на близките му. Случаят се разкри. Да ви попитам нещо и като прокурор, и като общественик, като човек в България. Разви се злостна клеветническа кампания по този случай. Видели сте, че сме стигнали до световни медии – до американски, до руски. По цял свят ни отразиха като хора, които си убиват журналистите заради разследването и дейността им. Оказа се, че всичко това е лъжа. Тук беше вицепремиерът Валери Симеонов. Той каза, че кръгът около „Капитал“, свързани с тях хора, са направили тази клеветническа кампания, хибридна война. Вашата оценка за това? Следили сте сигурно.

Иван Гешев: Като магистрат и като гражданин ще кажа накратко 2-3 неща. Едното е, ще ви напомня за случая от 1891-а, когато от Черната джамия излиза Петко Каравелов, пребит. И неговите сподвижници са осигурили западните медии, които го чакат пред Черната джамия, и на въпроса дали е бит, дали е инквизиран, той отговаря: „Господа,в България не бият“. Можете да направите паралела между един достоен български политик тогава и това, което се случи с някои хора, които ще нарека общественици – какво направиха с имиджа на България.

Водещ: Имаше и водачи на партии сред тях.

Иван Гешев: Да. Всеки може да си направи паралелите между това достойно поведение и това, което се случи през последните дни. Това, ако цитирам пък г-н Харалан Александров преди в едно ваше предаване, на базата на това, което беше известно още от началото, да се твърди, че това е поръчково убийство…

Водещ: Заради корупция.

Иван Гешев: Заради корупция. Автоматично тези, които твърдят, той каза, възпроизвеждам го по памет: „Изключва тези лица от кръга на умните“. А хората, които използваха това за политически цели, автоматично се изключиха от кръга на почтените. Това може би е най-точното, което бих казал по случая.

Водещ: Добър цитат. Този случай тепърва ще се развива и ще го разглеждаме. Разбирам добре, обаче вие имате доста други разследвания, за които знаете повече, предполага. Започвате проверка за злоупотреба с евросредства и пране на пари от „Джи Пи Груп“. Запорирахте 14 милиона евро. Те казват, че няма такова нещо. Къде е истината? Запорирали ли сте тези пари?

Иван Гешев: Първо ще уточня, че става дума за досъдебно производство, а не за проверка до този момент. От около десетина дена е образувано досъдебно производство за пране на пари в Софийска градска прокуратура. Има запорирани, използвам този термин, блокирани 14 милиона 783 000 евро, мисля че. Това не са средства на „Джи Пи Груп“. Това са средства, които се опита един от собствениците, акционерите в това дружество, се опита да нареди в друга своя сметка извън България.

Водещ: Сега? Тези дни?

Иван Гешев: Преди около десетина дена. Може би малко повече. Те са по съответния ред блокирани – да използвам този термин. Провежда се разследване за пране на пари и за твърдените от някои медии злоупотреби с еврофондове. Към този момент нямам доказателства за привличане на конкретно лице в качествата на обвиняем. Но се работи изключително активно. Сформиран е екип от прокурори и следователи.

Водещ: Можете ли да кажете кой е този акционер?

Иван Гешев: Не, няма да цитирам имена. Бих оповестил име евентуално след повдигане на някакво обвинение. Към този момент нямаме такива доказателства, които да обосноват повдигане на конкретно обвинение спрямо конкретни лица, но се работи активно.

Водещ: Но този /…/ за съмнения, че е пране?

Иван Гешев: Точно така. Затова е блокиран.

Водещ: Няма произход на тези 14 милиона?

Иван Гешев: Изяснява се произходът на тези пари.

Водещ: Те твърдят, че ви съдействат. Спират ли проектите на „Джи Пи Груп“?

Иван Гешев: Нямаме, за разлика от други случаи, опити за противодействие, каквито масирано се случват напоследък по някои дела, както се случи с Арабаджиеви…

Водещ: Ще ви питам и за тях.

Иван Гешев: …които се опитаха с всичко възможно да попречат на извършваните претърсвания. Нямаме, да го наречем – съпротива или саботаж. Съдейства се. Да, наистина е така. Дали ще спрат проектите – това не зависи от прокуратурата.

Водещ: Казахте за Арабаджиеви. Запорирахте имущество. Те продължават да се укриват Арабаджиеви /…/.

Иван Гешев: Част от семейството.

Водещ: Синът им е в ареста, в чиято стая бяха открити тези 2 милиона кеш. Адвокатът твърдеше, че ще се приберат в България. Още ги няма. Издирвате ли ги с Интерпол вече?

Иван Гешев: Те се издирват отдавна от Интерпол. Точният цитат на адвоката може би беше, че ще се приберат до няколко дни. Това каза по телевизията, на което прокурора след това в изявление, който е бил по делото: „Са след няколко дни, но не казва от коя дата се броят дните“. И се оказа, че е бил прав колегата, който е бил по делото.

Водещ: Те не се прибират, което косвено хвърля сянка на съмнение върху тях, но ще издържи ли обвинителният акт в съда? Има ли обвинителен акт към тях? Повдигнати ли са обвинения?

Иван Гешев: Да, повдигнати са задочни обвинения спрямо тези лица. Обявени са за общодържавно издирване, обявени са с европейска заповед за издирване и арест, обявени са в Интерпол. И се правят всички възможни и законово регламентирани, използват се всички законово регламентирани способи за издирването им.

Водещ: Каква е съпротивата? Намекнахте одеве, че сте имали съпротива при разследването?

Иван Гешев: Не бих казал точно сериозна съпротива, но колегите, които бяха на мястото при претърсването, те бяха над 40, казаха, че е направено всичко възможно да се попречи и да се забави претърсването. Не са имали ключове. Отказали са почти всякакво съдействие. В НПК има определени способи как да се справим при такава ситуация. Ние сме се справили, просто по по-трудния начин.

Водещ:/…/, можеш да разбиеш вратата в този случай.

Иван Гешев: Имаме всякакви варианти. Нас това не ни притеснява. Само ни забавя.

Водещ: Разбихте и голяма схема за търговия с нелегални цигари. Говорим за случая за Миньо Стайков – пак един от едрите бизнесмени в България, който е в ареста. Този път синът му се укрива. На какъв етап е това следствие?

Иван Гешев: Ако трябва да бъда точен, става въпрос за две досъдебни производства – по едното става въпрос, част от разследването е насочена към една, да я наречен фабрика за нелегално производство на цигари в град Карнобат. По другото разследване става въпрос за четири фабрики. Според анализа на…

Водещ: Ако се имат пет фабрики, можете ли да ми кажете горе-долу за какви числа говорим, примерно колко е загубил бюджетът от тази контрабанда, от тези цигари на черно?

Иван Гешев: Според Комисията за противодействие на контрабандата в Народното събрание, на чието заседание веднъж бях, която е председателствана от г-н Емил Димитров, само от тези фабрики хазната, фискът е загубила около 500 милиона лева. Тоест тези пари не са влезли в държавния бюджет, а оттам не са отишли при обикновените граждани за всякаква социална и всякаква друга дейност.

Водещ: Имате ли други дела, по които се работи? За тези знаковите знаем - Арабаджиеви, Миньо Стайков. Друго какво работите? Продължава ли тази дейност, защото ви обвиняват, че е поръчкова и епизодична, стихийна?

Иван Гешев: Това е несериозно, защото всеки, включително и вие, може да отвори страницата на специализирана прокуратура и ще види, че всяка седмица поне един случай…

Водещ: Какво пише за тази седмица? Не съм я отварял. Добре. Кажете ми какво има?

Иван Гешев: Ще ви кажа. В последния месец, като изключим тези случаи, за които казахте – случаят с двете фабрики – това са две досъдебни производства: случаят с Арабаджиеви, случаят с Миньо Стайков, случаят, да го наречем така, както придоби гражданственост, с една група в сегмента, да кажем - Дървена мафия, случаят с намерените културно-исторически ценности, както сочи експертната справка.

Водещ: Чакайте. Това е за служителят на ДАНС, който намерихте с близо 2 милиона, така твърдят, че се оценява, тракийски венец?

Иван Гешев: Един от лицата, четирите лица, които са задържани, да – бил е служител на ДАНС към онзи момент.

Водещ: Какво става там? Истински ли е венецът и има ли друго?

Иван Гешев: Към момента има експертна справка от Националния археологически институт, която след лабораторни изследване казва, че това са културно-исторически ценности и, че това е антично злато. Предстои подробно изследване. Новината, която мога да кажа, е, че предприехме претърсване в имот на едно от лицата.

Водещ: Не на този, а на негов съдружник?

Иван Гешев: На едно от другите 4 лица, които към момента са задържани под стража в ареста.

Водещ: Къде е това? В Симеоновград?

Иван Гешев: В Симеоновград. Точно така, където на дълбочина от 60 до 80 сантиметра в целия парцел бяха намерени множество тайници, в които са консервирани различни предмети, които видимо поне към този момент представляват културно исторически ценности, като ще се извършва експертиза разбира се, за да сме категорични. Става въпрос за два буса с такива неща . Два пълни буса догоре бяха докарани вчера от Симеоновград с…

Водещ: В съучастника? В двора на съучастника?

Иван Гешев: Да, да го наречем по този начин.

Водещ: Как разбрахте, че трябва да копаете там? Не ги ли крият?

Иван Гешев: Предложението беше от оперативни работници от ГДБОП, защото целият двор беше насипан с пирони и с капачки и се предположи, че това най-вероятно е направено заради металотърсачи, за да не може да се види какво се случва.

Водещ: Металотърсачи! Аха! Дрънчи на пирони и си викате: „Пирони са“.

Иван Гешев: Да. И се започна едно масирано претърсване на парцела, включително и на къщите. Количеството…

Водещ: Два буса с артефакти?

Иван Гешев: Точно така. Надяваме се. Аз нямам съмнение, че може би една малка част от тях ще се окажат реплики, защото бизнесът с иманярството върви паралелно с да го наречем „бизнеса“ в кавички, черния бизнес с измамите. Когато могат да пласират някоя реплика, грубо казано да се измами някой /…/, се прави.

Водещ: Имате ли оценка от тези археолози примерно горе-долу колко е спасено в последните пет години или десет? Имате ли някакви такива наблюдения? Какво сте хванали?

Иван Гешев: Доколкото ми е известно, на 6 ноември ще има изложба, където в последните 20 години всичко, което е спасено от Министерството на вътрешните работи и от правоохранителните органи изобщо, ще бъде показано, ще бъде направена изложба. Казват, че е внушително.

Водещ: Много е любопитно.

Иван Гешев: Само тези неща, половината, ако се окажат истински, са достатъчни, за да се направи една експозиция.

Водещ: Като тръгнахте по тази тема, се сетих за схемата с онколекарства, което е много гнусно престъпление. Оказа се, че болници с мамили болни хора, вливали са им обикновен физиологичен разтвор, за да откраднат скъпите лекарства. Това е гнусна история. Какво се случва по тази тема? Повдигнати ли са обвинения?

Иван Гешев: Естествено. И всички лица са задържани под стража към момента на две инстанции – от Специализирания наказателен съд и от Апелативния специализиран съд.

Водещ: Потвърдено е задържането им?

Иван Гешев: Да. На две инстанции. Отделно бяха възложени действия от прокурор, съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата, на Медицински одит, на Здравната каса.

Водещ: Да проверят и други болници ли? Или само тези?

Иван Гешев: Не. Проверки в тези болници, макар че проверяваме и други болници по този случай.

Водещ: Тоест има и други?

Иван Гешев: Проверяваме. Категорични доказателства нямаме. В резултат на това в едната аптека в едната болница бяха констатирани доста сериозни нарушения и е затворена, което съществено ще възпрепятства въобще функциониране на цялата болница.

Водещ: Повдигнато е обвинение на Митьо Очите пред турския съд. Кога ще ви го дадат?

Иван Гешев: Има законов срок, в който ние трябва да представим необходимите документи.

Водещ: Вие го спазихте?

Иван Гешев: Ние го спазихме. Внесени са. Оттук нататък зависи от съда в какъв срок, от турския съд, който ние не можем да контролираме по обясними причини, кога ще бъде екстрадирано лицето, което посочихте.

Водещ: Но не могат да го пуснат свободно?

Иван Гешев: Не. Той е задържан и ще продължи да бъде задържан под стража, докато не се произнесе турският съд. Аз нямам притеснения за тази екстрадиция. Също няма притеснения и за това, че делото в максимално кратки срокове, екипът, който работи по него, ще го внесе.

Водещ: Делото „Иванчева“ е в съда. По него получихте много критики също всякакви – пак от /…/. Засипаха ви с обиди. Обяснихте как не разбирате от право – как да арестувате, как да събирате доказателства. /…/ инстанция остават вътре. Сега е в съда. Обвинителният ви акт как го виждате?

Иван Гешев: Обвинителният акт към този момент е минал на контрол от две инстанции – от Специализиран наказателен съд и от Апелативния специализиран съд. И той не е констатирал някакви съществени процесуални нарушения и е дал ход на делото по същество. Така че на този етап една първоначална проверка е минала от съда този акт, така че не виждам някакви притеснения, не виждам и някакви причини делото да не приключи в рамките на няколко месеца.

Водещ: Месеца?

Иван Гешев: Да, освен ако не се направят някакви опити максимално да се забави. По-скоро те ще са в посока…

Водещ: Процедура?

Иван Гешев: Процедура, слушане, реално слушане на ВДС-ите, изготвени въз основа на използвани СРС-та.

Водещ: Благодаря ви за това участие. При тази работа, само на финала с едно изречение – ВСС дава ли на специализираната прокуратура, виждаме дейността й – възможност да работи? Знам, че се оплаква от липса на помещения, на кадри.

Иван Гешев: Вижте, аз не смятам, че сме комплектувани достатъчно. Правят се опити от страна на ВСС да се отговори на необходимите изисквания на тази структура. Но истината е следната: за да дадем на обществото това, което очаква, а то е справедливост, както съдът, така и прокуратурата, макар че прокуратурата в по-малък обем, ние трябва да бъдем подкрепени както кадрово, така и материално, така и от гражданите.

Водещ: Вие само от тези /…/ сте изкарали парите за тези помещения.

Иван Гешев: Това са огромни суми. По случая с Арабаджиеви са задържани над 10 милиона. Ние като финансов резултат сме доказали, че има смисъл да съществуваме. Доказали сме го като резултати.

Водещ: Благодаря ви за това участие. Ще продължим да следим тези дела и ще си позволим да ви каним пак в студиото.

Иван Гешев: Благодаря ви.